Komiikka saattoi kypsyä, mutta koomikko ei – Joel Tervonen kasvoi nuorukaisesta perheenisäksi, vaikka ei omien sanojensa mukaan aikuistu lainkaan

Joel Tervonen on omien tietojensa mukaan ainoa raumalainen stand up -koomikko. Hän on kotoisin Laitilasta, jossa esiintyy tulevana perjantaina. Kuva: Elmeri Elo

Joel Tervonen työskentelee päivätyössään kiinteistönvälittäjänä. Iltaisin ja viikonloppuisin hän taas esittää stand up -komiikkaa. Mahtavatko asunnonostajien pähkäilyt tarjota hyviä vitsinaiheita koomikolle?

– Kiinteistönvälittäjän työssä puhutaan niin henkilökohtaisista asioista, että olen itse ihan suosiolla päättänyt jättää ne jutut stand upin ulkopuolelle. Toki sielläkin itselle sattuu hassuja kömmähdyksiä, joten niistä voi välillä jotain vääntää, Tervonen toteaa.

Laitilassa Panimoravintola Kukon stand up -illassa tulevana perjantaina esiintyvä Tervonen kirjoitti ensimmäiset "juttunsa" vuonna 2013 ja teki ensimmäiset keikkansa vuonna 2016. Nyt eletään vuotta 2019.

Mikä on matkan varrella muuttunut? Nuoresta miehestä on tullut pian kolmeakymppiä lähentelevä perheenisä, ja se saattaa Tervosen oman arvion mukaan kuulua vitsien aiheissakin.

– Perheestä on tullut aika hyvää jutunjuurta. Ja enää ei ehkä ole niin paljon sellaisia nuoren pojan elämästä kertovia juttuja. Vaikka tuntuu kyllä siltä, etten aikuistu lainkaan, Tervonen hekottelee.

Vuonna 2016 Tervonen alkoi pyörittää Nousevan komiikan klubia Old Copper'sissa. Siellä kuka tahansa "kotikoomikko" sai kokeilla taitojaan lavalla.

Mikä on raumalaisen stand up -kulttuurin tilanne tällä hetkellä?

– Tuntuu, että se makaa aika lailla mun – ainakin fyysisesti hyvin kapeitten – hartioitteni varassa. En tiedä oikein Raumalta ketään muita koomikoita kuin itseni, Tervonen harmittelee.

"Treeniklubia" aletaan mahdollisuuksien mukaan pyörittää myös ensi syksynä, ja Tervonen kannustaakin ketä tahansa kokeilemaan stand upia.

– Se voi olla hauska harrastus. Ei kannata heti ajatella, että ryhtyy uudeksi Sami Hedbergiksi, vaan sitä voi olla hauska ihan vaan kokeilla.

Treeniklubin lisäksi Tervosella on myös muita suunnitelmia tulevaisuuden varalle. Hän viittaa niihin haastattelun aikana pariin otteeseen ja puhuu muun muassa "vauhdin nostamisesta", mutta ei suostu avaamaan vielä sen tarkemmin, mistä on kyse.

Laitilan illassa mukana ovat Tervosen lisäksi televisiostakin tutut Heli Sutela ja Jape Grönroos, joita Tervonen suosittelee varauksetta.

Jape Grönroosia hän kuvailee "rasavilliksi perheenisäksi", jolla on "raikas mielikuvitus". Sutelan seteissä Tervosta taas viehättää se, miten paljon niistä tulee mieleen Sutelan tähdittämä Kumman kaa -sarja.

Tervoselle kyseessä taas on eräänlainen kotiinpaluu, sillä mies on syntyjään laitilalainen.

– Olen kotoisin ihan Laitilan keskustasta... eli ihan keskeltä maaseutua, hän hymähtää.

Stand up -ilta Panimoravintola Kukossa perjantaina 2.8. Esiintymässä Heli Sutela, Jape Grönroos ja Joel Tervonen. Lisätiedot: laitilan.com/standup.

Lisää aiheesta

Joel Tervonen repii huumoria omasta arjesta