Kuraa kulkeutuu pelloilta teille – pahimmillaan maa-aines voi liukastuttaa tien pinnan

Pahimmillaan tielle isoin määrin kulkeutunut savi ja multa voivat liukastaa tien pinnan autoille vaaralliseksi. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Pelastuslaitos hälytettiin taannoin paikalle, kun Euran Paneliassa maatalouskoneet olivat renkaissaan levittäneet tielle pitkän matkaa liukasta savimaata.

– Kyseessä on jokasyksyinen ongelma, mutta pelastuslaitoksen toimenkuvaan ei kuulu tämänkaltaiset siivoustehtävät. Nyt olisi hyvä nostaa kissa pöydälle ja pellolla liikkuville ajoneuvoille harjat ja lapiot mukaan perusvarustukseen, päivystävä palomestari Timo Nurminen tuumasi hälytystehtävän jälkeen.

– Me teimme heikentyneestä tien kunnosta ilmoituksen tieliikennelaitokselle. Tällaiset voitaisiin kuitenkin välttää, kun ajoneuvoja hieman putsattaisiin ennen tielle ajoa, hän summaa.

Ongelman tunnistaa myös ely-keskuksen Varsinais-Suomen aluevastaava Janne Saari.

– Osa putsaa kalustonsa ihan asianmukaisesti, mutta joukossa on myös niitä, jotka suuntaavat suoraan kuraiselta pellolta maantielle.

– Kuljettajien pitäisi ammatinharjoittamisen lomassa putsata ajoneuvot omatoimisesti päällisin puolin ennen teille siirtymistä, hän sanoo.

Saari vinkkaa, että pelastuslaitokselle ilmoittamisen sijaan parempi kanava peltomaan liukastamasta ajotiestä olisi tieliikennekeskusten tienkäyttäjän linja, jonne voi soittaa vuorokauden ympäri numeroon 0200 2100.

Tienkäyttäjän linjalle kuuluvia ilmoituksia ovat esimerkiksi tiellä oleva vesi, tielle kaatunut puu tai muu este, joka estää normaalin tienkäytön.

Ilmoittajilta pyydetään tarkka tieto ongelman sijaintipaikasta ja yhteystiedot. Tieliikennekeskuksen päivystäjä välittää ilmoitukset alueurakoitsijalle.

Jos ongelmaa alkaa tutkia perinpohjin, onko vastuu kuraisesta tiestä maanomistajalla vai sitä kurastaneen ajoneuvon kuljettajalla?

– Kyllä vastuu on sillä, joka on multaa tielle kärrännyt, Saari sanoo.