Lapin Linnavuorelle nousevissa kuntoportaissa on yksi porras enemmän kuin Lähdepellolla!

Linnavuoren portaissa on 67 askelmaa ja askelnousu on 12 senttimetriä. Kuvat: Elina Helkelä

– Nuoria ei ole koronan takia otettu ollenkaan mukaan meidän talkooporukkaan. Täällä on vain valikoitu joukko eläkeläisiä, jotka eivät yöelämässä pyöri, vitsailee lappilainen paluumuuttaja Juhani Leino, Lapin Linnavuoren kuntoportaiden rakennusprojektin ”pääarkkitehti” ja vuoden 2019 Löylyisäntä.

Reilu kolme viikkoa sitten aloitettu, Lapin Salaman nimissä toteutettava rakennusprojekti, on edennyt talkoovoimin niin huimaa vauhtia, että valmista on odotettavissa jo loka-marraskuun vaihteessa, jolloin on tarkoitus viettää portaiden juhlallisia avajaisia.

– Pääosin Lapin Salamasta koottu talkooväki on ollut jopa yliaktiivista. Meillä on asiantuntemusta ja ammattiosaamista monelta alalta. Homma hoituu rennosti, ja välillä nauru raikuu, Leino kertoo.

Rakennusprojektin ”isä” Juhani Leino (vas.) ja puuseppä Markku Seikkula puutavaran mittauspuuhissa.

Lapin kuntoportaat ovat alkujaan toisen lappilaisen ”primus motorin” eli Löylyemäntä 2019 Raija Uusi-Pietilän idea.

Hän ehdotti portaiden rakentamista Lapin keskustaan, Pyörnin ja Linnavuoren palvelukeskuksen viereen jylhän Linnavuoren kupeeseen. Siellä ne olisivat mahdollisimman monen tavoitettavissa.

Lapin Salama haki kuntoportaita varten Leader Ravakalta 25 000 euron hanketukea, ja loput eli noin 5 000 euroa saatiin lappilaisilta yrittäjiltä. Valmistumisestaan viiden vuoden kuluttua portaat siirtyvät Rauman kaupungin omistukseen.

Juhani Leino kertoo, että kuntoportaita on rakennettu sarjatyönä 3–4 tiimissä.

– Naiset ovat valmistaneet sisätiloissa ”reisimoduuleja”, joita tarvitaan kaikkiaan 35 kappaletta. Miehet ovat rakentaneet jykevät perustukset, joihin moduulit kiinnitetään. Työturvallisuutta ja -ergonomiaa on noudatettu, ja tähän mennessä olemme selvinneet ilman tapaturmia.

Lapin Linnavuoren kuntoportaita on rakennettu talkoovoimin jo yli kolme viikkoa. Pääosin Lapin Salaman riveistä koottu talkooporukka on paiskinut töitä aamuvarhaisesta iltahämäriin asti.

Linnavuoren kyljestä kohoaviin kuntoportaisiin tulee kaiteet molemmin puolin. Askelmia on 67, ”yksi enemmän kuin Lähdepellolla”.

– Nämä ovat seudun pisimmät kuntoportaat, Leino kehuu ja huomauttaa, että ”trappujen” yläpään tasanteelta on tarkoitus rakentaa vielä toiset lyhyemmät portaat laskeutumaan suoraan viereiselle ulkokuntoilualueelle.

Rauman Wihertoimi on ollut ohjeistamassa, miten Linnavuoren aluetta ehostetaan puistomaisemmaksi kunnioittaen alueen luontoarvoja.

Kuntoilualueen raivaamisen lisäksi porrasrinne valaistaan, ja portaiden ylätasanteelle rakennetaan penkit. Kallion laella sijaitseva lipputankokin tullaan valaisemaan, jotta tangossa liehuva Lapin viiri näkyisi laajemmalle.

Talkoolaiset muistuttavat, että kuntoportailla ei ole talvikunnossapitoa ja muutenkin portaissa liikutaan omalla vastuulla.

Askelnousuksi on valittu 12 senttimetrin korkeus, mikä on tarpeeksi matala, jotta huonojalkaiset, ikäihmiset ja pienemmätkin koululaiset voisivat portaita käyttää.

– Nämä on suunniteltu kestämään sään vaihteluita, ja uskallan luvata, että Linnavuoren kuntoportaat ovat pystyssä vielä 50 vuoden kuluttuakin, Juhani Leino kuittaa.