Laurilla on matematiikkataidot hanskassa – 7.-luokkalaisten matikkakilpailun finaaliin pääsi Raumalta peräti kahdeksan oppilasta

Matematiikkakilpailun voittanut Lauri Raisto yrittää selittää toimittajalle, miten suorakulmion piiri lasketaan. Kuva: Pekka Lehmuskallio

– Jos pitäisi nimetä vain yksi lempiaine koulussa, niin kai se sitten on matematiikka, toteaa Hj. Nortamon peruskoulun 7.-luokkalainen Lauri Raisto hymyillen.

Paitsi matemaattisesti, myös muissa oppiaineissa lahjakas nuori mies voitti huhtikuun lopulla Porissa pidetyn Satakunnan seitsemäsluokkalaisten matematiikkakilpailun.

Kisassa oli muutenkin hieno raumalaismenestys, sillä toiseksi tuli Santtu Huhtavaara Raumanmeren peruskoulusta, ja loppukilpailussa oli 29 oppilaan joukossa peräti kahdeksan raumalaista nuorta.

Seitsemäsluokkalaisten alueellisen matematiikkakilpailun järjesti Suomen matemaattisen yhdistyksen valmennusjaos ja Satakunnan ammattikorkeakoulu.

Alkukarsintoihin osallistui 1 107 oppilasta 21 maakunnan koulusta.

Satakunnan lisäksi alueellisia kilpailuja järjestettiin Helsingissä, Oulussa ja Turussa. Kyseessä oli toinen kerta kun kilpailu pidettiin Satakunnassa.

– Maakuntamme elää teknologiasta ja teollisuudesta, ja sen vuoksi pidämme tärkeänä, että tällainen matematiikkakilpailu tuodaan myös Satakuntaan, Cimmo Nurmi SAMKista toteaa.

Hän kertoo ilahtuneena, että erityisesti raumalaiset matematiikan opettajat olivat rohkaisseet oppilaitaan osallistumaan kilpailuun, jossa vaadittiin matemaattista ongelmanratkaisua ja päättelykykyä.

– Raumalaiset olivat kilpailun aktiivisimpia osallistujia, Nurmi kehuu.

Lauri Raisto harjoitteli loppukilpailua varten muun muassa tekemällä viime vuoden kilpailutehtäviä.

– Ne olivat minun mielestäni melkein vaikeampia kuin tämän vuoden tehtävät.

Lauri on sopinut opettajansa Sirkka Peren kanssa, että lahjakas oppilas voi edetä koulussa matematiikassa nyt omaan tahtiinsa.

– Suoritan kahdessa vuodessa peruskoulun yläasteen matematiikan, ja ysiluokalla siirryn tekemään lukion tehtäviä.

Lauri kertoo pärjäävänsä matematiikan tunneilla varsin hyvin itsenäisesti, vaikka hän opiskeleekin jo 8. luokan matematiikkaa.

– Kirjoissa on niin hyvin selitetty, miten mikäkin tehtävä ratkaistaan, ja jos en jotain osaa heti tehdä, niin voinhan aina kysyä opettajalta neuvoa, hän toteaa.

7.-luokkalaisten matematikkakilpailun alkukarsinnan tehtäviä.

Ulospäin suuntautunut ja sosiaalinen poika kertoo myös auttavansa ”parhaan kykynsä mukaan” luokkatovereitaan, mikäli he sattuisivat kysymään neuvoa jonkun koulutehtävän suorittamisessa.

Kouluopintojensa ohessa Lauri käy kerran viikossa musiikin teoriatunnilla ja kerran viikossa pianotunnilla. Niiden lisäksi viikosta kuluu kolme iltaa hapkido-harrastuksen parissa. Lisäksi hän harrastaa ohjelmointia.

– En tiedä yhtään, mihin tulevaisuudessa haluaisin suunnata, ehkä teknolgia-alalle. Toisaalta olen kyllä ajatellut musiikillistakin ammattia, hän pohtii.

Kaikki alueellisen matematiikkakilpailun loppukilpailussa olleet ovat halutessaan saaneet lisävalmennusta matematiikassa. Oppilaille on lähetetty sähköpostilla tehtäviä ratkottavaksi.

– Lisäksi Suomen matemaattisen yhdistyksen valmennusjaosto järjestää oppilaille viikonloppuleirejä matematiikan parissa.

Innokkaimmat ja menestyneimmät oppilaat voivat edetä matematiikan olympialaisiin asti, joita järjestetään Euroopassa joka vuosi, Cimmo Nurmi kertoo.

Satakunnan 7.-luokkalaisten matematiikan loppukilpailu 25.4.2019

  1. Lauri Raisto, Hj. Nortamon peruskoulu, Rauma
  2. Santtu Huhtavaara, Raumanmeren peruskoulu, Rauma
  3. Ville Koivula, Keskustan yläkoulu, Huittinen

Loppukilpailuun pääsivät Rauman seudulta myös:

  • Rasmus Ahonen, Raumanmeren peruskoulu
  • Joona Hatakka, Nanun koulu
  • Roni Lahtinen, Raumanmeren peruskoulu
  • Peetu Lähdemäki, Nanun koulu
  • Veeti Sulonen, Hj. Nortamon peruskoulu
  • Reeta Valavuo, Hj. Nortamon peruskoulu
  • Miska Tervo, Eurajoen yhteiskoulu

Lisää aiheesta

Testaa, pärjäisitkö päässälaskukilpailussa: "Kuinka monta prosenttia sanan ÄSSÄT kirjaimista on vokaaleja?"