Kylmästä lämpimään – katso ohjeet kuuteen talviseen glögidrinkkiin

Amarillon tarjoilija Henna Marttila ehdottaa kylmää glögi spritziä esimerkiksi illallisen aloittavaksi aperitiiviksi. Kuvat: Pekka Lehmuskallio

Kun kelit viilenevät ja syksy ottaa vuodenkierrosta jalansijaa, ihmiset alkavat kaivata laseihinsa lämmikettä. Irish coffee on lämpimänä drinkkinä ylitse muiden, mutta myös glögi sopii raumalaisten suihin.

Pyysimme paikallisia ravintoloita kehittelemään glögipohjaisia drinkkejä – sekä kuumana että kylmänä.

Amarillossa on huomattu, että drinkkien suosio on nousussa.

– Ihmiset osaavat arvostaa käsityönä tehtyjä drinkkejä ja esimerkiksi meidän niihin itse keittelemiä makusiirappeja, tarjoilija Henna Marttila kertoo.

Amarillossa ei ole aikaisemmin myyty kylmää glögipohjaista drinkkiä, mutta nyt sellainen Raumalaisen pikkujouluhaasteessa myös kehiteltiin.

– Glögi spritz voisi toimia aterian aloittavana juomana, kun taas lämmin glögidrinkki sopii ehkä ennemmin illallisen päätteeksi, Marttila miettii.

Lämmin omenainen glögi ja glögi spritz.

Lämmin omenaglögi
2 cl falernum-siirappia
4 cl Ballantines brasil -viskiä
20 cl lämmintä omenamehua

Koristeeksi ja mausteeksi kanelitanko, tähtianis ja appelsiinin kuori.

Glögi spritz
8 cl glögiä
16 cl kuohuviiniä
4 cl soodavettä

Koristeeksi kanelitanko ja kuivattu, kanelilla maustettu omena.

Bar Hehkun yrittäjä Joonas Lauronen näytti sheikkaamisen mallia.

Raumalaisten laatutietoisuus on huomattu myös Bar Hehkussa.

– Olemme muokanneet ja kasvattaneet juomavalikoimaamme asiakkaiden toiveiden mukaan. Voimme esimerkiksi pitää monia viinejä myynnissä laseittain ja alkoholittomien oluiden valikoimaa on meillä laajennettu, yrittäjä Joonas Lauronen kertoo.

Viime vuonna glögin kysyntä suorastaan yllätti Hehkun väen.

– Sitä meni joulu-tammikuussa ihan älyttömästi. Täksi vuodeksi aiommekin kehitellä pikkujoulusesonkiin oman glögin, Lauronen paljastaa.

Kylmä glögijuoma on saanut inspiraatiota New York sourista ja ja talvi sourissa maistuu lämpöinen omena ja mausteet.

Talvi sour
4 cl omena-kaneli-inkivääri-siirappia
4 cl suodattamatonta omenamehua
2–3 cl Bourbon-viskiä
kuumaa vettä

Yhdistä kaikki ainekset. Koristele halutessasi kanelitangolla ja appelsiinin kuorella.

Pikkujoulujen New York sour
4 cl giniä
0,5 cl sokerilientä
3 cl sitruunamehua
valkuainen
3–4 cl glögiä

Sheikkaa keskenään gini, sokeriliemi, sitruunamehu ja valkuainen. Kaada hieman vaahtoutunut juomapohja lasiin. Valuta juoman päälle lusikkaa apuna käyttäen kerros glögiä.

Talviomena tarjoilee lämpöisiä syksyn makuja ja tymäkkä lady in red lämmittää ginin ja liköörin voimalla.

Glögisesonki ei ole vielä tämän talven osalta pyörähtänyt kunnolla käyntiin.

– Kävin näitä drinkkejä varten hakemassa glögejä paikallisesta tukusta. Siellä glögit olivat vielä säilössä varaston puolella, josta ne piti erikseen käydä hakemassa, Lukon ravintolajohtaja Rami Kurki kertoo.

Hän lähti suunnittelemaan ravintola Tifosille talvisia glögejä sekä maultaan että ulkomuodoltaan.

– Kylmässä drinkissä hain inspiraatiota white lady -drinkistä. Lasin sokerireunus tuo mieleen talvisen kuuran, Kurki kuvailee.

Lady in red
3 cl giniä
1 cl anislikööriä
8 cl glögiä
2 rosmariininoksaa
säilykekirsikka
sokeria
lime

Sheikkaa nesteet ja yksi rosmariinioksa. Kostuta lasin reunat limellä ja sokerikuorruta lasin reuna. Kaada juoma tarjolle ja koristele rosmariininoksalla sekä kirsikalla.

Talviomena
3 cl calvadosta
1 cl 43 cuarenta y tres -likööriä
1 tl kanelisiirappia tai kanelitanko
vaaleaa glögiä

Lisää alkoholit ja siirappi lasin pohjalle, kaada kuumennettu glögi lasiin. Koristele halutessasi omenalohkolla ja omenan kuorella.