Kunto kohenee ja kroppa kevenee polkemalla

Spinning-ohjaaja Jarno Koposen mukaan lajilla on aivan turhaan rankka maine – sisäpyöräily sopii kaikille, kuntotasoon katsomatta.

Spinning-ohjaaja Jarno Koponen kannustaa kaikkia kokeilemaan spinningiä.

– Reilu kymmenen senttiä on lähtenyt vyötäröltä sen jälkeen, kun aloin säännöllisesti käymään spinning-tunneilla, Jarno Koponen kertoo. Aloittelevasta spinning-harrastajasta tuntien vetäjäksi kehittynyt Koponen on toiminut nyt vuoden alusta liikuntakeskus Kuntosumpun spinning-ohjaajana.

Ensimmäiselle spinning-tunnilleen Koponen ilmoittautui vuonna 2018 vaimonsa rohkaisemana.

– Vaimoni käy ahkerasti ryhmäliikuntatunneilla ja hän oli huomannut, että Sumpun spinnutunneilla käy myös miehiä. Itse olin vahvasti sitä mieltä, ettei se ole minun juttuni. Olin kuullut kauhutarinoita siitä, miten rankkoja spinnutunnit voivat olla, Koponen kertoo.

Alkeisspinnig-tunti tuntui kuin tuntuikin Koposesta raskaalta, mutta hän arvelee sen johtuneen siitä, että hän väänsi vastusta aivan liikaa.

– Enemmän lajia harrastaneet tsemppasivat kuitenkin minua ja sanoivat, että älä luovuta! Niin minä sitten jäin lajiin koukkuun, ja alun jälkeen aloin käydä tunneilla lähes päivittäin, kun huomasin, että spinning kohottaa kuntoa ja siitä tulee tosi hyvä olo.

Jossain vaiheessa Kuntosumpun spinning-ohjaajat alkoivat ehdotella Koposelle, josko hänkin ryhtyisi ohjaamaan tunteja.

– Ajatus kyti päässäni, ja kotona minua rohkaistiin, joten ryhdyin suunnittelemaan omaa ohjelmaa. Kävin sitä sitten testaamassa Sumpussa. Vedin muutamia koetunteja ja tuurasin vakkariohjaajia. Nyt olen itsekin ohjaajatiimissä, ja kesän aikana olen pitänyt tunteja maanantaisin ja perjantaisin.

Koponen myöntää, että ennen ensimmäistä omaa ohjaustuntiaan häntä jännitti ja ujostutti.

– Olin täysin mukavuusalueeni ulkopuolella! Hienosti kaikki kuitenkin lähti, ja nykyään olen iloinen siitä, että tunnilleillani riittää osallistujia ja asiakkaat antavat minulle kiittävää ja positiivista palautetta. Yritän ainakin tsempata kaikkia parhaan kykyni mukaan.

Koponen muistuttaa, että toisin kuin yleisesti luullaan, spinning ei ole mitenkään poikkeuksellisen rankka liikuntamuoto, mutta toki siitä saa sellaisen, jos itse niin haluaa.

Spinning sopii kaikenikäisille koululaisista eläkeläisiin, ja kuntotaso voi olla mikä tahansa. Ainoa haaste, joka voi tulla vastaan on se, ettei spinning-pyörä ole entuudestaan tuttu. Siksi vaaditaan muutama käyntikerta, jotta pääsee jyvälle pyörän säädöistä ja vastuksen käytöstä.

– Kysyn aina ennen tuntia, onko salissa ensikertalaisia ja jos on, niin luonnollisesti neuvon, miten pyörää säädetään, miten lisätään ja vähennetään vastusta ja kuinka jarru toimii.

Spinning-tunti kestää yleensä kolme varttia. Alkuun kuuluu lämmittelyjakso, ja sen jälkeen vuorottelevat kevyempi ja raskaampi vastustreeni, punnerrukset, pakara- ja reisilihasten treeni sekä spurtit. Lopuksi verrytellään ja annetaan sykkeen tasaantua.

Lisäenergiaa buustataan musiikista, joka Koposen tunneilla on yleensä ulkomaista ”bassovoittoista dance-musaa ja poppia”.

– Etsin erilaisia biisejä Spotifystä, ja toisinaan soittolistoiltani löytyy ysäribiisejäkin sekä vanhempien hitten uusia sovituksia.

Vaikka spinning on ryhmäliikuntaa, kaikki suorittavat tunnilla oman kuntonsa mukaan, kroppaansa kuunnellen.

– Aina saa huilata, jos sille on tarvetta, Koponen huomauttaa.

Sisäpyöräilyä aloittelevan varusteina ovat jumppavaatteet, kovapohjaiset lenkki- tai sisäpelitossut, vesipullo ja pieni pyyhe.

– Jos innostuu, niin kannattaa hankkia pyöräilykengät, joissa on polkimiin kiinnittyvät vastakappaleet eli klossit.

Koponen innostaa kaikkia kokeilemaan spinningiä, ja jos yksin lähteminen ensimmäiselle tunnille arveluttaa, kannattaa ottaa kaveri mukaan.

Kuntosumpussa ensimmänen tunti on ilmainen.

– Rohkeasti vaan mukaan! Täällä otetaan kaikki avosylin vastaan!

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut