Levyuutuuksia ja keräilyharvinaisuuksia – levymessut tekee paluun Raumalle

Joska Laineen Ikipop-nettilevykauppa tuo levymessut Raumalle Poselliin 10.2.

Turkulainen pitkän linjan levykauppias Joska Laine tuo 10. joulukuuta levymessut Raumalle kulttuuritalo Poselliin.

Edellisistä Rauman levymessuista onkin ehtinyt vierähtää jo pitkä tovi.

– Minulla on Raumalta hyvät messumuistot. Eräs kauppias tapasi pitää siellä levymessuja yhteistyössä Rauman Elävän Musiikin yhdistyksen kanssa, mutta nykyään mies touhuaa muuta, joten Raumalle on muodostunut tietynlainen tyhjiö messujen suhteen, Laine toteaa.

Parikymmentä vuotta kivijalkaliikettä Turussa pitänyt Laine myy nykyjään levyjä netissä sekä järjestää levymyynnin pop up -tapahtumia ja messuja.

– Pop upeja olen hiljakkoin järjestänyt Lappeenrannassa ja täällä Turussa. Messuja taas on tullut pidettyä muiden muassa Lahdessa, Porissa ja Turussa.

Raumalle on tulossa Laineen mukaan ammattikauppiaita Helsingistä, Turusta, Loimaalta sekä mahdollisesti Satakunnan alueelta. Levyharrastajia saapuu laajemmaltakin esittelemään ja myymään kokoelmiaan.

– Uskon, että messut miellyttävät alan harrastajia. Jos joku raumalainen harrastaja haluaa tulla Poselliin myymään isompia määriä valmiiksi hinnoiteltuja levyjään, niin myyntipaikka järjestyy kyllä. Se maksaa 20 euroa metriltä.

Ikipop-nettilevykauppaa pyörittävä Laine vinkkaa, että hänelle voi myös tuoda näytille omia levyjään, mikäli haluaa päästä niistä eroon, mutta ”peruskatrihelenaa” ei kannata tarjota.

Rauman levymessuille osallistuvilla kauppiailla on myynnissä sekä täysin uusia että käytettyjä levyjä: vinyyleitä, CD-levyjä sekä C-kasetteja, jotka Laineen mukaan kyllä liikkuvat myös, mutta ovat tosi pienen porukan juttu.

Laine itse tuo Raumalle myyntiin muun muassa uutuuslevyjä suomalaisilta levy-yhtiöiltä, joiden joukossa on muutamia kiinnostavia pieniä kustannusyhtiöitä.

Koronapandemian takia levyjen myyntitapahtumat olivat pari vuotta tauolla. Siinä ajassa messukävijöissä tapahtui Laineen mukaan nuorennusleikkaus, mikä on jo alkanut näkyäkin suuremmissa kaupungeissa.

– Olin Helsingin Kirjamessujen yhteydessä myymässä levyjäni, ja huomasin, että todella moni asiakkaistani oli yläasteikäisiä nuoria naisia. Se on ikäpolvi, joka on kasvanut suoratoistopalvelujen parissa, joten ehkä heidän mielestään on jännä ostaa ja kuunnella CD-levyjä tai vinyylejä, Laine pohtii.

Hän muistuttaa, että takavuosina CD-levyille kävi kuten aikoinaan vinyyleille; porukka heitti niitä pois uudemman tekniikan tieltä, mutta suppea ja tiivis harrastajayhteisö pysyi silti koko ajan uskollisena vinyylilevyille.

– Minä kuuluin juuri tuohon sakkiin, ja noihin aikoihin perustin oman liikkeenikin. Yliopisto-opinnot saivat jäädä, kun minusta tuli levykauppias, Laine kertoo nauraen.

Uusi sukupolvi on alkanut arvostaa niin vinyyleitä kuin CD-levyjäkin.

– Ei se ole enää vanhojen äijien juttu.

Levymessut Posellissa (Nortamonkatu 12) la 10.12. klo 11–16. Tapahtumaan on vapaa pääsy.