Kolumni: Nyt on tilausta pienelle ja kivalle

Käväisin viikonloppuna moikkaamassa sanamaija Heli Laaksosta Kodiksamin kylänraitilla. Hän oli pykännyt hauskan pop up puodin työhuoneensa yhteyteen vanhaan kauppakiinteistöön. Myymiössä (Helin mukaan itsensä Lönnrotin vastine kioskille) oli runoilijan omaa tuotantoa, runokirjoja sekä persoonallisille maalauspohjille tehtyä taidetta.

Tykästyin kovasti lapppilaiselle (ihan sieltä Lapin Lapista) kimpiastian laudoille tehtyihin maalauksiin. Ja vaikka minua on välillä hieman ärsyttänyt sosiaalisen median paukutus siitä, että nyt pitää tukea paikallista, tein sen tällä kertaa ihan mielelläni.

Heli kertoi perustaneensa pikkupuodin pariksi päiväksi äitienpäivän alla ihan siksi, että olisi mielekästä tekemistä, kun kaikki kevään ja kesän keikat on peruttu. Koronan vaikutukset ulottuvat aina kirjanjulkaisuun saakka: Laaksosella on valmiina myös pienoisromaani, mutta sen julkaisemista pantataan poikkeustilan takia.

Laaksosen tavoin saman tuskan jakavat monet kulttuurin alalla työskentelevät. Kun esiintymiskalenterit ammottavat tyhjyyttään, on moni kuitenkin lähtenyt rohkeasti ideoimaan uusia avauksia.

Tuleva kesä näyttää kulttuuritarjonnaltaan kovin erilaiselta kuin aiemmat. Poissa ovat massatapahtumista alkaen likipitäen kaikki kesän riennot.

Monen kesää, niin tekijöiden kuin katsojienkin, on jaksottanut kesäteatteri, jota näillä main on totuttu näkemään runsain määrin. Mitä mahtavat nyt miettiä ne ihmiset, jotka ovat vuosi toisensa perään varanneet paikallisen kulttuurin tekemiselle koko kevään ja kesän?

Kesäteattereiden katsomot tulevat siis ammottamaan tyhjyyttään tulevana suvena. Silti elättelen vielä toiveita, että joku notkea pieni ryhmä innostuisi tekemään jotain – sille 50 katsojalle kerrallaan. Vähän samaan tyyliin kuin Turkka Suuriniemen Teatteri Baikam Bääll -ryhmä, joka teki aivan mainioita esityksiä eri puolille kaupunkia.

Elävää musiikkiakin voisi olla pienimuotoisesti tarjolla. RaumArs-taiteilija, kolumbialainen laulaja, lauluntekijä Orianna esiintyi vapunaattona raumalaisen kerrostalon pihamaalla. Näitä lisää? Miten olisi, kulttuuripalvelut, parvekekonserttien sarja?


” Elättelen vielä toiveita, että joku notkea pieni ryhmä innostuisi tekemään jotain teatteria. Vähän samaan tyyliin kuin Turkka Suuriniemen Teatteri Baikam Bääll -ryhmä”