Korona teki kotijumpasta uskottavaa: myös kotona voi saada tuloksia aikaan

Etätreenejä on verkossa tarjolla runsaasti. Niille on korona-aikana ollut kysyntää.

| Päivitetty

Korona-aika on näkynyt etätreenien tarjonnassa ja kysynnässä. Myös kotitreenillä pääsee hyviin tuloksiin, kunhan motivaatio on kunnossa. Se pysyy, kun ei haukkaa kerralla liian suurta kakkua. Kuva: Juha Sinisalo

Voisiko tämä olla sinun juttusi? Onko sellainen olo, että tarttis tehdä jotain hyvinvoinnin eteen? Vuoden alku on perinteisesti kunnon kohottamisen ja elämäntaparemontin sesonkiaikaa. Facebook-virta tarjoaa tasaisella syötteellä monenlaisia nettivalmennuksia, joiden määrä näyttäisi korona-aikana vain kasvaneen.

– Etäjumpat ovat tulleet jäädäkseen, sillä somen kautta on mahdollista tavoittaa isompi joukko ihmisiä. En silti usko, että etätreenaus on pois livejumpista. Kyllä ihmiset varmasti palaavat saleille koronan jälkeen, Liiku ilolla Jenni -ryhmää Facebookissa vetävä PT Jenni Aaltonen sanoo.

Aaltonen aloitti Facebook-jumpat koronakeväänä. Vuoden alusta toiminta laajeni ja muuttui maksulliseksi. Hän vetää puolen tunnin mittaisia lihaskuntotunteja kolme kertaa viikossa suorana, mutta treenit jäävät ryhmään myös tallenteiksi.

Ryhmä on kasvanut alun 70 jäsenestä jo 120 hengen suuruiseksi.Kotitreenin hyvänä puolena Aaltonen pitää tehokasta ajankäyttöä: aikaa ei mene paikasta toiseen siirtymiseen.

– Kynnys osallistua on matala. Kotona on helppo lähteä sellaiseenkin treeniin, johon ei muutoin kehtaisi.

Moni saattoikin ennen koronaa ajatella, ettei ikinä tekisi mitään kotitreenejä.

– Nyt on ihan normaalia jumpata kotona, kaikki tekevät niin.

Korona-aika onkin näkynyt etätreenien tarjonnassa ja kysynnässä.

– Kotitreeniä on kysytty enemmän kuntosalitreeniohjelmien sijaan. Toki kotitreenejä on myös tarjottu enemmän, valmennusta verkossa tarjoava PT Maikki Marjaniemi sanoo.

Tällä hetkellä hänen mukaansa kiinnostavat erityisesti lihaskuntotreeni kotona kehonpainolla ja terveellinen painonpudotusruokavalio resepteineen. Suosittu paketti on ollut myös treenivideokurssi ja treeniväline.

– Esimerkiksi kuntopallot ja vastuskuminauhat treenivideoineen ovat myyneet hyvin.

Aaltosella on pitkä kokemus liikunta-alalta. Hän tietää, että kunnon kohottamisen kotona tai ryhmissä pitää olla mukavaa.

– Jotta liikkuminen motivoisi, se ei saa olla liian raskasta.

Kotitreenien suunnittelussa pitää ottaa huomioon sekin, että joukossa on monenlaista liikkujaa, on sekä rapakuntoista että himotreenaajaa.

– Liikkeiden pitää olla helppoja ja tarjolla on oltava vaihtoehtoja.

Hän itse vetää jumpat kellon kanssa niin, että kaikki onlinessa mukana olevat tekevät liikkeet samaan aikaan.

Kotitreenaamisella voi onnistua siinä missä saleillakin. Haaste on motivaation ylläpitäminen.

– Se helpottuu, kun treenaamisessa pääsee vauhtiin, aivan samalla tavalla kuin muissakin treeneissä.

Toisaalta lintsaaminen on helppoa, ja sohva voi houkutella.

– Siksi on tärkeää valita itselle sopiva treeni, joissa liikkeet ovat sellaisia, että ne osaa tehdä

Voimaharjoitteluun peruskotijumppaa ei kuitenkaan voi verrata.

– Jos haluaa lisää voimaa, kotona pitää olla siihen välineitä, kuten painoja.

Liiku ilolla -ryhmässä on etätreenien ohella myös ravintovalmennusta. Laihduttaminen on Aaltosen mukaan suotavaa, jos sille on tarvetta.

Joku tavoite on hänen mukaansa aina hyvä olla, mutta muutokset voivat olla pieniä, kuntoa ja hyvinvointia parantavia juttuja.

– Jos et ole ikinä tehnyt mitään, tee edes yksi jumppa viikossa. Punaisena lankana on se, että kerralla ei tarvitse korjata kaikkea, voi pikkuhiljaa toteuttaa asioita, jotka sitten jäävät pysyviksi arkeen. Ei ”diettailua”, vaan järkeviä arjen valintoja.

Onnistumisen edellytyksenä Maikki Marjaniemi pitää muutostarpeen merkityksellisyyttä.

– Mitä hyvää se toisi elämään ja miksi juuri se tulos on tärkeä? Tällaisella pohdinnalla motivaation pääsee liittämään omiin arvoihin, mikä auttaa pysymään suunnitelmassa paremmin silloinkin, kun ei oikein huvittaisi.

Maikki Marjaniemi suosittelee Aaltosen tavoin lähtemään liikkeelle pienesti.

– Iso päämäärätavoite kannattaa pilkkoa pienemmiksi, sellaisiksi, jotka liittyvät pikemminkin käyttäytymiseen kuin tulokseen. Niiden pitää tuntua tarpeeksi realistisilta toteuttaa.

Esimerkiksi pientä painonpudotusta tavoitteleva voi Marjaniemen mukaan aloittaa siitä, että lisää nyrkillisen kasviksia joka toiselle aterialle, kävellä kauppaan pitempää reittiä tai mennä sänkyyn lukemaan romaania puolta tuntia ennen nukkumaanmenoa, jotta ehtisi rauhoittua ja saisi riittävästi unta.

Tavoitteeseen pääsemistä edesauttaa selkeä suunnitelma ja sosiaalinen tuki.

– Treenikurssi innostaa liikkumaan säännöllisesti ja vertaistukiryhmästä voi saada sosiaalista tukea ja lisätsemppiä. Joskus koko perhekin saattaa intoutua mukaan ja kotijumpista tulee yhteinen kiva harrastus, Marjaniemi sanoo.

Kotitreenaamisen suurimpana hyötynä hän pitää sitä, että verkkokurssia voi toteuttaa omaan tahtiin milloin ja missä vain.

– Toisaalta se voi olla myös haaste, sillä tilivelvollisuus on vain itselle.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut