Lapin Kuolimaalle muuttanut galleristi: "Kunpa juna kulkisi Raumalle!"

Matkailupalveluiden tuottajaksi Winnovassa opiskeleva Sanna Nylander avasi viime perjantaina Lapin Kuolimaan kylässä Jokivarren Aitan gallerian, jossa toimii myös kesäkahvila. Galleria on avoinna Pitsiviikolla iltaisin ja viikonloppuna. Syksyksi Nylander on kaavaillut galleriaan taas uutta näyttelyä. Kuvat: Elina Helkelä

Rauman Lapin Kuolimaan kylässä avattiin viime perjantaina uusi taidegalleria-kesäkahvila tapahtumapihoineen ja kesälampaineen.

Asialla on Hyvinkäältä vuosi sitten Raumalle muuttanut Sanna Nylander, joka opiskelee parhaillaan Winnovassa matkailupalveluiden tuottajaksi.

Hinnerjoentien varressa sijaiseva Jokivarren Aitan galleria ja kesäkahvila toimivat vuonna 1745 rakennetussa luhtiaitassa.

– Talomme entiset omistajat ovat siirtäneet aitan tänne Saarelan pihalta vuonna 1989. Koska aitassa on ennenkin pidetty pienimuotoista näyttelytoimintaa, ajattelin, että tyhjillään olevaan aittaan sopisi mainiosti taidenäyttely Pitsiviikon ajaksi, Sanna selvittää.

Sanna ja Katri Oikarisen kirjataidetta aitan ylisillä.

Gallerian seinille ovat nyt ripustaneet töitään hollantilainen taiteilija Judith van Grunsven, designer Katri Oikarinen, kuvataiteilija Taina Kuittinen ja runoilija Heli Laaksonen. Esillä on valokuvataidetta, ITE-taidetta sekä kirjataidetta.

Jokivarren Aitan galleria on osa uutta Kolmijoen kulttuurireittiä, jonka varrelle osuvat myös Väinö ja Hilma Ylénin taidekoti Kodisjoella sekä Hinnerjoen museoalue Kivinavetta-taidegallerioineen.

Aittagalleria sijaitsee keskellä Satakunnan laajinta peltoaluetta. Rauman yleiskaava-alueen kulttuuriympäristöselvityksessä alue on merkitty arvokkaaksi Lapinjokilaakson kylä- ja viljelymaisema-alueeksi, jossa on useita keskiaikaisia kyliä.

– Tiedän, että Ruuhka-Suomen ihmiset ovat haltioituneet satakuntalaisesta maaseudusta. Erityisesti tänä kesänä matkailijoita on tullut runsaasti tutustumaan maakuntaan. Rauman seutu on paljon muutakin kuin meri ja Vanha-Rauma. Kunpa vain juna kulkisi Raumalle!

Aitan kaikissa ovissa on sepän takomat lukot, joihin sopii eri avain.

Sanna Nylander on onnistunut lyhyessä ajassa verkostoitumaan, ja nyt hän kuuluu Ravakan työryhmään, joka kehittelee pyöräilyreittiä Ala-Satakuntaan.

– Esimerkiksi Hinnerjoentie ohjaa ihmisvirtoja muun muassa Loimaan suunnalta Raumalle päin. Satakuntalaiset eivät itse tajua, että meillä on niin hieno maaseutu. Täällä on upeiden peltoaukeiden lisäksi metsäjärviä, jokia ja metsiä. Maatilamatkailun kehittämiselle olisi nyt valtavasti potentiaalia täällä, hän toteaa.

Sanna on huomannut, että matkailijat piipahtavat mielellään eri kohteissa tienvarsikyltin nähdessään. Jokivarren Aitan kesäkahvila on houkutellut myös kyläläisiä istuskelemaan pihapiirissä kahvikupposen ääressä.

– Monet ovat viipyneet pitkäänkin juttelemassa.

Aitan valmistumisvuosi löytyy yläparven seinästä.

Viime perjantaina avattu Jokivarren Aitan galleria on avoinna Pitsiviikolla arki-iltoina sekä vielä lauantaina ja sunnuntaina. Sen jälkeen hengähdetään hetki, mutta syksyksi on luvassa jälleen uutta.

– Kannattaa seurata Aitan Facebookia ja Instagramia. Sinne tulee tietoa tulevista näyttelyistä. Galleriani on varattu jo jouluksi, ja ensi kesäksikin on jo ennakkovarauksia, Sanna iloitsee.

Jokivarren Aitta sijaitsee kauniissa satakuntalaisessa maaseutumiljöössä keskellä avoimia peltoja, Hinnerjoen varressa.

Jokivarren Aitan galleria ja kesäkahvila (Hinnerjoentie 1108). Avoinna Pitsiviikolla ma–pe klo 17–20 ja la–su klo 15–20.