Kuukorennosta Paperiperhoon

Nina Rintala pyyhältää kirjastoon ja puuskahtaa lukeneensa edellisen yön maaliskuussa julkistettavan toisen runokokoelmansa Paperiperho taittoa.

Käsilaukussa hänellä on nivaska uuden kokoelman runoja, joita hän aikoo lausua huomenna torstaina pääkirjastossa pitämässään runoillassa. Hekuman tähden -runossa ollaankin kirjastossa.

Rakkausrunoillassa kuullaan uuden kokoelman maistiaisten ohella esikoiskokoelman, Kuukorennon runoja.

– Itselleni runo on aina avautunut parhaiten kun runoilija on lukenut sen ääneen. Siten runon rytmi aukeaa parhaiten.

Paperiperho on suoraa jatkoa viime kesänä ilmestyneelle Kuukorennolle.

– Ötökkää vaan pukkaa totesi Tapio Koivukarikin, Rintala nauraa.

Raumalaiset runoilijat pitävät yhtä. Rintala lähettikin Koivukarille luettavaksi nipun niitä runoja, jotka olivat pudotusuhan alla uudesta runokokoelmasta. Toinen tutor oli näyttelijä, ohjaaja Sari Niinikoski.

Rintalan vauhti on ollut huima, mutta vimmainen on kirjoitustapakin. Hän puhuu runsaudensarvesta ja runoihin hukkumisesta. Kokoelmaankin niitä oli tarjolla aivan liikaa.

– Kokoelma oli oikeastaan valmis jo lokakuussa. Osa runoista alkoi olla jo aika pitkiä, miltei novelleja. Kokeilin monia tyylilajeja, osa oli aika kokeellisiakin, mutta onneksi kustannustoimittajani piti minut aisoissa, nauraa Rintala.

Runojen teemat ovat uudessa kokoelmassa muuttuneet esikoiskokoelman humoristisista teksteistä asteen verran vakavimmiksi. Tekstien yhteinen teema on rakkaus, kuolema ja uudestisyntyminen. Moni runoilija on hänen havaintonsa mukaan tänä vuonna tarttunut kuolemaan.

– Yritin kyllä ensin kovasti tehdä luontohaikuja, mutta ulos alkoikin tulla ihan muuta. Esikoisrunoistani monet olivat omakohtaisia, ja olin itse usein kertojaminä. Uusissa runoissa kertojaäänet vaihtelevat.

Uusista runoista on tekeillä myös tanssia ja liikettä yhdistelevä esitys yhdessä tanssia harrastavien Jenni Suomisen ja Otto Leivon kanssa. Se on valmisteilla Annikin runofestivaalin off-tapahtumaan Tampereelle ensi kesäksi.

Mutta ei tässä vielä kaikki. Oman runokokoelman lisäksi Rintala on puuhaamassa lavarunotapahtumaa Raumalle. Runojamit - Poetry Slam Jam on avoin mikki -tyylinen poikkitaiteellinen tapahtuma, joka järjestään Raumanlinnan kellarin pienessä esitystilassa kahdesti kuluvan kevään aikana. Rintala on tapahtumasta innoissaan.

– Olen itse käynyt runofestivaaleilla ja osallistunut lavarunotapahtumiin muualla Suomessa.

Lavarunoutta ei Raumalla aiemmin juuri ole ollut tarjolla. Kevään ensimmäisten Runojamien esiintyjiksi ovat jo lupautuneet turkulaiset Eeva Siivonen ja Susinukke Kosola, anarkistirunoilija, jonka esikoisrunoteos tik julkaistiin viime vuonna. Toukokuun jameissa esiintyy Tapio Koivukari. Lisää esiintyjiä on haussa.

Tärkeä osa tapahtumaa on esiintymisareenan tarjoaminen sitä halajaville. Jokainen kynnelle kykenevä voi siis esittää runojameissa omia tekstejään. Rintala ei kuitenkaan ole rajannut tapahtumaa vain runoille, ja mukaan on esimerkiksi ilmoittautunut jo yksi räppääjä.

Estradi onkin vapaa mille tahansa omalle materiaalille, niin runoille kuin musiikille. Tapahtumaan voi tulla spontaanisti, mutta siihen voi myös ilmoittautua etukäteen.

– Pyrkimys on pitää runojamit mahdollisimman matalan kynnyksen tapahtumana. Jos tapahtuma menestyy ja se otetaan hyvällä fiiliksellä vastaan, syksylle on tulossa jatkoa.

Nina Rintalan Riimejä rakkaudesta -runotuokio Rauman pääkirjastossa torstaina 26.2. klo 17.30-18.30. Runojamit Raumanlinnan kellarissa 21.3. klo 19.