Laitilalaislähtöinen Jarno Elo hyppää hypen keskeltä enduro-pyörän selkään

Jarno Elo Himalajan huikeissa maisemissa.

– Kyllä sä tiedät, että se eka nakki maistuu aina paremmalta kuin viidestoista nakki, laitilalaislähtöinen Jarno Elo nauraa kertoessaan, miltä elämä arabimaailman jetset-piireissä, luksuksen ja hypen keskellä maistuu.

Kymmenkunta vuotta Dubaissa asunut freelance-kuvaaja kertoo saavuttaneensa ”överiluksuksen” osalta kuitenkin jo kyllästymispisteen.

– Onhan se tietty aika mageeta olla aina siellä, missä on jotain näyttämisen arvoista, mutta kaikkeen tottuu – ja ihmisiähän me kaikki ollaan. Kansainvälisessä sulatuskattilassa asuminen eri kulttuurien keskellä kuitenkin pitää homman edelleen mielenkiintoisena.

Elo kuvaamassa Saudi-Arabian Formula E -kisoja.

Jarno Elo tekee parhaillaan töitä viidelle eri videotuotantoyhtiölle, jotka tilaavat laitilalaismiehen kuvauskeikoille ”sinne, missä tapahtuu”.

Discovery Channel, National Geography ja muut tunnetut kanavanimet vilahtelevat Elon juttutulvassa.
Mies ei kuitenkaan asioi suoraan kyseisten kanavien kanssa, vaan videotuotantofirmat palkkaavat hänet niiden puolesta kuvauskeikoille.

Työtehtävät ovat vieneet Elon sellaisiin paikkoihin, joihin ei kovinkaan monella ole mitään asiaa.

Noin yhdeksän vuotta sitten Jarno Elo sai komennuksen Afganistaniin, jossa hän kuvasi kansainvälisen lääkintä- ja evakuointipalveluyhtiön toimintaa.

Saudi-Arabiassa helikopterikuvauksissa.

– Olen ollut töissä myös Irakissa. Tämänkaltaisiin juttuihin pääseminen on poikinut aina uusia haastavia työtehtäviä. Viime aikoina olen kuvannut paljon Saudi-Arabiassa, jonne on aiemmin ollut todella hankala päästä. Nyt maahantulokäytännöt ovat muuttuneet, ja maa on avautunut enemmän ulospäin.

Jokin aika sitten Elo kuvasi Saudi-Arabiassa Discoverylle dokumenttia siitä, miten maahan onnistuttiin järjestämään ja rakentamaan ensimmäinen iso kansainvälinen moottoriurheilutapahtuma, Formula E -kilpailu.

– Järjestävän organisaation johtoryhmä koostui lähes pelkästään saudinaisista, joita dokumetissa seurasimme.Samana viikonloppuna käytiin myös toinen sähköautokisa (Jaguar I-PACE eTROPHY) jossa mies- ja naiskuskit kilpailivat samassa autokisassa keskenään ensimmäistä kertaa Saudi-Arabiassa.

Himalajan munkit ja offroad-reissaajat yhteispotretissa.

Elo kertoo, että Formula E -kisojen jälkeen saudit haalivat itselleen vielä tunnetumman kansainvälisen kisan: Dakar Rallyn, jossa hän oli myös kuvaamassa.

Jarno Elo on vieraillut usein myös Aasiassa, kuten Kiinassa, jossa häntä ovat työllistäneet auto- ja teknologiateollisuus sekä arkkitehtuuri.

– Täällä Dubaissa olen kuvannut kaikkea laidasta laitaan, muun muassa: auto- ja sähköteknologiaa, muotiaiheita sekä huippuammattilaisia, kuten kokkeja ja erilaisia kädentaitajia. Tehtävänäni on saada ihmiset ja tapahtumat näyttämään hyviltä.

Jarno Elo kilpaili monta vuotta aktiivisesti motocrossissa. Hän pääsi usein nousemaan kisoissa palkintokorokkeelle.

Laitilan-miehen yksi suurimmista intohimoista on motocross, jota hän voitokkaasti kolmisen kautta ajoikin Dubaissa paikallisessa ”jokamiesluokassa”.

Vauhdista pitävän miehen toinen harrastus oli ralli.

– Kun sitten yhden vuoden aikana kävin läpi kuusi leikkausta, totesin, että kameramies kainalosauvoilla ei ole oikein myyvä juttu, Elo nauraa.

Niinpä ralli- ja motocross-kisaaminen saivat jäädä ja tilalle tuli seikkailupyöräily, joka on tähän mennessä vienyt miehen muun muassa Madagaskariin, Kambodzaan, Turkkiin, Himalajalle ja Tansaniaan.

Kambodzan-reissulla matkalaiset pääsivät ampuimaan singolla.

– Etsin jokaisesta maasta paikallisen organisaattorin, joka järjestää offroad-reissuja enduro-pyörillä. Lennän ensin ajovarusteineni kohdemaahan, jossa pyörä odottaa minua valmiina. Siellä sitten lähdemme porukalla liikkeelle jonkun paikallisen oppaan johdolla. Opas tietää reitin varrella olevat parhaimmat mestat ja upeimmat maisemat.

Yleensä Elo osallistuu matkoille, joissa paikalliset toimivat oppaina mutta Brasiliassa hän seikkaili omin päin suunnistaen etappeihin navigaattorin avulla.

Offroad-reissuilla riittää eksoottista kuvattavaa, kuten tämä tansanialainen metsästäjä.

– Moottoripyörän selästä käsin oli hienoa tutustua paikalliseen elämänmenoon, erityisesti maaseudulla.

Seikkailumatkoillaan Jarno Elolla on mukanaan lähes aina myös kamera, jolla hän taltioi reissun tapahtumia.

– On hienoa, kun voin auttaa paikallisten offroad-järjestäjien bisnestä kuvaamalla heille materiaalia, jota he voivat käyttää markkinoinnissaan. Toivon, että tulevaisuudessa saisin tehdä enemmänkin sellaista.