Kun vastuulla on seitsemän lasta ja yksi supermarket

Irene ja hänen aviomiehensä Ossi Elläjoki haluaisivat, että tulevaisuudessa heillä olisi johdettavanaan sekä ruoka-että rautakauppa.
Irene ja hänen aviomiehensä Ossi Elläjoki haluaisivat, että tulevaisuudessa heillä olisi johdettavanaan sekä ruoka-että rautakauppa. Kuva: Elina Helkelä

Kaksivuotias Armas istuu äitinsä Irene Elläjoen sylissä K-Supermarket Rosmariinin toimistohuoneessa. 5-vuotias Ilona piirtää kopiopaperiin kuvaa perheestään, johon kuuluu äidin ja Ossi-isän lisäksi viisi vanhempaa sisarusta sekä kaksi koiraa.

Jokainen lapsiperhearkea elänyt ymmärtää, että Irene Elläjoen päivät ovat kiireisiä ja vuorokauden tunnit kortilla varsinkin, kun pyöritettävänä on uusioperheen lisäksi yksi supermarket. Työpäiviä venyttävät vielä ajomatkat Rauman ja perheen kotipaikkakunnan Uudenkaupungin välillä.

Pakollinen pysähdys Elläjoelle tuli muutama viikko sitten, kun hän sai pienimuotoisen sairauskohtauksen ja hänet vietiin sairaalaan tarkastettavaksi.

– Onneksi se ei ollut varsinainen sydänkohtaus, mutta kyllä se meidät kaikki pelästytti, joten yritän ottaa nyt vähän iisimmin. Onhan se hyvä, että kroppa välillä huomauttelee. Minulla on ollut ilmeisesti kova stressi, hän myöntää.

Armas, 2, ja Ilona, 5, ovat tuttu näky K-Supermarket Rosmariinissa, jossa Irene Elläjoki on toiminut kauppiaana jo 10 vuotta. Ilona piirsi äitinsä toimistossa kuvan perheestään, johon kuuluu seitsemän lasta ja kaksi koiraa.
Armas, 2, ja Ilona, 5, ovat tuttu näky K-Supermarket Rosmariinissa, jossa Irene Elläjoki on toiminut kauppiaana jo 10 vuotta. Ilona piirsi äitinsä toimistossa kuvan perheestään, johon kuuluu seitsemän lasta ja kaksi koiraa. Kuva: Elina Helkelä

Elläjoki on ollut Monnankatu 2:ssa sijaitsevan K-Supermarket Rosmariinin kauppias nyt kymmenen vuotta. Tuohon aikaan mahtuu paljon – etenkin henkilökohtaisella tasolla.

– Perustin Ossin kanssa uuden perheen, joka kasvoi vielä meidän yhteisillä lapsillamme Ilonalla ja Armaksella.

Koronapandemiankin hän selätti, ja vieläpä mallikkaasti: koronan aikana Rosmariinin verkkomyynti kauppiaan mukaan ”räjähti käsiin”, sillä ”pitihän ihmisten syödä”.

– Onneksi olimme aloittaneet verkkokaupan sekä ruuan kotiinkuljetukset jo vuonna 2015. Henkilökuntamme osasi sen homman siis jo entuudestaan, Elläjoki kertoo tyytyväisenä ja kehuu 13 hengen työntekijäporukkaansa.

– Meillä on huippuhenkilökunta. Olen todella ylpeä meidän tiimistä!

Koronapandemiaa seurannut Venäjän hyökkäys Ukrainaan nosti kuluttajahintoja roimasti. Ruokakauppiaana Elläjoki onkin huomannut, että ihmisten rahat ovat nykyään entistä tiukemmassa. Esimerkiksi premium-tuotteita myydään vähemmän kuin ennen, tosin pikkuhiljaa nekin alkavat hänen mukaansa taas liikkua.

Kauppias on mielissään siitä, että asiakkaat ovat ryhtyneet hienosti torjumaan ruokahävikkiä, ja laputetut ruuat päätyvät aiempaa useammin ostoskoreihin.

– Se on iso kuluttajamuutos.

Irene Elläjoki kertoo olevansa K-kauppias ”henkeen ja vereen”. Parasta hänelle ovat K-Supermarket Rosmariinin ”mahtavat asiakkaat ja huippuhenkilökunta”.
Irene Elläjoki kertoo olevansa K-kauppias ”henkeen ja vereen”. Parasta hänelle ovat K-Supermarket Rosmariinin ”mahtavat asiakkaat ja huippuhenkilökunta”. Kuva: Elina Helkelä

Uudestakaupungista kotoisin oleva Elläjoki työskenteli ennen K-kauppiasuraansa logistiikka-alalla ajojärjestäjänä.

– Jossain vaiheessa aloin miettiä, että mitä mä oikeasti haluaisin tehdä. Olin ollut opiskelujen ohella töissä supermarketissa, joten se puoli tuntui kiinnostavalta. Siksi hakeuduin K-kauppiaskoulutukseen. Ensimmäiset 2,5 vuotta pyöritin K-markettia Uudessakaupungissa, ja Rosmariiniin siirryin vuonna 2013.

Elläjoen aviomies Ossi Elläjoki on ollut vaimonsa apuna Rosmariinissa, mutta tulevaisuudessa Ossi saatetaan nähdä jonkun paikkakunnan K-Raudan kauppiaana.

– Hän valmistuu pian rautakauppiaaksi. Haluaisimme pyörittää sekä ruoka- että rautakauppaa, ja jos se toteutuu, olemme ensimmäinen sellainen pariskunta Keskon historiassa.

Pariskunnan yhteiseen sukunimeen liittyy muuten hauska yksityiskohta: nimi on heidän itsensä keksimä. Elläjoki on yhdistelmä molempien sukunimistä: Irenen tyttönimestä Ellä ja Ossin sukunimestä Jokinen.

Irene kertoo olevansa K-kauppias ”henkeen ja vereen”.

– Rakastan tätä työtä, jonka suola ovat mahtavat asiakkaat! Hyvä ruoka on myös Ossin ja minun yhteinen intohimo. Kun teemme yhdessä ruokaa, panostamme siihen täysillä. Käytämme hyviä raaka-aineita ja kokeilemme uusia reseptejä. Haluamme myös antaa asiakkaillemme ruuanlaittovinkkejä!