
Kun kelit viilenevät ja syksy ottaa vuodenkierrosta jalansijaa, ihmiset alkavat kaivata laseihinsa lämmikettä. Irish coffee on lämpimänä drinkkinä ylitse muiden, mutta myös glögi sopii raumalaisten suihin.
Pyysimme paikallisia ravintoloita kehittelemään glögipohjaisia drinkkejä – sekä kuumana että kylmänä.
Amarillossa on huomattu, että drinkkien suosio on nousussa.
– Ihmiset osaavat arvostaa käsityönä tehtyjä drinkkejä ja esimerkiksi meidän niihin itse keittelemiä makusiirappeja, tarjoilija Henna Marttila kertoo.
Amarillossa ei ole aikaisemmin myyty kylmää glögipohjaista drinkkiä, mutta nyt sellainen Raumalaisen pikkujouluhaasteessa myös kehiteltiin.
– Glögi spritz voisi toimia aterian aloittavana juomana, kun taas lämmin glögidrinkki sopii ehkä ennemmin illallisen päätteeksi, Marttila miettii.

Lämmin omenaglögi
2 cl falernum-siirappia
4 cl Ballantines brasil -viskiä
20 cl lämmintä omenamehua
Koristeeksi ja mausteeksi kanelitanko, tähtianis ja appelsiinin kuori.
Glögi spritz
8 cl glögiä
16 cl kuohuviiniä
4 cl soodavettä
Koristeeksi kanelitanko ja kuivattu, kanelilla maustettu omena.

Raumalaisten laatutietoisuus on huomattu myös Bar Hehkussa.
– Olemme muokanneet ja kasvattaneet juomavalikoimaamme asiakkaiden toiveiden mukaan. Voimme esimerkiksi pitää monia viinejä myynnissä laseittain ja alkoholittomien oluiden valikoimaa on meillä laajennettu, yrittäjä Joonas Lauronen kertoo.
Viime vuonna glögin kysyntä suorastaan yllätti Hehkun väen.
– Sitä meni joulu-tammikuussa ihan älyttömästi. Täksi vuodeksi aiommekin kehitellä pikkujoulusesonkiin oman glögin, Lauronen paljastaa.

Talvi sour
4 cl omena-kaneli-inkivääri-siirappia
4 cl suodattamatonta omenamehua
2–3 cl Bourbon-viskiä
kuumaa vettä
Yhdistä kaikki ainekset. Koristele halutessasi kanelitangolla ja appelsiinin kuorella.
Pikkujoulujen New York sour
4 cl giniä
0,5 cl sokerilientä
3 cl sitruunamehua
valkuainen
3–4 cl glögiä
Sheikkaa keskenään gini, sokeriliemi, sitruunamehu ja valkuainen. Kaada hieman vaahtoutunut juomapohja lasiin. Valuta juoman päälle lusikkaa apuna käyttäen kerros glögiä.

Glögisesonki ei ole vielä tämän talven osalta pyörähtänyt kunnolla käyntiin.
– Kävin näitä drinkkejä varten hakemassa glögejä paikallisesta tukusta. Siellä glögit olivat vielä säilössä varaston puolella, josta ne piti erikseen käydä hakemassa, Lukon ravintolajohtaja Rami Kurki kertoo.
Hän lähti suunnittelemaan ravintola Tifosille talvisia glögejä sekä maultaan että ulkomuodoltaan.
– Kylmässä drinkissä hain inspiraatiota white lady -drinkistä. Lasin sokerireunus tuo mieleen talvisen kuuran, Kurki kuvailee.
Lady in red
3 cl giniä
1 cl anislikööriä
8 cl glögiä
2 rosmariininoksaa
säilykekirsikka
sokeria
lime
Sheikkaa nesteet ja yksi rosmariinioksa. Kostuta lasin reunat limellä ja sokerikuorruta lasin reuna. Kaada juoma tarjolle ja koristele rosmariininoksalla sekä kirsikalla.
Talviomena
3 cl calvadosta
1 cl 43 cuarenta y tres -likööriä
1 tl kanelisiirappia tai kanelitanko
vaaleaa glögiä
Lisää alkoholit ja siirappi lasin pohjalle, kaada kuumennettu glögi lasiin. Koristele halutessasi omenalohkolla ja omenan kuorella.