Liike-elämässä tapahtuu: Apteekkiasiakas pitää kohdata yksilöllisesti

Apteekkari Maarit Tarvaisen luotsaamissa Lapin ja Uotilan apteekeissa on käytössä lääkkeiden koneellinen annosjakelu. Loppukäyttäjiä varten valmiiksi pussitetut lääkkeet nopeuttavat ja helpottavat esimerkiksi hoitohenkilökunnan työtä. Kuva: Elina Helkelä

Vuonna 2004 lääkkeiden apuaineista väitellyt farmasian tohtori Maarit Tarvainen ei varmaankaan osannut silloin kuvitella, että 13 vuotta myöhemmin hän pyörittäisi Raumalla kahta apteekkia.

Niin kuitenkin kävi, ja vajaa kuukausi sitten Tarvainen astui Uotilan ja Lapin apteekkien ruoriin.

Hänen yrityksensä ylläpitää lisäksi Hinnerjoen K-Market Kulmatorissa apteekin palvelupistettä, josta on saatavana tavallisimpia käsikauppalääkkeitä.

Aiemmin Raumalla Valtakadun Keskus-Apteekissa proviisorina työskennellyt Tarvainen on kotoisin yrittäjäperheestä, minkä vuoksi ajatus yrittäjyydestä ei tuntunut koskaan kovin vieraalta.

– Olin jo Keskus-Apteekissa konkreettisesti nähnyt, mitä apteekkarina oleminen on, sillä reilun kahden vuoden ajan olin saanut kokemusta myös apteekin hoitamisesta. Suoritin myös yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnon, ja kun Lapin apteekki vapautui haettavaksi, päätin tarttua tilaisuuteen.

Tarvaisen mukaan Lapin ja Uotilan apteekit olivat jo entuudestaan hyvin hoidettuja, joten päätös niiden apteekkariksi ryhtymisestä oli helppo tehdä.

– Kun tulin käymään täällä, minulle tuli todella hyvä olo. Kaikki näytti olevan entisen apteekkarin, Päivi Lehdon, jäljiltä erinomaisessa kunnossa – loistavasta työntekijätiimistä lähtien, hän kehuu.

Kaikki viisi Lapin ja Uotilan apteekin työntekijää siirtyivät uuden apteekkarin leipiin ”vanhoina työntekijöinä”.

– He tietävät hyvin talon tavat ja he ovat auttaneet minua suuresti sisäänajossa, Tarvainen kertoo.

Uusi apteekkari lupaa kuunnella asiakkaidensa toiveita ja ehdotuksia yrityksen toiminnan ja valikoiman kehittämiseksi. Yksi asiakastoiveista on jo toteutunut: Lapin apteekki palvelee taas tauon jälkeen myös lauantaisin kello 9–13.

– Lauantaiaukioloa oli toivottu, sillä monet asiakkaat kokivat, etteivät he ehdi käydä apteekissa työpäivän aikana, Tarvainen selvittää.

Maanantaista perjantaihin molemmat apteekit ovat avoinna aamuyhdeksästä iltaviiteen.
Apteekkari suunnittelee ottavansa tulevaisuudessa käyttöön myös kanta-asiakasjärjestelmän.

Maarit Tarvainen haluaa, että hänen apteekkinsa ovat kaikkea muuta kuin liukuhihna-apteekkeja, jotka toimivat vain lääkkeiden jakelupisteinä.

– Korostan neuvonnan tärkeyttä ja asiakkaan kokonaisvaltaista kohtaamista kaikissa apteekkipalveluissa. Haluan, että jokaista asiakasta pysähdytään kuuntelemaan ja hänen lääke- tai muut palvelutarpeensa kartoitetaan.

Tarvainen kertoo olevansa hyvin korostetusti lääkehoidon kokonaisarvioinnin ja lääkeneuvonnan aktiivinen puolestapuhuja.

– Farmaseuteilla on syvä tietämys lääkkeistä, niiden vaikutuksista ja eroavaisuuksista. Kun ammattilaiset kertovat asiakkaalle lääkkeistä, se myös aktivoi asiakkaita kysymään lisää.

Nykyaikainen apteekki toimii kiinteänä osana muuta terveydenhuoltoa. Lapin ja Uotilan apteekeissa on esimerkiksi käytössä lääkkeiden koneellinen annosjakelupalvelu ja lääkehoidon tarkistuspalvelu.

Näin muiden muassa Linnavuoren palvelukeskuksen asukkaat saavat päiväkohtaiset lääkkeensä valmiiksi pussitettuina, mikä helpottaa suuresti hoitohenkilökunnan työtä. Tarvaisen apteekki huolehtii myös joidenkin yksityisasiakkaiden lääkkeiden annosjakelusta.

Lapin ja Uotilan apteekkari joutui heti aloittaessaan kovan paikan eteen: lääketukkuri Oriola ei pystynyt toimittamaan lääkkeitä tietohallintonsa ohjelmistovaikeuksien vuoksi.

Nyt tilanne on jo hieman helpottunut.

– Täytyy sanoa, että Oriolan toimitusvaikeudet antoivat kyllä oman mausteensa minun työstarttiini, mutta parempaan päin ollaan onneksi menossa.

Tarvaisen mukaan lääketukku pyrki hoitamaan kriittisten lääkkeiden toimituksen kuitenkin mahdollisimman hyvin.

– Kerran Oriola toimitti meille taksilla lääkkeet, jotka olivat asiakkaallemme elintärkeät.

Marraskuun alussa Maarit Tarvainen lupaa tavata asiakkaitaan kakkukahvien merkeissä sekä Lapissa että Uotilassa.

– Kyläläiset ovat ottaneet minut hyvin vastaan. Monet ovat tulleet toivottamaan minut tervetulleeksi ihan kädestä pitäen. Toivon, että lappilaiset ja uotilalaiset arvostavat sitä, että heidän kylissään toimii palveleva ja kodikas kyläapteekki.

Liike-elämässä tapahtuu -sarjassa kerromme Rauman seudun yritysten kuulumisista.