Kuusikaupoille viimeistään aatonaattona - moni jättää kuusenhankinnan viimetippaan

Marjukka Keskitalo on yksi Kalatorilla tänä vuonna kuusia myyvistä kauppiaista. Hän lupaa, että aito joulukuusi on laadukas eikä varista hetkessä. Kuvat: Henriikka Korte

Kalatorin tienoo on monelle raumalaiselle se ainoa oikea paikka ostaa joulukuusi.

Marjukka Keskitalo, yksi vanhan kirkon raunioiden kupeessa joulukuusia myyvistä kauppiaista, tietää, että monelle kuusenhakureissu on ohjelmanumero.

– Kuusten keskellä pyöritään pitkään, Markku Haapaniemen Kalannissa kasvattamia kuusia myyvä Keskitalo hymyilee.

Moni raumalainen tietää Keskitalon kokemuksen mukaan tarkalleen, millaisen kuusen haluaa.

– Sanotaan, että muutamakin miespuolinen ostaja on todennut, että vaimo on se päättävä taho kuusiostoksilla. Tällä hetkellä halutaan kapeita ja tuuheita kuusia. Yleisin mitta taitaa olla pari metriä, hän kertoo.

– Kalatorilla asioi paljon vanhempaa väkeä, joka arvostaa aitoa, lähellä kasvanutta ja hiljattain kaadettua kuusta.

Prisman edustalla kuusia myyvä Mikko Liukkonen vahvistaa kuusenhankinnan olevan monelle asiakkaalle tärkeä osa jouluvalmisteluja.

– Etenkin perheen pienimmille kuusenostoreissu on elämys.

Heikki Puputin satakuntalaisia kuusia myyvältä Liukkoselta on kysytty eniten tuuheita ja symmetrisiä kuusia.

– Toiset hakevat pientä, toiset melkein kattoon asti ulottuvaa puuta. Tarvittaessa meiltä löytyy vaikka yli neljämetrisiä kuusia.

Joulukuusten hinnat liikkuvat keskustan myyntipisteillä 15 euron ja muutamien kymmenten eurojen välillä. Tänä vuonna kauppa on käynnistynyt edellisvuosien tapaan.

– Hyvänä päivänä on myyty kymmeniä kuusia, Liukkonen arvioi.

”Toiset valitsevat kuusta vartin, toiset tekevät päätöksen minuutissa”, luonnehtii Mikko Liukkonen. Hänelle on kertynyt jo useamman vuoden kokemus kuusikaupasta.

Kuusikauppiaat lupaavat päivystää myyntipisteillään vielä aatonaattona.

– Parina viimeisenä iltana kauppa käy yleensä myöhään. Aika moni jättää kuusenhankinnan viimetippaan, Keskitalo sanoo.

– Pitää muistaa, että moni asuu kerrostalossa, jossa kuuselle ei ole säilytystilaa. Silloin se hankitaan viime hetkellä suoraan sisälle, Liukkonen toteaa.

Joulukuusikauppaa käydään Raumalla myös keskusta-alueen ulkopuolella.

Kaupunki tarjoaa maanomistajana kuusikauppiaiden käyttöön neljä myyntipaikkaa, joiden käytöstä ei peritä maksua. Nämä myyntipaikat löytyvät Pyynpäänkadun ja Metsätähdentien kulmauksen paikoitusalueelta, Raumanmerenkadun paikoitusalueelta, Bergströminlammen paikoitusalueelta sekä Kappelinsalmentien ja Luoteisväylän kulmauksessa sijaitsevan veneiden talvisäilytyspaikan itäosasta.

Rauman kaupungin paikkatietoasiantuntija Eero Ämmälä kertoo, että joulukuusia saa myydä kaupungin osoittamilla alueilla aina jouluaattoon kello 12 asti. Joulukuun 9. päivä käynnistynyt myyntiaika on jatkunut jo pari viikkoa.

– Näillä kaupungin tarjoamilla myyntipaikoilla käyvät perinteisesti samat myyjät, Ämmälä tietää.

Joulukuusikaupan keskittyminen markettien edustoille näkyy Ämmälän mukaan kaupungin myyntipaikoilla.

– Kaupungin tarjoamille myyntipaikoille on vuosi vuodelta vähemmän tarvetta, paikkatietoasiantuntija toteaa.

– Tänä vuonna olen itse huomannut kuusimyyntiä ainoastaan Kappelinsalmen venesäilytysalueella, hän huomautti maanantaina.