Kotiseutukierros kannattaa aina

Kodisjoen Marttojen puheenjohtaja Pirjo Laitinen esittelee vanhaa kaunista kahvikuppia, joka on yksi Sepän torpan uuden kesänäyttelyn esineistä. Kuvat: Elina Helkelä

Mitäpä, jos tänä kesänä tekisitkin pienen kotiseutukierroksen ja piipahtaisit vaikkapa Kodisjoella?

Kylästä löytyy mukavia käyntikohteita, kuten kotiseutumuseo, Taidekoti Ylén ja Sepän torppa, jotka ovat nyt heinäkuun alusta yleisölle avoinna.

Aira Suursohon valmistamat verhot Sepän torpan ikkunassa on käsityötaidon näyte.

Jo yli 20 vuoden ajan Kodisjoen Martoilla on ollut tapana pystyttää Sepän torppaan kesänäyttely, joka tänä vuonna on omistettu kukkakoristeisille kahvikupeille.

– Täällä on näytillä ainakin 200 kuppia sekä muutama kokonainen kahviserviisi. Lisäksi jäsenemme ovat kaivaneet kotiensa kätköistä metallisia kahvipurkkeja, joista osa on varsin vanhoja, Kodisjoen Marttojen puheenjohtaja Pirjo Laitinen kertoo.

Kukkakahvikuppeja esittelevässä näyttelyssä on myös kokonaisia kahviserviisejä.

Jokainen kahvikuppinäyttelyyn tutustuva saa oman arpalipun, jolla voi voittaa marttojen virkkaaman patalapun.

– Suurimmalla osalla arvoista voittaa, Laitinen vinkkaa ja huomauttaa, että Sepän torpan näyttelyyn on vapaa pääsy.
Halutessaan marttoja voi muistaa pudottamalla rahaa vapaaehtoiskassaan.

Lauantaina 7. heinäkuuta pidettävillä Kodisjoki-päivillä martat pyörittävät torpassa myös kahvilaa, jossa on myynnissä monenlaisia herkkuja.

Seppä Isak Grundströmin 1850-luvulla rakentama torppa tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua entisajan ihmisten elämään.

Vuonna 1921 kuolleella Grundströmillä oli vaimo ja kuusi lasta.

Hänen jälkeensä torppa oli monessa eri omistuksessa, kunnes Kodisjoen kunta osti sen vuonna 1985.

Nykyään torppa on yksi Rauman museon kohteista.

Taidekoti Ylénin oppaana toimiva Mirja Mattila nauraa, että tämä Helsingin ETYK-huippukokousta kuvaava veistos on nyt Trumpin ja Putinin vierailun alla hyvin ajankohtainen.

Taidekoti Ylénillä on Väinö Ylénin pysyvän veistosnäyttelyn lisäksi vaihtuvia näyttelyitä. Tänä kesänä taidekodin ulkorakennuksessa on esillä kodisjokilaisten harrastajataiteilijoiden teoksia.

– Maalauksia ja piirroksia on kuudelta paikalliselta harrastajataiteilijalta, taidekodin oppaanakin toimiva Mirja Mattila selvittää.

Valtakunnallisella kulttuuripalkinnollakin huomiotu Väinö Ylén ryhtyi tekemään humoristisia ja kekseliäitä veistoksia jäätyään eläkkeelle vuonna 1972.

– Hän meni ensin kansalaisopiston kipsivalukurssille ja sai sieltä idean taideveistoksilleen. Hyvin nopeasti kipsi vaihtui betoniin, Mattila kertoo.

Intohimoisesti taiteeseensa suhtautunut Ylén teki veistoksia lähes 20 vuotta.

– Hilma-vaimo ei oikein pitänyt siitä, että Väinö puuhaili veistostensa parissa aamusta iltamyöhään. Niinpä Hilmakin innostui myöhemmin taiteen tekemisestä, Mirja Mattila toteaa.

Hilma ja Väinö olivat lapseton pariskunta, joka halusi testamentata kotinsa Kodisjoen kirkolle ja saarnahuonekunnalle.

Muurarina työskennelleen Väinö Ylénin itse rakentama kaunis kivitalo on myös avoinna yleisölle.

Pariskunnan kodin irtain on alkuperäinen, eikä talossa ole muutenkaan tehty muutoksia heidän kuolemansa jälkeen.

Tänä kesänä Ylénien kodissa on esillä Sinikka Suomisen huoneentauluja, seppä Jorma Leinon taoksia ja Sisko Laiton ikoneja.

Ylénin ulkorakennuksessa on vaihtuva taidenäyttely.

Laitinen ja Mattila muistuttavat, että Kodisjoki-päivänä 7. heinäkuuta on erinomainen mahdollisuus tutustua Kodisjoen kaikkiin nähtävyyksiin.

Ylénin taidetoimikunnan järjestämästä ruokailusta voi nauttia Kodistuvalla, jossa on myynnissä ”Väinön kalasoppaa ja Hilman raparperi-mansikkakiisseliä”.

Kodisjoen museot

  • Taidekoti Ylén, Kodisjoentie 1535. Avoinna 5.8. saakka ke, to, la ja su klo 12–16, myös sopimuksen mukaan. Pitsiviikolla taidekoti on avoinna joka päivä klo 12–16.
  • Sepän torppa, Kodisjoentie 1499 c. Avoinna la 7.7. klo 12–16, su 8.7. klo 12–16, la 14.7. klo 12–16 ja su 15.7. klo 12–16. Pitsiviikolla avoinna joka päivä klo 12–16.
  • Kotiseutumuseo kirkon vieressä, Kodisjoentie 1445. Avoinna ke, to ja su klo 12–16.