Leikkipyssyt ovat kiellettyä rekvisiittaa – penkkariasujen toivotaan pysyvän hyvän maun rajoissa

Viikon päästä torstaina Rauman abiturientit heittelevät kaupunkilaisille jälleen karkkeja. Penkkariasuina nähtäneen jälleen monenlaisia hahmoja ja otuksia. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Lukioiden abiturienttien penkinpainajaisia eli penkkareita on totuttu viettämään viikolla 7. Monet lukiot siirtyivät kuitenkin jo viime vuonna aikaistamaan juhlintaa viikolla. Tänä vuonna penkkareita vietetään Rauman Lyseon lukiossakin jo viikolla 6.

Aikaistamiseen on olemassa valtakunnallinen peruste.

– Yo-kokeissa ei ole enää erillisiä kuuntelun kokeita, vaan ne ovat samassa yhteydessä kirjallisten kokeiden kanssa. Ennen kuuntelut olivat heti penkkareita seuranneella viikolla. Ei ole siis järkeä venyttää abien koulutyötä turhaan viikolla, selvittää Rauman Lyseon lukion rehtori Jussi Paavola.

Penkkaripäivä on karnevalistinen ns. väärän kuninkaan päivä, jolloin opiskelijoiden ja opettajien roolit vaihtuvat. Abit koettelevat omaa valta-asemaansa.

Pukeutuminen on oleellinen osa päivää. Koulujen käytävillä ja kuorma-autojen lavoilla on vuosien saatossa nähty monenlaisia hahmoja. Näin tulee olemaan myös ensi viikolla.

– Toivomme tietysti, että pukeutumista toteutetaan hyvän maun rajoissa. Esimerkiksi leikkipyssyt ja muut -aseet ovat kiellettyä rekvisiittaa. Toki, jos joku moisen haluaa paperista tai pahvista askarrella, on se sallittua.

Rauman Lyseon lukion penkkariperinteisiin on kuulunut karkkien heittäminen myös lukion sisätiloissa. Tämä perinne ei enää saa jatkoa.

– Karkkeja viskeltiin sisätiloissa kilo tolkulla. Niitä ei juuri syöty vaan pääasiassa karkit liiskaantuivat lattialle. Se taas aiheutti lisätyötä siistijöille. Lattioita piti jopa vahata uudestaan. Mielestäni se oli tarpeetonta sotkemista, joka ei enää kuulu lukioon, perustelee Paavola.

Karkkien heittelyn sijaan abeille tarjotaan penkkariaamuna koululla aamubrunssi, jonka jälkeen varsinainen karnevaali alkaa.

Päivä huipentuu Rauman keskustan alueella tehtävään perinteiseen kuorma-autoajeluun. Ajelujen turvallisuusmääräyksiä tiukennettiin viime vuonna. Tapahtumasta pitää nyt tehdä muun muassa erillinen turvallisuussuunnitelma.

– Se on iso työ, mutta tarpeellinen. Olemme muistuttaneet abeja siitä, ettei karkkeja pidä auton lavaltakaan heitellä miten sattuu. Karkkikin sattuu, jos se osuu päähän tai silmään. Turvallisuusasiat pitää ottaa huomioon, jotta kaikilla olisi ilo huulilla myös päivän jälkeen, muistuttaa Paavola.

Penkkareita vietetään Rauman Lyseon lukiossa to 6.2.

Lisää aiheesta

Video: Abit otettiin kiljuen vastaan Pyynpään koululla

Vain tilaajille GALLERIA: Raumalaiset abit kuorruttivat kadut karkilla – ennen lukulomaa irrotellaan vielä Tallinnassa

Vain tilaajille "Olen unelmatyössäni" – seudun rehtorit tunnistavat työn muutokset ja haasteet, mutta nauttivat työpäivistään

Vain tilaajille Euran lukio nousi Satakunnan ykköseksi vertailussa – rehtori Jukka Pirttimäki: "Ei se ihan sattumaa ole"