Kun näet hevosen, hiljennä vauhtiasi

Hevonen liikenteessä ei ole laisinkaan outo näky Rauman seudun teillä ja kujilla. Liikenneturva muistuttaakin tielläliikkujia siitä, miten hevonen tulisi kohdata liikenteessä. Kun heppa ratsastajineen lähestyy, vauhtia on syytä hiljentää. Lisäksi hevonen kannattaa ohittaa riittävällä etäisyydellä.

Jotkut hevoset vähät välittävät ohikulkevista autoista tai mopoista, mutta on syytä muistaa, että hevonen on pohjimmiltaan saaliseläin.

– Hevonen, saaliseläin kun on, vaaran uhatessa puolustautuu pakenemalla, muistuttaa Rauman Hevosystävät ry:n puheenjohtaja Riitta Säteri.

Säikähtäneenä hevonen voi käyttäytyä arvaamattomasti.

– On syytä muistaa, että keskikokoinenkin hevonen on samaa suuruusluokkaa kuin hirvi, painottaa puolestaan Liikenneturvan aluepäällikkö Tuula Taskinen.

– Jotenkin ihmiset vaan kuvittelevat, että ratsastaja hallitsee hevosen arvaamattomissakin tilanteissa, ihmettelee Säteri.

Ilkivallantekijät vaarantavat liikenteen

Kun kohtaat hevosen liikenteessä, älä jää sen taakse körröttelemään.

– Hevosella on rajallinen näkökenttä, mutta erittäin hyvä kuulo, joten todennäköisesti se on kuullut lähestyvän ajoneuvon, Taskinen huomauttaa.

Vihoviimeinen virhe on mennä soittamaan torvea hevosen lähellä. Se jos mikä voi säikäyttää hevosen. Huutelu ja muunlainen uhkailu ei sekään ainakaan auta tilannetta.

– Ihmiset suhtautuvat hevosiin välillä todella kurjasti. Kerran esimerkiksi, kun ratsastin Monnassa kevyen liikenteen väylällä, eräs mies tuli meitä kohti rautatanko kädessään hätistelemään meitä pois, päivittelee Säteri.

Itsekin mukana onnettomuudessa

Riitta Säteri on itsekin joutunut hevosen kanssa onnettomuuteen liikenteessä. Onnettomuus tapahtui Raumalla 90-luvun lopussa.

– Auto taklasi minut ja hevosen hankeen. Se oli kyllä täysin vahinko, mutta osoitus siitä, minkälaisia vammoja voi liikenteessä tulla.

Raumalaisten suhtautuminen hevosiin liikenteessä vaihtelee Säterin mukaan melkoisesti.

– Jotkut kyllä tuntevat hevoset ja ottavat ne hyvin huomioon, mutta jotkut taas eivät välitä ollenkaan.

Fakta:

Kun kohtaat autolla tai muulla moottoriajoneuvolla ratsukon:

• Hiljennä vauhtia

• Ohita hevonen rauhallisesti käyttäen vastakkaista kaistaa, jos sillä ei ole liikennettä.

• Ota katsekontakti ratsastajaan ennen ohitusta ja varmista, että välimatka säilyy ohituksen jälkeenkin.

• Seuraa ratsastajan käsimerkkejä. Jos hän pyytää sinua pysähtymään nostamalla käden pystyyn, pysähdy.

• Älä jää turhaan odottamaan ratsukon taakse.