Kolumni: Auton omistaja, älä toimi näin

Kuva: Henrika Bäcklund

Mikä autossa kolisee? Käykö huonosti, kuulostaa oudolta?

Oletko sinäkin pohtinut hiljattain vastausta mainittuihin kysymyksiin? Lämmin neuvoni kanssa-autoilijana on seuraava: auto kannattaa huoltaa. Ajoissa.

Ei nimittäin ole hauska huomata moottorivalon syttyvän tai vauhdin hyytyvän silloin, kun on maantien päällä ja matkaa kotiin on toistasataa kilometriä.

Samalla, kun sydän hakkaa rinnassa ja kylmä hiki puskee läpi ihosta, mieli skannaa jo tulevaa.

Mitä ohjelmaa tälle päivälle olikaan sovittuna? Kalenteriin viikkoja sitten merkitty tapaaminen, se on luultavasti peruttava tai ainakin ajankohtaa siirrettävä.

Entä lähestyvä muuttorumba! Miten se hoituu, jos auto on poissa pelistä?

Rahasta puhumattakaan. Palavia euroja kannattaa auton lahotessa tuskin edes laskea. Uutta kuluerää et todennäköisesti kaivannut sinäkään.

Lähimmästä autohuoltamosta ei vieraassa kunnassa ole ole tietoakaan, saati oman auton merkkiin erikoistuneen korjaamon sijainnista.

Ja se tuttu ja turvallinen korjaamo, jonka numeron tallensit visusti puhelimesi muistiin jo vuosia sitten, sinne pääsy edellyttäisi välimatkan vuoksi suoranaista ihmettä. Tuttu numero jää siis valitsematta.

En voi valittaa. Kohta kymmenen vuotta vanha autoni on pelannut hyvin siihen nähden, miten paljon kilometrejä on kertynyt mittariin ensin aiempien omistajien ja sitten minun käytössäni.

Olen mutkitellut hiekalla joskus aikoja sitten päällystettyjä kinttupolkuja ja kuoppaisia asfalttiteitä pitkin sekä ajanut autoni kokoon nähden huimaa vauhtia moottoritiellä.

Silti autoni ei ole juuri muuta vaatinut tavanomaisten vuosihuoltojen lisäksi kuin iskarien ja jarrupalojen vaihdon. Niinä kertoina, kun autoni on kaivannut fiksaamista, apu on löytynyt ammattilaisten luota.

Tuorein vastoinkäymiseni auton kanssa ei tehnyt poikkeusta siihen, miten helppo minun oli jälleen kerran luottaa ummikkona kulkupelini ammattilaisten käsiin.

Ne päivät, jotka olen joutunut pärjäämään ilman autoa, ovat toimineet hyvänä muistutuksena siitä, ettei auton huoltoa kannata turhaan siirtää.

Keskustassa autottoman elämä saattaisi vielä toimia, mutta kun matkaa työpaikalle, lähimpään kauppaan ja kuntosalille on liki 20 kilometriä, oma auto on yksi arjen sujumisen edellytyksistä.

Siispä: jos autosi kolisee tai tärisee oudosti, on parempi selvittää syy kuin kääntää radio kovemmalle. Muuten matka saattaa tyssätä juuri silloin, kun siihen ei olisi varaa.