Lapin rantasaunalle uudet yrittäjät

Kaija Koskinen (oik.) luovutti symbolisesti Lapin rantasaunan avaimet uudelle yrittäjälle Rosanna Vuoriselle. Rosannan isä Jorma Leino on tyttärensä tukena tämän uudella yrittäjäpolulla. Kuva: Elina Helkelä

Lapin rantasaunalla paukkuvat vasarat, kun työmiehet korjaavat saunarakennuksen kattoa. Rauman kaupunki on viimein ryhtynyt remontoimaan Narvijärven rannalla sijaitsevaa kunnan rantasaunaa, jonka yritystoiminta siirtyy näinä päivinä Kaija Koskiselta Kunnis Oy:lle.

Uuden yhtiön taustalta löytyvät lappilaiset Jorma Leino ja hänen tyttärensä Rosanna Vuorinen, joista jälkimmäinen ryhtyy pyörittämään Puusaun-nimistä saunayritystä 1. kesäkuuta alkaen.

– Minä olen sellainen harmaantuva klapieminenssi, joka hoitelee täällä lähinnä näitä fasiliteetteja, Jorma Leino nauraa.

Jorvin sairaalassa kätilönä aiemmin työskennellyt Rosanna Vuorinen on ollut viime aikoina kotiäitinä.

Kotipaikkakin on vaihtunut Espoosta Poriin.

Ajomatka Porista Lappiin ei kuitenkaan tunnu hänestä hankalalta.

– Sisareni Camilla Uusi-Pietilä on tulossa saunalle töihin kesäksi, ja siitä on minulle suurta apua, Rosanna toteaa.

Saunayrittäjäksi ryhtyminen merkitsee nuorelle naiselle ensikosketusta yrittäjyyteen.

– Tämä on tuttu paikka, jossa olen pienenä tyttönä uinut, juoksennellut ja hyppinyt trampoliinissa. Koen, että yrittäjäksi ryhtyminen juuri tässä paikassa on minulle ainutlaatuinen tilaisuus. Isäni yritystoimintaa olen tietenkin seurannut vierestä ihan lapsesta asti, mutta nyt voin kokeilla omia siipiäni isän neuvojen ja oppien avulla.

– Minulla on jo nyt paljon ideoita aktiviteetti- ja tapahtumapuolelle. Niitä pulppuaa koko ajan lisää, joten on hyvä, että tyttäret toimivat vähän toppuuttelijoina, Jorma Leino hymyilee.

Rantasauna on suljettu koko toukokuun ja alun kesäkuuta, sillä korjattavaa rakennuksessa riittää.

Katon lisäksi kaupunki remontoi pesu- ja pukutilat sekä löylyhuoneen ja kahvilan.

– Emme uskalla vielä ilmoittaa tarkkaa päivää, koska pääsemme avaamaan, sillä remontissa voi aina tulla yllätyksiä eteen. Seuraamalla Puusaunan Facebook- ja Instagram-tilejä pysyy perillä aikatauluista, Rosanna vinkkaa.

Uudet yrittäjät uskovat, että Lapin rantasaunalla riittää saunojia jatkossakin, vaikka saunatarjonta onkin lisääntynyt viime aikoina Rauman seudulla.

– Luonnonvesien äärellä sijaitsevat saunat ovat kaikki omanlaisiaan, ja tarjonta lisää kysyntää. Kilpailu pakottaa toimijat tarjoamaan asiakkailleen mahdollisimman hyvän saunomiskokemuksen, Jorma Leino pohtii.

Maanantaina, toiseksi viimeistä työpäiväänsä saunayrittäjänä viettänyt Kaija Koskinen kertoi olevansa ”aika hyvällä mielellä”, mutta herkistyneenä, tietenkin.

– Ihmisiä tulee ikävä. Olen pitänyt asiakkaistani ja työstäni niin paljon. Toki välillä on ollut rankkaakin, mutta tästä on tullut elämäntapa. Harvalla on työpaikka, jonka miljöö on niin kaunis, Kaija huokaisee.

Vappuaattona hallitseva Vuoden raumalainen aikoo pitää rantasaunaa avoinna ”ainakin puolille öin saakka”. Vapunpäivänä Kaija palaa vielä kerran takaisin saunalle hakemaan loput tavaransa.

– Täytyy pikkuhiljaa ruveta etsimään lomavaatteita, sillä olen lähdössä ensi viikolla Kreikkaan lomailemaan. Tuntuu varmasti todella ihmeelliseltä, kun ei tarvitse enää katsoa kelloa, 12 vuotta Lapin rantasaunaa pyörittänyt Kaija Koskinen toteaa.