Kun Suomesta ei löydy riittävästi puualan koulutusta, sitä pitää järjestää itse

Toimintaansa laajentava Tammiston Puu Oy järjestää rakennuspuutuotteiden valmistajan rekry-koulutuksen.

– On varsin kummallista, miksi suomalainen puualan koulutus on niin kapeaa, eikä osaajia kouluteta tarpeeksi. Se heijastuu suoraan työvoiman saatavuuteen, jossa meillä on ongelmia. Puuala on kuitenkin yksi Suomen merkittävimmistä vientialoista, minkä lisäksi ala on kokonaisuudessaankin nyt kovassa kasvussa, Tammisto-yhtiöiden toimitusjohtaja Markku Heinonen ihmettelee.

Hinnerjoella sijaitseva, rakennuspuutuotteita ja piharakenteita valmistava Tammiston Puu Oy, päätti ottaa ohjat omiin käsiinsä ja ryhtyi suunnittelemaan rakennuspuutuotteiden valmistajan rekry-koulutusta yhteistyössä Satakunnan ELY-keskuksen ja TE-toimiston kanssa.

Parhaillaan haettavissa oleva koulutus käynnistyy Tammiston Puun Hinnerjoen-tuotantolaitoksella tammikuun 18. päivä.Hakuaikaa on 6. tammikuuta asti, minkä jälkeen alkavat haastattelut.

– Olemme laajentamassa toimintaamme, ja meillä on kova tarve osaajista. Näin ollen kokeneetkin puualan ammattilaiset voivat hakea meille. Koulutus soveltuu hyvin myös esimerkiksi alan vaihtajille tai työttömille. Koulutuksen myötä opiskelija pääsee heti asiaan kiinni, ja vaikkei olisi koskaan käyttänyt höyläkonetta tai muita puuntyöstölaitteita, niin koulutuksen käytyään osaa varmasti.

Tammisto-yhtiöihin kuuluvassa Aureskosken jalostuslaitoksessa Kaskisissa on toteutettu vastaava koulutus, joka on parhaillaan loppusuoralla.

Koulutukseen osallistui kymmenkunta tulevaa puutuoteosaajaa. Hinnerjoella tapahtuvaan koulutukseen valitaan kahdeksan opiskelijaa, joille on tiedossa työpaikka laitoksella.

– Ei kannata odottaa viimeiseen hakupäivään, vaan paperit voi laittaa tulemaan saman tien, Heinonen vinkkaa.

Monikaan Rauman seudulla asuvista ei tiedä, että vuonna 1981 Hinnerjoelta alkunsa saanut Tammisto-yhtiöt on nykyään tuotantokapasiteetiltaan Suomen suurin puunjalostaja, jonka männyn ja kuusen jalostuskapasiteetti on noin puoli miljoonaa kuutiota vuodessa.

Viime vuoden liikevaihto oli 30 miljoonaa euroa, josta noin puolet oli viennin osuutta.

Viime vuosina yhtiö on ostanut jalostuslaitoksia Metsältä ja UPM:ltä, ja sillä on toimipaikat nyt Hinnerjoen ja Kaskisten lisäksi Parkanossa sekä Mänttä-Vilppulan Kolhossa.

Henkilöstöä konsernilla on koulutusten jälkeen noin 170. Pelkästään viime vuonna konserniin palkattiin lisää parikymmentä uutta työntekijää.

Tammisto-yhtiöt valmistaa monipuolisesti rakentamisen puutuotteita, runkopuista sekä ulko- ja sisäverhoustuotteista aina viimeistelytuotteisiin. Tuoterepertuaariin kuuluvat myös erilaiset elementtirakennelmat sekä terassi-, kaide- ja aitarakennelmat sekä puutarhakalusteet.

Yhtiö haluaa kehittää puunjalostusta edelleenkin, ja siihen sillä on hyvät mahdollisuudet. Yhtiöllä on esimerkiksi 10 höylälinjaa, joiden käyntiasteet eivät toimitusjohtajan mukaan ole vielä ”läheskään täynnä”. Myös maalauslinjoilla on varaa lisätä kapasiteettia, jos vain löytyy työntekijöitä.

Heinonen kehuu puuta raaka-aineena, jota riittää ja jonka jalostusaste on korkea.

– Itse asiassa puuta voisi jalostaa vieläkin paljon enemmän. Puu on erittäin mielenkiintoinen materiaali. Opin siitä edelleen päivittäin jotain uutta, toteaa 1990-luvulta lähtien Tammiston Puu Oy:n omistajiin kuulunut Heinonen.

Hänen mukaansa hyvillä ja laadukkailla puutuotteilla on hyvä tulevaisuus; ne ovat ekologisia ja kestäviä ja lisäksi ne sitovat hiiltä.

Rekry-koulutuksesta avain lisätyövoimaan

Rekry-koulutuksen suosio yritysten työvoimatarpeen tyydyttämisessä on kasvussa Rauman seudulla. Koulutusten järjestämisessä ovat kunnostautuneet erityisesti kasvua hakevat yritykset.

Esimerkiksi muutama vuosi sitten Laitilan Leipä haki 20 opiskelijaa noin neljä kuukautta kestävään koulutukseen, myös Kivikylän Kotipalvaamo koulutti uusia työntekijöitä koulutuksen kautta.

Satakunnan TE-keskus ja ELY-keskus järjesti teollisuuden eristys- ja pellitystöitä lähinnä Lounais-Suomen alueella valmistavalle Eupartille eristys- ja peltiosien asentajien rekry-koulutuksen, ja RTK-Henkilöstöpalvelu haki rekry-koulutuksen kautta työntekijöitä pitkäaikaisiin työsuhteisiin hitsaus-, särmäys- ja koneistustehtäviin Raumalle ja Euraan.

Satakunnan TE-keskuksen mukaan rekry-koulutuksia on ollut viime aikoina eniten tuotannollisissa tehtävissä sekä kaupallisella ja rakennusalalla, mutta koulutusmuoto sopii alalle kuin alalle.

Satakunnan ELY-keskus ja TE-toimiston käynnistivät viime vuonna uuden Rekrytoiva Satakunta -palvelun, jolla pyritään vastaamaan maakunnan yritysten kasvaneisiin rekrytointitarpeisiin julkisen ja yksityisen työnvälityksen yhteistyönä.

Palveluntuottajaksi valittiin Työelämän Infopisteen ja VMP Groupin ryhmittymä, joka kartoittaa Satakunnan yritysten rekrytointitarpeita.

Palveluntuottaja on perustanut satakuntalaisille asiakkaille Työnvälityspisteen, joka auttaa työnhakijoita löytämään töitä ja työnantajia itselleen sopivia työntekijöitä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut