Koronakevät näkyy piharakentamisessa – siihen satsataan nyt aikaisempaa enemmän

Puutarharyhmän alla on luonnonkivistä tehty laatoitus.

Viimeistään toukokuun alussa suomalaiset heräävät kunnostamaan pihojaan. Tänä poikkeuksellisena keväänä moni aikookin satsata enemmän piharakentamiseen sekä puutarhanhoitoon.

– Kun ei voi mennä minnekään, niin katseet käännetään omaan lähiympäristöön, Interrockin maajohtaja Jarno Virmasuo uskoo.

Luonnonkiveä on viime vuosina alettu suosia enemmän niin julkisessa kuin yksityisessäkin rakentamisessa.

Luonnonmukaisuutta pihoilleen haluavat suomalaiset valitsevatkin mielellään kivirakennelmiinsa luonnonkiveä.

– Tältä keväältä peruuntuneen etelänloman hinnalla saa jo hyvänkokoisen kivikuorman pihalleen, Virmasuo naurahtaa.

Interrock on viime vuosina pyrkinyt lisäämään suomalaisen kiven käyttöä eri rakennuskohteissa, myös yksityistalouksissa.

Vaikka luonnonkivi onkin vähän kalliimpaa kuin teollisesti valmistetut pihakivet, luonnonkivi on ekologinen vaihtoehto, sillä sen hiilijalanjälki on Virmasuon mukaan pienempi kuin betonikiven.

– Luonnonkivi irtoaa melko pienellä energialla, eikä kotimaista kiveä tarvitse rahdata toiselta puolelta maapalloa, lisäksi luonnonkivi on ikuinen.

Virmasuon toimipaikka sijaitsee Interrockin Eurajoen-kivimurskaamossa Olkiluodontien varressa. Interrockilla on useita kivilouhimoita ympäri Suomea. Eurajoella murskataan diabaasia kaikkiin rakennuskohteisiin, myös yksityiskäyttöön.

Eurajoen-murskaamossaan Interrock valmistaa itse myymänsä noppa- ja nupukivet. Penger- ja reunakivet ovat kotimaista luonnonkiveä. Yhtiöllä on omat harmaan ja mustan graniitin louhimot, ja punaista graniittia hankitaan Taivassalosta.

– Koristekivet tulevat väristä riippuen eri puolilta Eurooppaa, esimerkiksi Tanskasta ja Norjasta. Turkista ja Kiinastakin tulee pieniä määriä, Virmasuo luettelee.

Interrock myy erikokoisten kivimurskeiden ja raakakivien lisäksi muun muassa pihakiviä kuten reuna-, porras ja pengerkiviä, muuri- ja koristekiviä sekä laattoja.

– Myydyimmät tuotteemme kotitalouksiin ovat reuna- ja pengerkivet sekä koristekivet, joita meiltä on helppo hakea irtotavarana. Myös luonnonkivilaattoja menee jonkin verran. Yksityiset itse hakevat paljon meiltä kiviä peräkärryillä, mutta tarvittaessa voimme järjestää myös kuljetuksen.

Lisää aiheesta

Poreallas, ulkotakka ja lasitettu terassi – sisustusohjelma Kotoisassa tehdään näyttelijä Ernest Lawsonin uuden talon pihaan iso remontti

GALLERIA: Seikkulat rakensivat yli 80-vuotiaan talonsa yhteyteen lasiterassin, ja heinäseipäistä sommiteltiin viihtymiskeidas ulkorakennuksen kylkeen

5 rakentajan vinkkiä: näin suunnittelet ja toteutat onnistuneen terassin

Vain tilaajille Tunnelma syntyy valoilla – asiantuntija neuvoo, miten sisustat terassin edullisesti