Lapulle kirjoitettu parkkiaika ei vielä kelpaa

Ei kelpaa vielä. Vasta kesäkuun alussa voimaan astuva uusi tieliikennelaki sallii käsin kirjoitetut parkkilaput. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Ensi kesäkuun alussa voimaan astuva tieliikennelaki on ollut julkisuudessa jo esillä.

Uuden lain 40. pykälän mukaan pysäköinnin alkamisaika tulee osoittaa selkeästi havaittavalla tavalla, mikä käytännössä tarkoittaa sitä, että parkkikiekon puuttuessa riittää, kun kirjoittaa paperille, milloin pysäköinti on alkanut.

– Jotkut autoilijat luulevat, että laki on jo voimassa, ja käsinkirjoitettuja lappuja onkin jo näkynyt autoissa. Se ei ole kuitenkaan vielä sallittua, Rauman kaupungin lakimies Katri Ranta-Eskola tietää.

Ranta-Eskola suosittelee ensi kesäkuun jälkeenkin käyttämään aina ensisijaisesti pysäköintikiekkoa, koska sellainen jo suurimmassa osassa autoista on.

– Hätätilanteita varten, eli kiekon puuttuessa, lapun voi sitten kirjoittaa.

Pysäköintikiekot ovat vuodesta 2015 lähtien saaneet olla minkä värisiä tai muotoisia tahansa, kunhan pysäköintiajan alkamisaika on ollut selvästi tuulilasin ulkopuolelta luettavissa.

Rauman pysäköinninvalvonnasta kerrotaan, että kiekot ovat pääosin olleet melko helposti luettavia.

– Turhan pienet, melkein tikkuaskin kokoiset pysäköintikiekot aiheuttavat eniten päänvaivaa pysäköinnintarkastajille, toimistosihteeri Katri Kulmala kertoo.

Joskus autoilija on myös saattanut asentaa näkyville kaksi pysäköintikiekkoa, vaikkei niin saa tehdä.

Digitaalisiin parkkimittareihinkin voi tulla vikoja. Tämä jumittui yhteen kellonaikaan. Eikä ongelma poistunut, vaikka maahantuoja antoi tilalle uuden samanlaisen. Kuva: Juha Sinisalo

Joissakin autojen digitaalisissa pysäköintimittareissa on ollut teknisiä vikoja, eivätkä mittarit ole pysyneet ajassa patterin vaihdosta huolimatta.

Vastuu viallisesta parkkimittarista on autoilijalla, joka voi reklamoida asiasta tuotteen myyjälle tai maahantuojalle ja pyytää sieltä mahdollisia korvauksia.

Rauman pysäköinninvalvontaan ei ole Katri Kulmalan mukaan kuitenkaan tullut kuin joitakin yksittäisiä huomautuksia sakotetuilta autoilijoilta, joiden mittari on ollut väärässä ajassa.