Huolellisesti tehty perustus on terassirakentamisen a ja o

Petri Alénin mukaan valtaosa terassien kansista rakennetaan edelleenkin painekyllästetystä kestopuusta vaikka tarjolla on komposiittilautaakin. – Komposiittilauta on huomattavasti kalliimpaa kuin perinteinen kestopuu eikä komposiittikaan ole ihan täysin ongelmaton materiaali, se elää jonkin verran pituussuunnassaan. Kuva: Pekka Lehmuskallio

– Terassien perustuksen tekemiseen ei ole olemassa patenttiratkaisua. Kaikki riippuu rakennuspaikasta. Jos terassi tulee jyrkkään rinteeseen, niin perustukset pitää yleensä aina valaa. Yksinkertaisimmillaan perustuksen voi tehdä puutarhalaatan tai terassin peruskiven eli ”tepe-kiven” päälle. Tämä onnistuu tasaiseen ja routimattomaan maahan. Ruuvipaalut ovat hyviä nurmikolla tai hiekkamailla, Petri Alén Remontti- ja maalaus Alénista kertoo.

Perustuskivien kohdalta poistetaan ylin maakerros ja tuodaan tilalle mursketta, joka tasoitetaan. Perustuksen alle kannattaa asentaa suodatinkangas, joka ehkäisee rikkaruohojen kasvua terassin alla.

– Terassin perustuksen runkopuut ovat vahvuudeltaan vähintään kakkosnelosta tai -vitosta. Koolauksen jänneväli voi olla noin kaksi metriä. Terassin kansirakennelmaan on hyvä valita vähintään 26 millimetriä paksuja lautoja, Alén neuvoo.

Terassirakentamisessa tulee käyttää vain ruostumattomia tai haponkestäviä kiinnikkeitä ja ruuveja.

Valtaosa terassien kansista rakennetaan edelleenkin painekyllästetystä kestopuusta vaikka tarjolla on komposiittilautaakin.

– Komposiittilauta on huomattavasti kalliimpaa kuin perinteinen kestopuu eikä komposiittikaan ole ihan täysin ongelmaton materiaali, se elää jonkin verran pituussuunnassaan.

Mitä jyrkempään paikkaan terassi rakennetaan, sitä suurempi merkitys on huolellisesti tehdyllä perustuksella ja kestävällä rungolla. Kuva: Petri Alén

Alénin yrityksellä on kokemusta useista terassiprojekteista aina pikkuterasseista näyttäviin ja toteutukseltaan haastaviin terassikohteisiin.

– Kaikenlaisia terasseja tehdään. Nykyään tosin suositaan isompia terasseja, joihin voidaan upottaa istutusaltaita, suihkulähteitä tai vaikkapa paljuja.

Terassit ovat viihtymisalueita, joiden käyttömukavuutta voi lisätä valoilla ja vaikka terassilämmittimillä. Petri Alén muistuttaakin, että terassin sähköntarpeet tulee ottaa huomioon jo perustusvaiheessa.

– Nykyään terasseihin upotetaan valoja, joiden käytössä ja sijoittelussa vain mielikuvitus on rajana.

Kaikki sähkötyöt on syytä antaa sähköalan ammattilaisen tehtäväksi. Sähkövedot on hyvä tehdä runkoon ja vasta sitten kiinnitetään kansilaudat.

Netistä löytyy useita terassirakentamisen ohjeita tee-se-itse-rakentajalle.

Rivitalon etupiha katettiin kokonaan terassilla. Ilmeikkyyttä saatiin pihan keskelle sijoittuvalla pensasaiheella. Kuva: Petri Alén

Petri Alénin mukaan amatöörikin pystyy kyllä tekemään terassin normaalille omakotitontille tasaiselle maalle, mutta vähänkin vaativammissa rakennelmissa kannattaa käyttää ammattilaista.

Tärkeää on myös varmistaa kunnan rakennusvalvonnasta, tarvitseeko terassirakennelma rakennusluvan.

– Niin ja isännöitsijältä kannattaa kysäistä, onko taloyhtiössä joitain terasseja koskevia rajoitteita.