Lääkäri Jari Mäkilä on Vuoden raumalainen

Päivystysvastaanotollakin voi olla kivaa. Lääkäriä jännittävät lapsipotilaat rentoutuvat, kun Jari ”hanskapallo” Mäkilä puhaltaa kumihanskaan ilmaa ja piirtää sille iloisen naaman. -Minulta osataan jo pyytää hanskapalloa. Kerran tein sellaisen pyynnöstä jopa eräälle rouvalle, Mäkilä nauraa. Kuvat: Pekka Lehmuskallio

Rauman seudun päivystyksen lääkäri Jari Mäkilä on Vuoden raumalainen 2016.

Hän sai äänestyksessä Raumalaisen lukijoilta 1 119 ääntä, mikä on 26 prosenttia kaikista 4 356 annetusta äänestä.

– Tuntuu hassulta, sillä enhän edes tunne noin montaa raumalaista. Kai minä sitten olen tehnyt jotain oikein, Mäkilä toteaa naurahtaen.

Raumalla elämänsä ensimmäiset 24 vuotta viettänyt Mäkilä on nyt työskennellyt kuusi vuotta Rauman seudun päivystyksessä.

Lukijat kiittelevät häntä lääkäriksi, joka ”osaa kohdata isot ja pienet potilaat inhimillisesti ja arvokkaasti.”

Lasten lääkäripelkoa hälventämään Mäkilällä on muun muassa tapana puhaltaa kumihanskasta ilmapallo ja piirtää sille hymynaama.

Tästä syystä hän onkin saanut lempinimen ”hanskapallo”.

– Se idea tuli ihan hatusta. En viitsi painia pikkupotilaiden kanssa, joten ajattelin, että kun vastaanotolla heidän kanssaan vähän höpsöttää, niin koko käynti on kaikille osapuolille miellyttävämpää, hän selvittää.

Hauska lääkärissäkäynti jää mieleen, ja näin lapsen on mukavampi tulla seuraavallakin kerralla lääkärin vastaanotolle.

Vuonna 2010 lääkäriksi valmistuneelle Jari Mäkilälle terveydenhuoltoala tuli tutuksi jo armeijan jälkeen, kun hän pääsi opiskelemaan terveydenhuolto-oppilaitokseen.

– Siellä sitten tuli mieleen, että lääkärin homma voisi olla sellaista, mitä voisin tehdä. En ollut kuitenkaan opiskellut fysiikkaa lukiossa. Sairaanhoitajaksi valmistumisen jälkeen lähdin vuodeksi töihin Lontooseen ja otin oppikirjat mukaani.

Lontoo tarjosi nuorelle miehelle luonnollisesti muutakin tekemistä kuin fysiikan ja kemian pänttääminen. Lukemisesta tuli satunnaista.

– Eipä minua juuri huvittanut avata niitä kirjoja. Palattuani Suomeen hakeuduin pelastusopistoon ja sain vakituisen viran pelastuslaitokselta, jossa työnkuvani oli pääsääntöisesti ambulanssityötä.

Lääkärin ammatti kuitenkin kutkutteli mielessä, ja niinpä hän lähti kolmeksi vuodeksi iltalukioon opiskelemaan fysiikkaa ja kemiaa työnsä ohessa.

Opiskelu kannatti, sillä Mäkilä pääsi viimeisenä iltalukiovuotenaan lääketieteelliseen.

– Siinä lääkäriopintojen lomassa tuli perheenlisäystäkin eli aika monta rautaa oli tuolloin tulessa, kolmen lapsen isä muistelee.

Hyvin monipuolisesti terveydenhuoltoalalla työskennellyt Mäkilä päätyi lääkäriksi Rauman seudun päivystykseen ”sattumien summasta”.

– Olen viihtynyt täällä hyvin.

Mäkilän mukaan lääkärin ja potilaan välillä ei ehdi syntyä kovinkaan pitkäaikaista hoitosuhdetta päivystyksen akuuttivastaanotolla.

Potilaskäynnit ovat yleensä kertaluontoisia.

–  Hoitotoimenpiteen jälkeen potilaalle annetaan usein jatkohoito-ohjeet ja tarvittaessa pyydetään käymään kontrollissa. Parasta työssäni on se, että pystyn antamaan ihmiselle avun äkillisessä sairastumis- tai loukkaantumistapauksessa.

Akuuttityössään Mäkilä pyrkii kohtaamaan hoidettavansa aina niin yksilöllisesti kuin mahdollista.

– Selväähän on, että 25-vuotiaalle miespotilaalle jutellaan vähän toisenlaisista asioista kuin vaikkapa iäkkäämmälle rouvalle. Vanhemmille ihmisille ei liioin ole tarpeen puhallella kumihanskapalloja, hän nauraa.

Jari Mäkilä voitti Vuoden raumalainen 2016 -tittelin ylivoimaisesti, sillä toiseksi sijoittunut ”lettikirjamies” Matti Airola sai 717 ääntä.

Kakkossijan suhteen käytiinkin vähän tasaisempaa taistoa, sillä nuori raumalainen keihäänheittäjä Julia Valtanen keräsi 609 ääntä tullen äänestyksessä kolmanneksi.

Merja Suista-Virtanen voitti Matkapoikien 500 euron matkalahjakortin. - Olin ihan pyörryksissä, kun kuulin tästä. Lahjakortti menee hyvään tarpeeseen. Lähden helmikuussa katsomaan tytärtäni Brysseliin, kertoi Merja. Mäkilää äänestänyt lahjakortinvoittaja työskentelee sairaalan osastonhoitajana.

Kaikkien äänestykseen osallistuneiden kesken arvottiin Matkapoikien 500 euron matkalahjakortti, jonka voitti Merja Suista-Virtanen.

Vastavalittu Vuoden raumalainen Jari Mäkilä kertoo juhlistavansa arvonimeään perjantai-iltana työpäivän jälkeen.

Silloin ”Uotilan oma poika” juo tuopillisen olutta paikallisessa Stairs to Heaven -baarissa.