Lasse Kempas selvitti Karin koulun reliefien historian: teosten tekijäksi paljastui merimiehenä uransa aloittanut kuvanveistäjä Mikko Hovi

Reliefit valmistuivat uuteen kouluun 1930-luvulla.

| Päivitetty

Karin koulun seinäteokset ovat saattaneet monelta kaupunkilaiselta jäädä huomaamatta.

Kun nostaa katseensa ylös Pakkahuoneenkadun kulmassa, huomaa, että koulun jykevää kiviseinää koristaa kolme reliefiä, joiden historiaa on penkonut kuvataiteilija Lasse Kempas.

Tekijän löytyminen vaati hieman selvittelyä Kempakselta, joka on koulun entinen opettaja. Idea lähti Facebookin Rauma ennen ja nyt -ryhmästä.

– Siellä joku kyseli tekijää.

Kempas katsoi suorastaan velvollisuudekseen selvittää asian.

– Olin kulkenut työmaalleni koulun vieressä sijaitsevasta pikkuovesta 34 vuoden ajan ja joskus vilkaissut huolimattomasti ylöspäin perehtymättä sen tarkemmin noihin taideteoksiin.

Hän ryhtyi tutkimaan ympyrän muotoisia reliefejä tarkemmin. Aikaa liki 90 vuotta koulun seinässä olleet teokset ovat kestäneet hyvin. Koulun vanha osa on vuodelta 1930, ja sen suunnitteli arkkitehti Martti Paalanen.

– Olin lentää selälleni, miten taitavia reliefit ovat! Voisivatko ne olla Jussi Vikaisen tai peräti Wäinö Aaltosen kätten töitä? Kempas mietti.

Kolme allekkain sijoitettua teosta muodostaa koulun seinälle kertomuksen.

– Ylimmässä opetellaan kirjaimia ja lukemista. Keskimmäisessä liikutaan ja harjoitellaan elämisen oppeja ja alimmassa keskitytään matemaattisiin taitoihin.

Kempas otti yhteyttä taidemuseoon ja kaupunkiin. Mistään ei tuntunut löytyvän tietoa. Tekijän hän kaivoi lopulta esiin Länsi-Suomen lehtileikkeestä vuodelta 1931. Artikkelissa kerrottiin koulupalatsin valmistumisesta ja sen käyttöön ottamisesta.

– Laajan artikkelin lopussa kerrotaan, että ornamentit (reliefit) on muovaillut Helsingissä sijaitsevan Hamaran kiviveistämön valmistamasta terastimassasta taiteilija Mikko Hovi ((1879–1962).

Nimi oli Kempakselle tuntematon, samoin kuin materiaalina käytetty terastimassa, kiven, lasimurskan ja sementin seos.

– Jäljet johtivat melko pian Hämeenlinnan taidemuseoon, jonne on testamentattu Hovin taiteellinen jäämistö. Hovi nousi taiteellaan pinnalle varsin myöhään, vasta 60-vuotiaana toimittuaan aikaisemmin muun muassa merimiehenä, koristeveistäjänä ja stuccotöiden tekijänä.

Hovi oli aikanaan hyvin tunnettu kuvanveistäjä, mutta on sittemmin jäänyt unohduksiin Suomen 1900-luvun taiteen historiassa.

Hän teki kansainvälisen taiteilijauran, ja hänen töitään oli esillä useassa maassa. Kouvu teki patsaan muun muassa hämeenlinnalaisesta runoilijasta Larin-Kyöstistä. Hänen puuveistoksia on useissa maaseutukirkoissa.

Hovin teoksia on Ateneumin kokoelmissa, Amos Andersonin taidemuseossa, Lahden taidemuseossa sekä Kemin taidemuseossa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut