Kuljetusala kiinnostaa vielä nuortakin väkeä

Raumalaisten kuljetusalan yrittäjien yhteenliittymän Rauman KTK Oy:n puheenjohtajana reilun vuoden ajan toiminutta Mikko Kuusistoa ei voi syyttää ainakaan rohkeuden puutteesta. Ala on ikämiesten hallitsema ja epäilykset alle kolmekymppisen ”pojan” osaamista kohtaan olivat valintahetkellä kovat.

Kuusisto, tarkalleen 28 vuotta, sanoo hymyssä suin, että ovat edelleenkin.

– Auktoriteetti on ansaittava, ei sitä saa ilmaiseksi, eikä ainakaan pelkällä tittelillä. Vieläkin kokouksessa ollaan helpommin vastaan kuin puolesta, Kuusisto paljastaa.

– Tilanne on kuitenkin mennyt koko ajan parempaan päin, kun olen saanut enemmän tuttuja, hän sanoo.

Mikko Kuusisto on elävä esimerkki siitä, että kuljetusala kiinnostaa vielä nuortakin väkeä koko ajan kohoavista kustannuksista ja kiristyvistä määräyksistä huolimatta.

– Se oli vähän armeijan jälkeen, kun otin kiinni kaverin vinkistä ja päätin ryhtyä alan yrittäjäksi. Ensin mentiin yhdellä autolla ja nyt niitä on kolme. Yksi auto on IHD-Glasin sopimusajossa ja toinen kuskaa kappaletavaraa etupäässä Rauman ja Turun välillä, itsensä lisäksi kaksi muuta miestä työllistävä Kuusisto selvittää.

– Onneksi tajusin jo alkuvaiheessa liittyä KTK:n osakkaaksi. Ilman sitä olisin varmasti saanut hakata päätä seinään toisenkin kerran.

Hyöty KTK:sta on
molemminpuolinen

Kuusiston johtamassa Rauman KTK Oy:ssä on kaikkiaan 48 osakasta. Rahaa yhtiön kautta liikkuu vuositasolla noin 3,4 miljoonaa euroa.

– Yhteinen yritys hoitaa niin myynnin kuin markkinoinninkin yksityisen yrittäjän puolesta. Hyöty on molemminpuolinen eli KTK jakaa tilaukset tasaisesti yrittäjille ja asiakkaan käytössä on monipuolinen kuljetuskalusto yhden numeron päässä, tiivistää Kuusisto.

– Yhteisen yrityksen kautta tulee myös säästöjä, kun vakuutukset, teleyhteydet ja polttoainehankinnat voidaan hoitaa kootusti, hän tietää.

Mikko Kuusisto muistuttaa, että Rauman KTK kitkee omalta osaltaan alalta myös harmaata taloutta.

– Kaikilta kuskeilta ensi vuoden syksystä lähtien vaadittava ammattipätevyys ajaa pimeät kuljetukset entistä ahtaammalle. Tilatessaan auton KTK:n kautta voi asiakas olla varma, että niin luvat, vastuu kuin vakuutuksetkin ovat kunnossa ja työn hoitavat yrittäjät varmasti hyvämaineisia, Kuusisto painottaa.