Laitilalainen Jarkko Knuutila perusti verkkokaupan, joka myy vain kotimaisia tuotteita

Jarkko Knuutila jätti vakituisen työnsä autotehtaassa ja ryhtyi verkkokauppayrittäjäksi. Hänen toimisto-varastonsa sijaitsee Laitilassa kasitien varrella. Kuvat: Elina Helkelä

Heinäkuussa toimintansa aloittanut, ja toistaiseksi vain netissä toimiva Maammekauppa, myy nimensä mukaisesti ainoastaan Suomessa valmistettuja tuotteita.

Kotimaisten tuotteiden suosiminen omissa hankinnoissa oli kuulunut jo pitkään kaupan perustajan, nuoren laitilalaisen Jarkko Knuutilan arvoihin.

Siksi ajatus suomalaisvalmisteista tavaraa myyvästä verkkokaupasta tuntui hänestä luonnolliselta.

– Nettiin ei kannata perustaa mitä tahansa kauppaa. Verkkokaupalla pitää olla joku idea. Minulla se on kotimaisuus. Marketit ja netti ovat pullollaan ulkomailla valmistettua tavaraa, joten kuluttajan on vaikeaa löytää tuotteita, jotka ovat takuulla kotimaisia.

Minä teen asian heille helpommaksi, Jarkko Knuutila selvittää.

Laitilalaisen puukkosepän Risto Mikkosen käsintehdyt puukot ovat viimeisimpiä tuotehankintoja Maammekaupan valikoimaan.

Jarkko jätti vakituisen työpaikkansa Uudenkaupungin autotehtaalla ja ryhtyi valmistautumaan uuteen elämänvaiheeseen – yrittäjyyteen.

– Kävin Raumalla yrittäjäkurssin ja perustin maaliskuussa verkkokaupan taustayrityksen Suosivan. Olen saanut matkan varrella hyviä neuvoja yrittämiseen myös Ukipoliksesta.

Vähemmistöosakkaaksi yritykseensä Jarkko sai raumalaisen Lauri Mattsonin.

Maammekaupan valikoimassa on tällä hetkellä tuotteita 34 suomalaiselta valmistajalta: koruja, vaatteita ja jalkineita, kodintekstiilejä, astioita, sisustustavaraa, kosmetiikkaa, leluja...

Suurimmalla osalla on Avainlippu, joka kertoo korkeasta kotimaisuusasteesta. Jarkko on kelpuuttanut yhtä lailla myyntiin myös sellaisia tuotteita, joille valmistaja ei ole hakenut Avainlippua, mutta jotka ovat yli 60-prosenttisesti kotimaisia.

– Maammekaupan valikoimien tuotteista ne kaikkein korkeimman kotimaisuusasteen tuotteet taitavat löytyä juuri siitä porukasta, joilla Avainlippua ei ole, hän huomauttaa.

Jarkko ideoi verkkokauppaansa jouluisen lahjakortin, jolla lahjansaaja voi ostaa Maammekaupasta kotimaisia tuotteita. 10 prosenttia lahjakortin myynnistä menee Hyvä Joulumieli -kampanjaan.

Jarkko on solminut yhteistyösopimuksen myös muutamien lähialueen valmistajien kesken: raumalaisen Vormu Oy:n peittoja ja tyynyjä saa Maammekaupasta, ja viimeisimpinä verkkokauppaan tulivat myyntiin laitilalaisen puukkoseppä Risto Mikkosen taidokkaat käsintehdyt puukot.

Viime kuussa Suomalaisen Työn Liitto myönsi Maammekaupalle itselleenkin suomalaista palvelua -Avainlipputunnuksen käyttöoikeuden.

Jarkko Knuutila tilaa tuotteet niiden valmistajilta omaan Laitilassa sijaitsevaan varastoonsa, josta hän lähettää ne yhtenä toimituksena asiakkaalle.

– Näin asiakas saa kätevästi samalla toimituskustannuksella monen eri merkin tuotteita.

Jarkon verkkokaupan yksi myydyimmistä artikkeleista on ollut tänä syksynä kotimainen Lapikas 100, jonka sini-valkoinen väritys kertoo Suomen juhlavuodesta. - Näitä on jäljellä enää muutama hajapari, Jarkko vinkkaa.

Jotkut tuotteet taas ovat luonteeltaan sellaisia, että ne on järkevintä toimittaa asiakkaalle suoraan valmistajalta.

Maammekaupan hyviä myyntiartikkeleita ovat tänä syksynä olleet Suomi 100 -tuotteet, joita löytyy niin leluina, asusteina, tekstiileinä kuin sisustustavaranakin.

– Myös lastenvaatteet ovat nousseet hyvin myyntitilastossa. Ylivoimaisesti suosituin artikkeli on kuitenkin ollut Suomi 100 -aiheinen Lapikas 100, jota olen myynyt jo yli 40 paria, Jarkko huomauttaa.

Hän paljastaa ajatelleensa jopa oman tuotemerkin perustamista tietyille tuoteryhmille.

– Valmistajat suunnittelisivat ja tekisivät Maammekaupalle oman erikseen nimetyn ja vain meillä myytävän mallistonsa, hän maalailee.

Missä Jarkko Knuutila näkee verkkokauppansa olevan parin vuoden päästä?

– No ainakin uskon, että sen tunnettuus on parempi. Toivottavasti kaupasta muodostuisi kanava, joka esittelee kattavasti sellaisiakin suomalaisia valmistajia, joiden tuotteita ei edes saa Maammekaupasta.

– Joka tapauksessa olen varma siitä, että Maammekaupan valikoma on laajentunut nykyisestä. Olisi myös kiva jonakin päivänä nostaa itselle tästä hiukan palkkaa, hän nauraa.