Korona ei kaatanut hävikkiruokakaappia kirjastosta – ruuan tuojia kaivattaisiin lisää

Kaappeihin voi tuoda mitä tahansa syömäkelpoista ruokaa, on se sitten itse tehtyä tai valmiina hankittua.

Korona ei sulkenut Rauman pääkirjastossa sijaitsevaa hävikkiruokakaappia, vaikka moni niin tuntuu luulevan. Toiminta on jatkunut koko epidemian ajan säädösten puitteissa.

– Toiminta oli tauolla vain sen aikaa, kun kirjastot olivat keväällä 2020 kokonaan kiinni, huomauttaa Rauman Seudun Työnhakijoiden toiminnanohjaaja Irene Rasila.

Rauman Seudun Työnhakijat vastaa hävikkiruokakaapin toiminnasta. Nuorten työpajan kontolla on kaappien siistinä pitäminen ja silmälläpito.

Hävikkiruokakaappien tarkoituksena on vähentää ruokahävikkiä. Ajatuksena on, että kaupunkilaiset toisivat kaappeihin sellaista syömäkelpoista ruokaa, joka itsellä on vaarana mennä huonoksi.

Kaapista puolestaan saa kuka vaan hakea itselleen syötävää.

Vielä ruuan tuojia ei ole tarpeeksi. Niinpä Rauman Seudun Työttömien auto tuo joka torstai täydennystä kaappeihin. Torstain lasti on peräisin K-Supermarket Arenasta.

– Jos tulee paljon esimerkiksi leipää, viemme sitä kaappeihin 2–3 kertaa viikossa. Voimme laittaa kaappeihin myös meille ruoka-avuksi tulevista tavaroista. Ajatuksena on, että jokaiselle jotakin, Rasila kertoo.

Yksi asia hävikkikaapeissa on ollut koko ajan:

– Ne ovat aina tyhjiä.

Ruuan hakijoita on riittänyt alusta asti. Usein ruokaa jo odotellaan torstaina, sillä monelle hakijalle aikataulu on tullut tutuksi.

– Näppituntuma on, että ruuan hakijat ovat eri ihmisiä kuin ruokajonoissa olevat. Hakijalla on tarve, mutta hän ei ehkä kehtaa, uskalla tai pysty hakemaan apua ruokajonosta.

Pulaa sen sijaan on koko ajan ollut ruuan kaappiin tuojista. Rasila toivoo niin sanottujen tavallisten ihmisten aktivoituvan. Tärkeintä olisi, ettei ruokaa menisi kotona haaskuun.

Kaappeja on kolme: pakasteille, kylmätuotteille ja kuivatavaralle. Tilaa riittää, vaikka tuojia olisi enemmänkin.

Kaappeihin voi tuoda mitä tahansa syömäkelpoista ruokaa, on se sitten itse tehtyä tai valmiina hankittua. Laatikot ja kastikkeet voi pakata kertakäyttörasioihin, leivät ja pullat pusseihin. Ja esimerkiksi syksyn omenasadosta voi laittaa maistiaisia hävikkikaappiin.

Rasilan mukaan myös jo avattuja pakkauksia voi laittaa tarjolle, jos tavara itsessään on hyvää. Päälle kannattaa laittaa lappu, että avattu.

– On sitten hakijan asia, ottaako hän vaikkapa avatun jauhopussin, Rasila sanoo.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut