Liigan pienin, Suomen suurin

Rauma on viime viikot saanut paljon positiivista näkyvyyttä valtakunnan mediassa. Eiköhän puolet Suomea jo tiedä, että pienimmän liigakaupungin joukkue on Suomen suurin.

Jääkiekon suomenmestari.

Niin ihana sanapari, että kirjoitan uudelleen: jääkiekon suomenmestari.

Jutuissa sinikeltaisesta tarinasta on toistunut muutama teema.

Yksi on yli muiden, tietenkin pitkä odotus: 33 vuotta edellisistä finaaleista ja enemmän kuin miesmuisti edellisestä mestaruudesta.

Vanhempani kokivat kultajuhlat 1963, itse synnyin vasta vuoden päivät myöhemmin. Äijänsuolla aloin peleissä käydä noin 50 vuotta sitten, kun hallia rakennettiin.

RTK:n tukirahat tiedetään, ja etenkin porilaisilla on kova tarve niistä muistuttaa. En kiistä, tuskin ilman Raumalaiskiekkoilun Tukea Lukko näin usein olisi pudotuspeleissä lujasti kullasta kisannut.

Lukko on tänään yksi Liigan suurseuroista. Pelaajapalkoissa selvästi edellä ovat Kärpät, HIFK, Tappara, eikä taida TPS kauaksi Lukosta jäädä. Kaikkein suurimman budjetin Jokerit on viime vuodet pelannut Venäjän sarjassa.

Konserniavustuksena Lukolle ohjattuja voittoja on käytetty fiksusti paljon muuhunkin kuin tähtipelaajien hankintoihin. Useampi iso halliremontti Kivikylän Areenaan, Tuki-Areena, tekojää ja toinen tulossa.

Tuen ansiosta jääkiekon harrastaminen on Raumalla myös vähemmän kallista kuin muualla.

Muutos mainitaan useimmissa tarinoissa. Urheilujohtaja Kalle Sahlstedt on muokannut Lukon joukkuetta hyvään suuntaan.

Puolisentoista viime vuotta Lukko on pelannut parasta kiekkoa koskaan. Päävalmentaja Pekka Virta on tehnyt loistavaa työtä.

Lisään kolmannen keskeisen nimen. Ari Salmen puheenjohtajakaudella Sahlstedt, Virta ja toimitusjohtaja Timo Rajala ovat saaneet työrauhan.

Perustaa nykymenestykselle on rakennettu pitkään. Suomen kolmas tekojää ja kolmas halli tehtiin säätiöpohjalta. Tuki pyöritti ensin kioskeja ja bingoja, sitten RTK-Palvelusta kehitettiin Pertti Nordmanin ja Tapio Juuselan vedolla valtakunnallinen toimija.

Rauno Mokka oli isossa roolissa, kun Repolan Lukosta tehtiin koko kaupungin seuraa 1980-luvulla. Laaja tukijaverkosto on osoittautunut arvokkaaksi vaikeina aikoina. Urheilullisesti Lukko palasi mitalien tavoittelijaksi, ja on sellaisena pysynyt.

Rauman kiekkokulttuuri on ainakin Suomessa vertaansa vailla. Raumalla puolet pojista on pelannut kiekkoa. Lukosta on tullut seudun väkimäärään nähden eniten huippupelaajia Suomessa.

Raumalla ”kaikki” seuraavat Lukkoa. Jotkut tullista tulleet kannattavat muita joukkueita, se kuuluu asiaan. Senkin ymmärrän, ettei urheilu kaikkia kiinnosta. Mikään ei kiinnosta kaikkia, ei edes raha tai seksi.