Koronaepidemia lisäsi ruoka-avun tarvetta Raumalla

Pirjo Arponen (vas.) haki ruokaa SPR:n vapaaehtoisilta Tiina Ritakalliolta ja Paula Valoselta tiistaina Odd Fellowsin piharakennuksesta. Arposen mukaan palvelu on ollut hyvä apu hänelle. Kaikki jaettu ruoka on ollut myös hyvää. Kuva: Juha Sinisalo

Taloudelliset ongelmat, ruoka-avun tarve ja velkaongelmat, ovat sosiaalityöntekijöiden arvioiden mukaan lisääntyneet koronaepidemian aikana, selviää Sosiaalibarometri 2020 -julkaisusta.

Ruoka-avun tarve on noussut koronakriisin aikana myös Raumalla.

Rauman Seudun Katulähetys ry jakoi kevään huippuviikkoina lähes 800 ruokakassia. Normaalitilanteessa kasseja on jaettu alle 300 viikossa.

– Nyt kassien menekki on jälleen pikkuhiljaa palautumassa lähelle normaalia. Vielä viime viikolla kasseja meni noin 400 ja sitä edellisellä viikolla lähes 600, kertaa Katulähetyksen toiminnanjohtaja Janne Rantala.

Katulähetys päätti järjestää toukokuusta alkaen myös erillisen nuorille ja opiskelijoille suunnatun Föliruakka-jaon. Jaettavana on ollut ruokatarvikkeita ja ravintoloiden ylijäämäruokaa valmiiksi kasseihin pakattuina.

– Kysyimme ensin oppilaitosten opettajilta, opoilta ja kuraattoreilta tarvetta ruoka-avulle. Heidän mukaansa tarvetta on. Samaa viestiä saimme opiskelijoille toteutetusta kyselystä, selvittää etsivä nuorisotyöntekijä Linnea Österman.

Nuorten ruokakasseja on jaettu vuoroviikoin Toivontalolla ja Nuorisotakuutalolla. Vaikka nuoria on ollut Föliruakka -kassien perusjaossa, ei heitä vielä ole montaa nuorten omaan jakotilaisuuteen tullut.

– Käymme kokemuksia läpi ensi viikon viimeisen jakokerran jälkeen ja päätämme myöhemmin toiminnan mahdollisesta jatkamisesta. Uuden toiminnan sisäänajo vie aina hieman aikaa.

Lapsiperheiden ja nuorten määrä ruoka-avun piirissä on merkittävässä kasvussa. Ilmiö on havaittu myös Rauman Seudun Työnhakijoiden ruoka-avussa.

– Korona toi palvelun piiriin paljon normaalia enemmän nuoria ja nuoria lapsiperheitä. Lapsiakin on jonossa ollut vanhempien mukana. Se on aina pysäyttävä näky, pohtii toiminnanjohtaja Irene Rasila.

Pahimpina viikkoina Messikasseja haettiin yli 300, kun normaalioloissa kassien menekki on ollut alle 200. Kassien jakoa jouduttiin jopa rajoittamaan yhteen viikossa per hakija.

– Meiltä loppuivat yksinkertaisesti kylmätilat. Teimme hyvää yhteistyötä muun muassa Katulähetyksen kanssa. Saimme soviteltua kassien jaot niin, että ruokaa oli saatavilla lähes joka päivä.

Rasilan mukaan jaettavat kassit ovat sisällöltään myös niin runsaita, että niistä riittää ruokaa useammallekin päivälle.

Suomen Punaisen Ristin Rauman osasto käynnisti valmiiksi pakattujen ruoka-annosten jakelun toukokuun lopulla. Ruokaa on nyt jaettu neljä kertaa ja menekki on ollut hyvää.

– Hakijamäärä on noussut joka jakokerta. Apu on otettu todella hyvin vastaan, kiittelee SPR:n henkisen tuen ja terveystoiminnan vapaaehtoinen Marja-Leena Aalto.

Alustavasti ruokaa oli tarkoitus jakaa jokaisella jakokerralla 240 annosta, mutta Kivikylän Kotipalvaamon ruuanvalmistukseen lahjoittamat tuotteet ovat mahdollistaneet reippaasti useamman annoksen valmistamisen.

– Annoksia on jaettu jo reilusti yli 1 000, laskee Aalto.

Ruoka on tarkoitettu ikäihmisille, omaishoitajille ja lapsiperheille. Enimmäkseen ruokaa ovat käyneet hakemassa yksinäiset ihmiset.

Ruokaa hakemaan tulleiden henkilöiden on ollut mahdollista saada SPR:n vapaaehtoisilta myös keskusteluapua.

Mahdollisuutta on käytetty hyväksi Aallon mukaan paljon.

Viimeinen ruokajakelu toteutetaan torstaina 26.6. Ruokajakelu on mahdollista LähiTapiola Lännen lahjoitusrahan avulla.

Ruokajakoja

  • SPR:n ruokajakelu to 26.6. klo 13–15 Odd Fellow -talolla, Torninpolku 1.
  • Messikassien jako ma, ke ja pe klo 11.30 alkaen, Satamakatu 2, sisäpihalla. Vuoronumeroiden jako aloitetaan klo 11. Oma kassi mukaan, kuluihin käytettävä maksu 0,50€.
  • Nuorille ja opiskelijoille suunnattu Föliruakka-jako ti 16.6. klo 15 Nuorisotakuutalon (Aittakarinkatu 6) sisäpihalla.
  • Föliruakka -ruoka-apua ke klo 14–16 sekä pe klo 12–13.30 Raumalla Toivontalolla (Lyseokatu 7), Eurajoella (Perenhovi, Tohkankuja) pe klo 10.30–12, Eurassa ti klo 13–14.40 (Satakunnankatu 12, ohjaamon ja perhekeskuksen ovi), Pyhärannassa to klo 16 Reilan koulu, klo 17 Rohdaisten koulu ja klo 18 Ihoden koulu.

Lisää aiheesta

Vain tilaajille Selvitys: Poikkeuskevät koetteli perheiden hermoja ja taloutta − "Jonkinlainen pohjakosketus saavutettiin heti alussa"