Lämpimät kelit tuovat haasteensa jouluruokien säilytykseen

Jääkaapissa on jouluna hyvä olla 0-3 astetta, maksimissaan kuusi. Kuva: Tiia Jokisalo

Monella on jouluna positiivinen ongelma, jouluruokaa on liiaksi suhteessa jääkaapin kokoon. Useasti jo pelkkä kinkku on monen kilon painoinen ja siksi moni säilyttää sitä joko terassilla tai parvekkeella.

Tänä vuonna kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä lämpötila voi olla erityisesti rakennusten läheisyydessä liian lämmin.

Jotta ruokaa voi turvallisesti säilyttää ulkona, lämpötilan tulisi olla korkeintaan 6 astetta.

Ääriään myöden täysi jääkaappi on kovalla koetuksella ja se tuleekin säätää normaalia kylmemmäksi. Monen jääkaapissa on kahdeksankin astetta, joka on liikaa, oli joulu tai ei.

Suositeltu lämpötila jääkaapille on maksimissaan kuusi, mutta joulun ajaksi on hyvä säätää lämpötila vieläkin kylmemmälle, 0–3 asteeseen. Tärkeää olisi myös, ettei jääkaappi olisi niin täynnä, ettei ilma pääse kiertämään.

Lämpötila vaihtelee jonkin verran jääkaapin hyllyjen välillä. Kylmintä on tavallisesti alimpien hyllyjen takaosassa, lähellä kylmäelementtiä tai pakastelokeron läheisyydessä. Juuri näihin kohtiin kannattaa sijoittaa erityisesti lihat ja kalat.

Erityisen herkästi pilaantuvia jouluruokia ovat kalat, niin kypsät kuin graavatutkin, sekä mäti.

Kalatuotteet säilyvät viimeiseen käyttöpäivään saakka ainoastaan, jos ne ovat olleet koko ajan kylmässä, ja esimerkiksi vakuumipakatun graavin kohdalla Evira suosittaa, että tuote nautitaan vuorokauden kuluttua avaamisesta.

Itse tehty graavi säilyy pidempään, mutta sekin tulee käyttää joulupyhien aikana.

Jos kaloja on välillä nosteltu tarjolle joulupöytään, käyttöaika on lyhyempi kuin ilmoitettu.

Tarkinta on pakastetun mädin kanssa, Evira suosittaa, että pakastettu ja sulatettu mäti nautittaisiin vain yhden vuorokauden sisällä, ja myöhemmin nautittavaksi tarkoitettu mäti säilytettäisiin pakkasessa.

Myös kinkku kuuluu melko helposti pilaantuviin elintarvikkeisiin, ja sitä tulisi säilyttää alle kuuden asteen lämpötilassa.

Nyrkkisääntönä on, että jouluksi valmistettu kinkku tulisi syödä viikossa, uuteen vuoteen mennessä.

Kinkkua ei myöskään kannata ainakaan useampana päivänä nostaa kokonaan tarjolle, vaan leikata siivuja ja nostaa esiin vain ne.

Laatikoissa muistettavaa on, että ne kuumennetaan kunnolla yli 60 asteen eikä samaa laatikkoa kuumenneta ja jäähdytetä useampaan kertaa. Sinällään laatikot ovat jouluruoista parhaiten säilyviä, niillä voi herkutella vielä uudenvuodenaattonakin, jos enää jaksaa.

Lämpimän ruoan pitäminen huoneenlämmössä ja hidas jäähtyminen on omiaan lisäämään ruokamyrkytysbakteerien määrää tuotteessa.

Eviran ylitarkastaja Pirjo Korpela antaisi jouluruoille karkeat säilyvyysajat; kalat 2 vuorokautta, sillivalmisteet 3–4, kinkku 4, rosolli 5, laatikot viikon verran.

– Näitä jos noudattaa, ei pitäisi olla ruokamyrkytyksen vaaraa. Tosin esimerkiksi kinkku ei ole niin herkkä kuin kalat. Moni säilyttää kinkkua viikonkin, mutta itselläni on sen verran herkkä makuaisti, että liha alkaa maistua ja haista nopeasti vanhalle.