Kuinka kauan sitä pärjäisi sähköttä? – moni soittaa hätänumeroon, vaikka katkoksiin olisi helppo varautua

Jaana Kivimäki, Annika Koivunen ja Marjo Sarmet edustavat Rauman Reservin Upseerien Naiset ry:tä, joka järjestää maaliskuussa Selviydyn sähköttä -kurssin Raumalla. Kuva: Jussi Hietikko

Vuorokausi ilman sähköä kuulostaa monelle meistä pelottavalta. Varsinkin, jos kotona ei ole varaavaa takkaa, lihakimpaleet sulavat pakastimessa, eikä kännyköitäkään ole ihan lähitunteina ladattu.

Pieni paniikki voi iskeä jo, kun sähkökatkosta on kestänyt kaksi tuntia. Sosiaalinen media täyttyy tilannetiedotuksista, ja hätäisimmät soittavat hätäkeskukseen.

Tässä vaiheessa kannattaisi harkita ennen kuin tarttuu puhelimeen. Joku oikeasti apua tarvitseva saattaa joutua odottamaan linjoilla liian kauan.

– Me rasitamme viranomaisia aika paljon silloin kun tulee tenkkapoo, pohtii Marjo Sarmet.

– Viranomaisten tulisi antaa keskittyä työhönsä ja ratkaista ongelma.

Tätäkin puidaan maaliskuun lopussa pidettävällä Selviytyminen sähköttä -kurssilla. Sen järjestää Rauman Reservin Upseerien Naiset ry yhdessä Lounais-Suomen maanpuolustuspiirin ja Maanpuolustusnaisten liitto ry:n Satakunnan piirin kanssa.

Kurssilla käydään läpi muun muassa sähköverkostoa ja sähköturvallisuutta sekä käytännön varautumista sähkökatkoihin.

Sähkökatko ei ole ainoa nykyihmisen arkea uhkaava tekijä. Viime kesänä tulva saartoi Rauman keskustan ja sai monen pohtimaan omaa varautumistaan tulevaisuuden luonnonilmiöihin.

Taustalla on nykyihmisten vieraantuminen luonnosta. Kaupunkiolosuhteissa ihan kaikki toimii sähköllä, mutta onneksi on suomalainen kesämökki.

– Mökillä me selviydymme hyvin ilman sähköä, jos mökki on perinteinen eli siellä on kuivakäymälä ja puulämmitteinen sauna. Ruokaakin mökillä on usein useaksi päiväksi, huomauttaa Annika Koivunen.

Selviytyminen sähköttä -kurssin vetäjää Jaana Kivimäkeä askarruttaa Sarmetin ja Koivusen tavoin etenkin nuorten tilanne. Koulu ei heidän mielestään riittävästi opeta arjen taitoja.

Valoa kuitenkin on tunnelin päässä. Kivimäki pohtii, että yhteys luontoon ja halu selvitä ilman älylaitteiden apua on nouseva trendi.

– Ja tätä trendiä me yhdistyksenä haluamme olla tukemassa tarjoamalla tukea ja mahdollisuuksia kehittää taitoja.

Entä miten kurssin järjestävä kolmikko on omassa arjessaan varautunut vähän pitempään sähköttömyyteen? Naisia naurattaa, sillä tilanne on se tuttu, eli suutarin lapsella ei taida olla kenkiä, mutta ”me ei olla vielä käyty kurssia”.

– Osittain olen varautunut, kun asun maaseudulla omakotitalossa. Aggregaatti ja puuhella auttavat pahimman yli, mutta ruokapuoli ei taitaisi riittää, toteaa Marjo Sarmet.

– Taskulamppu on eteisen hyllyllä, siinä taitaa olla kaikki, myöntää Annika Koivunen.

– Kyllä sitä jonkun aikaa kotona pärjäisi, arvelee puolestaan Jaana Kivimäki.

Selviytyminen sähköttä -kurssin järjestävä Rauman Reservin Upseerien Naiset ry täyttää ensi vuonna 70 vuotta. Yhdistys on nimestään huolimatta avoin kaikille.

– Ei tarvitse olla mitään yhteyttä armeijaan eikä todellakaan upseerin puoliso, Sarmet, Koivunen ja Kivimäki toteavat.

Yhdistyksessä on kolmisenkymmentä jäsentä, ja ikähaarukka on 40 ja 90 ikävuoden välillä.

Yhdistykseen liittyvää kiinnostaa useimmiten arjen turvallisuus. Moni on kiinnostunut myös Suomen historiasta ja maanpuolustuksesta.

– Jos ei tunne historiaa, ei voi rakentaa tulevaisuuttakaan, tiivistää Marjo Sarmet.

Selviytyminen sähköttä -kurssi la 30.3. klo 8.30–16 Raumalla, ilmoittautuminen 17.3. mennessä (www.mpk.fi) tai kurssinjohtaja Jaana Kivimäki (jaanapauliina@gmail.com). Kurssimaksu 30 e sisältää myös ruokailun. Kurssi on kaikille avoin.

Rauman Reservin Upseerien Naiset ry

  • Maanpuolustusnaisten Liitto ry:n (MNL) paikallisyhdistys.
  • Vuonna 2004 perustetussa liitossa on 71 paikallisyhdistystä ja jäseniä noin 2 300.
  • Rauman paikallisyhdistyksessä on noin 30 jäsentä.
  • Toiminnan tavoitteena on vahvistaa maanpuolustustahtoa ja -taitoja.
  • Kannustaa ja kouluttaa naisia selviytymään kriisi- ja poikkeusolojen tehtävissä.
  • Rauman yhdistys kokoontuu kerran kuukaudessa.
  • Yhdistyksen toimintaa suunnitellaan jäsenten toiveiden mukaisesti.