Kun kaikki hurahtivat kiharoihin – suosittu curly girl -metodi tyhjentää hyllyjä Raumallakin

Curly girl -metodi on osunut parhaillaan vallalla olevaan luonnollisuustrendiin. Iida Ämmälä oli aluksi metodin suhteen skeptinen, mutta lopputulos vakuutti hänet. Kuvat: Pekka Lehmuskallio

– Oletko kuullut siitä hurli curli -jutusta, kyseli kohta 60 vuotta täyttävä isänikin. Se on merkki siitä, että curly girl -metodi todella on nyt lyönyt itsensä läpi! hius- ja kauneusstudio AIDAn yrittäjä Iida Ämmälä naurahtaa.

Eikä hän ole väärässä.

Asiakkaat kyselevät kampaamoissa nyt viikoittain curly girl -metodista, Rauman Prismassa on erikseen merkitty hyllystä metodiin sopivat hiustuotteet ja paikoitellen kauppojen hyllyt ovat tyhjillään suosituimpien purnukoiden kohdalla. Mistä siis on kyse?

Curly girl -metodi on aivan alun perin kiharan ja jopa afrohiuksen hoitoon sekä ylläpitoon tarkoitettu hoitomuoto. Nyt siitä ovat innostuneet ihan kaikki ja monen yllätykseksi omasta hennosti taipuisasta tukasta on voinut oikeilla tuotteilla ja pesutavoilla syntyä laineikasta ja jopa kiharaa hiusta.

Metodissa hiuksia pestään ja käsitellään tuotteilla, joissa ei ole silikoneja (poikkeuksena vesiliukoiset silikonit), kuivattavia alkoholeja tai haitallisia sulfaatteja. Metodia noudattamalla suorat tai hieman taipuisat hiukset eivät suoranaisesti kiharru, vaan tarkoituksena on ennemmin korostaa hiuksiin luonnollisesti syntyviä laineita ja kiharoita.

– Hiuksen rakenteeseen ei tällä metodilla mennä. Se onnistuu vain permanentilla tai jos luoja on suonut luonnonkiharat hiukset.

Uinuvat ja hamppuiset luonnonkiharat metodilla voi saada aivan uudenlaiseen loistoonsa. Taipuisasta tukasta sen sijaan voi paljastua rento surffitukka laineineen.

– Luonnollisuus on nyt hiusmaailmassa iso trendi, joten curly girl on iskenyt juuri tähän saumaan, Ämmälä kuvailee.

Ämmälä oli aluksi itse kovin skeptinen metodin suhteen, mutta niin vain viikon jälkeen hänenkin vaalea hiuksensa alkoi kauttaaltaan lainehtimaan.

– Metodin mukaiset tuotteet eivät kuivata hiusta. Ilmakuivaaminen ja froteepyyhkeen vaihtaminen vanhaan t-paitaan varmistavat sen, että hius pystyy suihkun jälkeen imemään itseensä mahdollisimman paljon kosteutta ja sitä kautta kihartumaan luonnolliseen muotoonsa, Ämmälä kuvailee.

Metodissa hiuksia pestään ja käsitellään tuotteilla, joissa ei ole silikoneja (poikkeuksena vesiliukoiset silikonit), kuivattavia alkoholeja tai haitallisia sulfaatteja.

Koko homma aloitetaan vain kertaalleen tehtävällä, niin sanotulla final washilla, eli syväpuhdistavalla pesulla, joka poistaa esimerkiksi silikonijäämät hiuksista. Tämän jälkeen hiuksia ravitaan metodiin sopivalla hoitoaineella. Pois pestävän hoitoaineen lisäksi hiuksiin voi myös lisätä jätettävän hoitoaineen.

Hiuksia kammataan harvapiikkisellä kammalla ainoastaan kosteina hoitoaineen vielä vaikuttaessa ja niihin levitetään rakennetta tuomaan esimerkiksi geeliä tai muotovaahtoa.

Erityisen imukykyisen froteepyyhkeen saa tässä kohtaa unohtaa ja ilmakuivauksen avuksi kannattaa ottaa esimerkiksi vahan t-paita. Metodin noudattajat kutsuvat t-paitakuivausta ploppaamiseksi. Paidan voi halutessaan kiepsauttaa turbaanin tavoin päälaelle.

– Jos on kiire, kuivumista voi nopeuttaa matalalämpöisellä hiusten kuivaajalla ja sen päähän asennettavalla softeri-suuttimella, Ämmälä vinkkaa.

Vasta kun hius on täysin kuiva, kannattaa muotoilutuotteiden luomaa castia eli rakennetta lähteä rikkomaan puristelemalla.

Tämän jälkeen hiuksia ei pestä enää shampoolla vaan hoitoainepesu ja sen jälkeen hiuksiin lisättävät muotoilutuotteet pitävät laineita ja kiharaa yllä.

Iida Ämmälä kuuli curly girl -metodista ensimmäisen kerran viime syksynä. Hän uskoo, että yksi syy metodin laajaan levinneisyyteen Suomessa nyt kesän kynnyksellä on bloggaaja Annika Ollila, joka esitteli kanavissaan metodia.

– Paikoitellen hoitomuoto on saanut jo fanaattisia ja uskonlahkomaisiakin piirteitä, kun ihmiset keittelevät pellavansiemenistä geeliä ja softerin puuttuessa käyttävät keittiösiivilää föönauksen apuna, Ämmälä naurahtaa.

Yhteen hassulta kuulostavaan kokeiluun hänenkin oli pakko ottaa osaa.

– Geelicastia avaamaan suositeltiin liukastevoidetta ja pakkohan sitä oli kokeilla. Käyhän se myös järkeen. Hoitava voide pehmentää kuorta ja antaa kiiltoa, mutta se on kuitenkin kevyt tuote, jolloin hius ei lässähdä. Saman asian ajaa esimerkiksi arganöljy, Iida vinkkaa.