KOLUMNI: Lähde imitoimaan vaikka Kalevalaa, 1700-luvun Ranskan hovielämää tai löydä sisäinen Mona Lisa!

Ensihoitajat osallistuivat #karanteenitaidetta-haasteeseen tulkinnallaan Haavoittuneesta enkelistä. Kuva: Satakunnan pelastuslaitos

Suosituimmat kotoilupuuhat ovat käyneet sosiaalisen median välityksellä viime viikkoina hyvinkin selväksi.

Jos ennen sitä tapahtui vain televisiossa, nyt koko Suomi todellakin leipoo. Erityisesti banaanileipää ja Sikke Sumarin rapeakuorisia sämpylöitä. Sunnuntaisin sadat kotikokit kerääntyvät Instagramissa seuraamaan Hanna Gullichsenin sunnuntaiserviisiä ja kokkaavat samoja safkoja kuin keittiöiden jumalattareksikin tituleeratuu ruokavaikuttaja.

Tuntuu myös, että joka toisessa kodissa ruokitaan parhaillaan hapanjuurta, jota laitetaan niin leipäkokeiluihin kuin grillissä paistettaviin pizzapohjiinkin.

Kun kotona ollaan nyt enemmän, on tietysti mukavaa, että kotona on siistiä. Kun pötköttäminen alkaa jo kolottaa selässä, monet ovat innostuneet arkisista askareista ja hyötyliikunnasta: on pesty ikkunoita, luututtu lattioita ja käyty vuosikausien suunnittelun jälkeen niiden kuuluisten ryjäkaappien kimppuun.

Pölyisyyden ja lattian leivänmuruset huomaa nyt arjessa aivan erilailla kuin aiemmin. Kun lattiatasolla koittaa joogata tai jumpat, näkee väkisinkin, että taas pitäisi kaivaa imuri esiin.

Kolmas suosittu kotoilupuuha on selkeästi palapelit. Vanhat laatikot on kaivettu varastoista esiin, ja kun tuhatpalaiset kokonaisuudet on saatu kokoon, uusia töitä kuikuillaan vaihtarina lainaan ystäviltä.

Ellei kodin pöytätilaa ole pyhitetty palapeliprojektille, voi sieltä vaihtoehtoisesti löytyä vuosien haaveilun jälkeen tai nyt uudelleen heräteltynä harrastuksena taidekorneri. Tämä kevät on paljastanut ihan superlahjakkaita maalaajia lähipiiristä!

Mikäli pensseli ei millään millään pysy omassa kädessä, itseään voi onneksi ilmaista monin muin tavoin. Museokortin #karanteenitaidetta-haaste on sosiaalisen median hauskin haaste pitkään aikaan! Siinä tavalliset ihmiset jäljentävät itse heittäytymällä ja kodin tarvikkeita hyödyntämällä tunnettuja vanhoja maalauksia.

Museokortin verkkosivuilta löytyy lähteitä tekijänoikeuksista vapaalle kuvataiteelle, jota voi haasteessa lähteä imitoimaan.

Satakunnan pelastuslaitos on julkaissut tähän asti kenties tunteikkaimman tulkinnan, kun sen henkilökunta jäljensi Hugo Simbergin Haavoittuneen enkelin.

Selaa kuvapankkeja, inspiroidu ja lähde imitoimaan vaikka Kalevalaa, 1700-luvun Ranskan hovielämää tai löydä sisäinen Mona Lisa!

Lisää aiheesta

Satakunnan pelastuslaitos julkaisi oman versionsa kuuluisasta taideteoksesta