"Kun meillä on mahdollisuus auttaa, miksi emme sitä tekisi?" Eurajoella asuva Hassisen perhe on yksi Satakunnan kotimajoittajista

Satakunnan kotimajoitusverkosto toimii aktiivisesti: jo 20 Ukrainasta paennutta ihmistä on saatu majoitettua koteihin. Kirsi ja Mika Hassinen päättivät avata vierashuoneena sotaa pakeneville.

Kirsi ja Mika Hassinen ovat valmiita majoittamaan ukrainalaisia sotapakolaisia Eurajoella sijaitsevaan kotiinsa. Yläkerran vierashuoneesta äiti ja lapset saavat omaa rauhaa.

Kaksikerroksisen puutalon yläkerrassa on vierashuone, joka on suurimman osan ajasta käyttämättömänä. Eurajoella, lähellä Rauman rajaa asuvat Kirsi ja Mika Hassinen eivät kauaa aikailleet puntaroidessaan, voisiko sinne tarvittaessa majoittaa Ukrainasta Suomeen saapuvia sotapakolaisia.

– Kyse on naisista ja lapsista, perheistä, joiden isä on jäänyt kotimaahan sotimaan. Itsellänikin on juuria Karjalassa, josta on aikanaan lähdetty evakkoon, ja silloinkin se apu on annettu ja saatu. Kun meillä on mahdollisuus auttaa, miksi emme sitä tekisi, Hassinen pohtii.

Hassisten perhe kuuluu Satakunnan kotimajoitusverkostoon. Vielä ei ole tietoa heille asumaan tulevista ihmisistä, mutta todennäköistä on, että jossain vaiheessa joku heille majoittuu, sillä pakolaisia on paljon.

– Olemme esittäneet toiveen, että meille voisi majoittua äiti lapsineen.

Satakunnassa toimiva kotimajoitusverkosto on koko Suomessa toimivan valtakunnallisen kotimajoitusverkoston paikallisryhmä.

Yksi Satakunnan verkoston koordinaattoreista on eurajokelainen Tiina Grönqvist. Hänen mukaansa Satakunnassa varmistettuja ja hyväksyttyjä kotimajoituspaikkoja on nyt kolmisenkymmentä.

– Haastattelemme kaikki majoittajat ennen kenenkään majoittamista, jotta voimme varmistua kotimajoituspaikan turvallisuudesta. Lisäksi haastattelemme mahdolliset asukkaat. Kun saamme pyynnön kotimajoituksesta, pohdimme, mikä olisi sopiva koti kyseiselle ihmiselle tai perheelle, Grönqvist valottaa.

Satakunnassa on onnistuneesti kotimajoitettu jo 20 ihmistä. Lisäksi monen kanssa prosessi on kesken ja sopivaa majoittajaa etsitään.

– Satakunnan verkostossa toiminta on todella aktiivista. Joissakin Suomen paikallisryhmissä ei välttämättä ole vielä tapahtunut mitään. Siinä mielessä Satakunnassa on onnistuttu todella hyvin, Grönqvist kiittelee.

Kotimajoittajaksi voi ryhtyä käytännössä kuka tahansa, sillä verkosto toimii vastikkeettomasti ja vapaaehtoispohjalta.

Tietyt asiat kannattaa kuitenkin miettiä kuntoon ennen majoittajaksi ryhtymistä.

– Tilat ovat ensisijainen juttu, joka kannattaa miettiä kuntoon. Ketään ei laiteta olohuoneen sohvalle nukkumaan, vaan tietty yksityisyys pitää majoittujille taata, eli heille olisi hyvä olla oma huone, Grönqvist sanoo.

Lisäksi omat motiivit ja oma halu sitoutua on syytä selvittää.

– Olisi tärkeää, että majoitusta pystyisi tarjoamaan niin kauan kuin ihminen sitä tarvitsee. Kestoa on vaikea ennakoida, sillä se riippuu monesta asiasta, esimerkiksi integroitumisesta ja kielen oppimisesta.

Majoittajan ei tarvitse toimia ammattiauttajana tai ohjelman järjestäjänä.

Kotimajoitusverkosto toimii Satakunnassa tiiviissä yhteistyössä Porin vastaanottokeskuksen kanssa. Keskus auttaa sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisessä ja muissa käytännön asioissa.

Majoittujia on kuitenkin hyvä pystyä tarvittaessa tukemaan ja auttamaan esimerkiksi kuljetuksissa tai oikean avun löytämisessä.

– Näillä ihmisillä saattaa olla monenlaisia traumareaktioita ja oireita, ovathan he paenneet sotaa. Majoittajan ei todellakaan tarvitse olla mikään psykiatri, mutta tarvittaessa ihminen on ohjattava oikeanlaisen avun piiriin, Grönqvist sanoo.

Hassisten perhe löytyi haastateltavaksi tähän juttuun juuri kotimajoitusverkoston kautta. He toivovat, että kasvojen antaminen asialle auttaa myös uusien majoittajien löytämisessä.

– Mitään hyväntekijän leimaa emme otsaamme halua, vaan tämä auttamisen halu lähtee sydämestä. Meillä on aito tahto auttaa, kuten on toivottavasti monella muullakin, sanoo Kirsi Hassinen.

Eikä pakolaisten majoittaminen kotiin ole varmasti pelkkää antamista.

– Meillä on tässä mahdollisuus oppia myös muista ja itsestämme. Opimme näkemään omaa elämäämme ja sen helppoutta. Omassa arjessa valitamme turhan pienistäkin asioista. Varmasti tässä kasvaa ajattelemaan hieman toisin, Kirsi Hassinen sanoo.

Satakunnan kotimajoitusverkosto toimii pääsääntöisesti Facebook-ryhmän kautta. Ryhmä löytyy Facebookista nimellä ”Kotimajoitusverkosto-Home Accommodation Network Satakunta”.

Kotimajoitusverkoston nettisivut: www.kotimajoitusverkosto.fi

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut