Komea kokoelma kalenteripyyhkeitä Pyörnillä

Pyörnin emäntä Elisa Merenkivi ja hänen lapsenlapsensa Eelis, 7, pitävät värikkäistä kalenteripyyhkeistä. Eelis on kahvilassa Elisan reippaana kesäapulaisena. Kuva: Elina Helkelä

Pyörnin kahvilan piha-aitan kesänäyttelyssä on esillä lähes 150 kalenteripyyhettä, joista vanhimmat ovat 1960-luvun alusta. Mukana on myös kankaisia lasten nenäliinoja aina 1950-luvulta lähtien.

– Tiettävästi ensimmäinen kotimainen kalenteripyyhe valmistettiin vuonna 1963, mutta kukaan ei ole sellaista nähnyt. Tämän kokoelman vanhin pyyhe on 55 vuotta vanha eli vuoden 1964 keittiöpyyhe, Pyörnin yrittäjä Elisa Merenkivi kertoo.

Suurin osa näyttelyn kalenteripyyhkeistä on hankittu Suomesta. Elisan pyyhkeiden lisäksi näyttelyssä on hänen ystävänsä keräämiä kalenteripyyhkeitä.

– Alkujaan ainakin Tampella valmisti näitä, mutta sitten tuotanto siirtyi ulkomaille. Nyt taas näitä tehdään Suomessa, Elisa tietää.

Hän kertoo ostavansa joka vuosi uuden kalenteripyyhkeen, minkä lisäksi hän kartuttaa kokoelmaansa löytämillään retro-pyyhkeillä.

– Monta mallia on painettu eri väreissä, joten olen yrittänyt löytää niistä kaikki värit.

Kalenteripyyhenäyttely on avoinna aina silloin kun Pyörnikin on auki eli nyt kesällä joka arkipäivä (7–17) ja lauantai (9–14). Raumalaisen printtiversiossa kellonajat olivat virheelliset.

Pyörnin kahvila, Sahamäentie 1, Lappi.