LEO:n ja Jannan uusi musiikkivideo kuvattiin kuunari Kathrinalla

Kuunari Kathrina on siirtynyt talvikaudeksi Rauman Poroholmasta Helsinkiin.

Purjelaiva pääsi vielä näin alkusyksystä tärkeään rooliin musiikkivideolle, kun LEO ja Janna tunnelmoivat Mul on sut -kappaleen tahtiin laivan kannella.

Aluksella on verrattain pitkä historia, ja sen käyttöaste on viime aikoina ollut hyvällä tasolla ravintolatoiminnan ja tilausristeilyjen myötä.

Kathrina laskettiin vesille aivan ensimmäisen kerran keväällä 1949, kun se valmistui Sarvisalossa Pernajan kunnassa.

Arne Lindberg, Kathrinan ensimmäinen päällikkö, purjehti 3-4 hengen miehistöllä tuolloin Itämerta Suomen, Ruotsin ja Tanskan välillä kuljettaen muun muassa kahvia, polkupyöriä, terästä, hiiltä, viljaa, puutavaraa ja kalkkia. Vuosina 1953-1971 Kathrina kuljetti noin  300 000 tonnia hiekkaa Suomen rakennusteollisuudelle.

1970-luvun alussa Kathrina myytiin Richard Thompson Coonille. Hän aloitti pitkäaikaisen ja perusteellisen kunnostustyön muuttaakseen sen lastilaivasta matkustaja-alukseksi.

Juha Stillman osti Kathrinan vuonna 1993 ja jatkoi Johanna Paneliuksen kanssa jo muutaman vuoden pysähdyksissä ollutta projektia.

Laiva siirtyi vuonna 2012 useamman purjelaivan omistavalle RPR Groupille, mutta laivasta vastaa edelleen jokapaikanmatruusi Hugo Stillman, joka on artisti Leo Stillmanin pikkuveli.

Nyt jo yli 60-vuotias Kathrina on katsastettu matkustaja-alukseksi ja purjehduskauden aikana se tekee tilausristeilyjä. Laiva toimii Puosun Kellari -ravintolana talvisin Helsingissä ja kesäkauden ajan Raumalla.

Vuonna 2015 alus kävi läpi mittavan remontin Suomenlinnan Viaporin telakalla, minkä yhteydessä laivasta on purettu entinen kabinetti sekä saunatilat. Niiden paikalla sijaitsee nyt huippukokkienkin vaatimukset täyttävä uusi keittiö.

Lisää aiheesta

Syväraumanlahden väylä on nyt virallisesti 2,4 metriä syvä – Kathrinankin kippari on uudistukseen tyytyväinen

Kuunari Kathrinan kunnostukseen Museoviraston tukea

Eero Ettala laski läpi pimeän Helsingin - näyttävä hyppy kuunari Kathrinan edustalla

Helsingin satamassa majaansa pitävä Kuunari Kathrina sai lumipeitteen