KOLUMNI: Antaa jouluttaa jos siltä tuntuu! – tänä vuonna aloitin poikkeuksellisesti jo marraskuussa

Aiempina vuosina olen ollut hyvinkin tarkka jouluttamisen aloituksen kanssa. Itse olen lykännyt joulufiilistelyn aloittamisen yleensä reippaasti joulukuun puolelle, sillä tätä aiemmin valokoristeet tai jouluinen musiikki ovat saaneet lähinnä karvani pystyyn.

Nyt jokin on kuitenkin muuttunut.

Asensin joulutähden ikkunaan ja laskin pienen kuusikoristeen keittiön pöydälle jo hyvissä ajoin marraskuun puolella. Askartelin poikaystävälle olutjoulukalenterin jo ennen isänpäivää ja kuuntelin ensimmäiset joululaulut marraskuussa. (Pääasiassa tässä kohtaa vielä englanninkielisiä kappaleita ja ilman kulkusten helinää – joku roti sentään!)

Tästä jouluisen mielenmaiseman muutoksesta en keksi syyttää (tai kiittää) mitään muuta kuin koronaa. Kun on pimeää ja vähän sellainen perusmasentava meininki koko ajan niin mitä siinä ihminen sitten muuta voi kun aloittaa jouluttamisen varovasti jo marraskuun puolella.

Positiivista tunnelmaa kannattaa näinä aikoina kaivaa ja kehittää kaikesta mahdollisesta. Niinpä minä päätin hypätä jouluttajien kelkkaan jo hyvissä ajoin.

Joulukuun puolelle ehdittyä jouluttamisen fiilis on päivä päivältä voimistunut.

Olen suunnitellut, että tänä vuonna meille tulee sisälle kuusi muutaman vuoden tauon jälkeen. Juuttimatto sen alle on jo hankittu ja olen tarkistanut, milloin kuusimyynti Raumalla alkaa.

Uusien reseptien kokeiluun aion ottaa tänä vuonna viinirypälehillokkeen sekä suolaisen joulukranssin, jossa pyöreä ruisleipä koristellaan kylmäsavulohella, tillisellä tuorejuustolla ja punasipulilla. Joulupöydän viinitkin olen jo Alkon erikoiseristä käynyt ostamassa.

Pääasiassa kaikki joulun lahjat olen jo hankkinut ja ensimmäiset paketoinutkin.

Suhtaudun tänä vuonna jouluun selvästi aiempaa innokkaammin, mutta se kuuluisa stressi onneksi loistaa poissaolollaan. Pysyköötkin siellä.

Parhaimmillaan joulun tunnelma tiivistyy itselläni vapaapäivien rauhallisissa aamuissa: kun ulkona vellova hämärä tunkee vielä sisällekin ja tunnelmaa voi luoda valoin sekä kynttilöin. Kun havujen tuoksu alkaa hiipiä nenään ja lieden kattilalla porisee sinappi, vetää se tällaisen myöhäisheränneenkin jouluttajan suupielet isoon hymyyn.

Tänä vuonna joulun pyhät osuvat kenkusti viikonloppuun ja välipäivät ovat lähinnä huono vitsi – ennemmin voisi puhua väliviikosta.

Siksi ehkä juuri tänä vuonna onkin paikallaan aloittaa joulusta nauttiminen ja siihen virittäytyminen hyvissä ajoin – jotta varmasti ehtii.