Lasten Dream Spark -liikuntaleirin haku on auennut – taustalta löytyy kytkös Raumaankin

Dream Spark -liikuntaleiri on tarkoitettu vähävaraisista perheistä tai muuten haasteellisista oloista tuleville lapsille ja nuorille. Kuva: Tom Lahti/FoTom Photography

Melina Näätänen on julkisuudesta parhaiten tuttu Porin Ässien ja Nuorten Leijonien mestarijoukkueiden henkisenä valmentajana. Ässien mestaruuskeväänä 2013 ja Suomen kultavuonna 2016 hänen sukunimensä oli tosin vielä Niemi.

Näätänen linkittyy Raumaankin niin, että hän on mestaruuksien jälkeen ollut tekemisissä Lukosta tuttujen kiekkoilijoiden Aleksi Saarelan ja Antti Raannan kanssa.

Näätänen on auttanut sittemmin ihmisiä muutenkin kuin henkisenä valmentajana. Hän on Dream Spark -liikuntaleirin perustaja.

Leirin taustalta löytyy toinen ja vahvempikin kytkös Rauman seudulle, sillä mukana järjestelyissä häärää Pyhärannassa kasvanut toimittaja Harri Pirinen.

Viime suvena Länsi-Suomenkin kesätoimittajana piipahtanut Pirinen on työskennellyt muun muassa Ilta-Sanomissa ja tehnyt useampia urheilukirjoja.

Jyväskyläläistynyt Pirinen lähti oitis mukaan, kun näki vuonna 2021 Facebookissa Näätäsen ensimmäiset pohdinnat leiristä.

– Alkuperäinen ajatus oli, että kymmenen kakaraa on jossain Kauniaisten urheilukentällä pelaamassa futista ja paistamassa makkaraa. Kun ruvettiin suunnittelemaan, niin se vähän paisui siitä, Pirinen kertoo.

Dream Spark on järjestetty nyt kahdesti. Mukana on ollut molemmilla kerroilla noin 70 lasta.

– Ainakin Oulusta asti on ollut porukkaa, mutta ei tietääkseni vielä Raumalta.

Olympiamitalisti MIra Potkonen on vetänyt Dream Spark -leirillä tykättyä kuntonyrkkeilyä. Kuva: Tom Lahti/FoTom Photography

Kolmas leiri järjestetään tänä kesänä Lohjan Kisakalliossa 17.–19. heinäkuuta. Mukaan mahtuu nyt noin sata osallistujaa.

Leirin idea on taklata sellaisia nyky-yhteiskunnan ongelmia kuin huono-osaisuus ja syrjäytyminen, yleinen liikkumattomuus ja liikuntaharrastusten korkea hinta.

Dream Spark on tarkoitettu vähävaraisista perheistä tai muuten haasteellisista oloista tuleville 10–14-vuotiaille lapsille ja nuorille, joilla ei ole perheensä tilanteen vuoksi mahdollisuutta osallistua maksullisiin harrastuksiin. Leiri on osallistujille ilmainen.

Leirin yhteistyökumppaneiksi lähtivät muun muassa SOS-Lapsikylä ja Salibandyliitto.

Leirin jälkeen vähävaraisten perheiden on mahdollista hakea SOS-Lapsikylän harrastustukea, jonka turvin he pystyvät aloittamaan tai jatkamaan itselleen mieluisaa harrastusta.

Lapset saavat leirillä ainutlaatuisia liikuntaelämyksiä ja pääsevät kokeilemaan erilaisia lajeja boulderoinnista jousiammuntaan ja kuntonyrkkeilystä melomiseen.

Leirikummeina ovat toimineet jääkiekkosankari Marko Anttila, nyrkkeilyn olympiamitalisti Mira Potkonen ja formulakuljettaja Emma Kimiläinen.

– On tärkeää, että nuoret pääsevät kokeilemaan eri lajeja ja nauttimaan liikuntaharrastuksista. On hienoa, jos he löytävät itselleen sopivan liikuntamuodon, mutta ehkä jopa tärkeämpää on päästä mukaan johonkin yhteisöön ja tuntea kuuluvansa johonkin porukkaan, Potkonen sanoo leirin tiedotteessa.

– Liikkumattomuuteenhan on lääke: liikunta. Ja kun lähtee liikkumaan, mielikin voi paremmin. Onhan tutkittu, että liikunta voi toimia jopa masennuslääkkeenä.

Ensi kesän leiripaikkojen haku on auennut Dream Sparkin nettisivuilla. Haku on auki huhtikuun loppuun asti. Lisätietoja www.dreamspark.fi.