Lilli Rannikko on länsiafrikkalaisen tanssin lähettiläs

Raumalaislähtöinen nainen pitää tänään lauantaina tanssikurssin entisessä kotikaupungissaan.

– Jengi on tykännyt tästä ihan hirveästi, toteaa puhelimitse tavoitettu Lilli Rannikko, joka opettaa suomalaisille länsiafrikkalaisia tansseja.

Raumalle Dounya Fanyi Fan -ryhmän tanssija saapuu tänään pitämään länsiafrikkalaisten tanssien workshopin Karin koulun liikuntasalissa.

Raumalaislähtöinen nainen on vieraillut samalla asialla entisessä kotikaupungissaan aiemminkin.

Esimerkiksi vuonna 2012 Rannikko toi Rauman naisvoimistelijoiden järjestämälle kurssille kaksi Guinean kansallisbaletin eli Les Ballets Africainsin tanssijaa ja opettajaa: Sorel Contén ja Alhassane Keitan.

Heistä jälkimmäisen piti tulla myös tänä lauantaina Raumalle säestämään Rannikon kurssilla, mutta hänelle tuli este, ja nyt säestäjäksi saapuu Alya Yattara.

– Musiikista saa mielettömästi energiaa ja fiilistä. Lisäksi tanssijan ja soittajan välinen kommunikointi tekee tanssimisesta kokonaisvaltaisen elämyksen. Tanssijat saavat soittajalta signaalirytmin, jonka mukaan tanssiliike kulloinkin vaihtuu, Rannikko selvittää.

Lilli Rannikko on mieltynyt erityisesti länsiafrikkalaisiin tansseihin. Useilla Länsi-Afrikan mailla, kuten Guinealla, Burkina Fasolla, Malilla, Senegalilla ja Nigerialla, on rikas tanssi- ja musiikkiperinne, joka on nykyään levinnyt laajalti myös muualle maailmaan.

Rannikon kurssilla tanssitaan paljon guinealaisia tansseja, jotka ovat laajaliikkeisiä, ja niissä tanssijan painopiste on alhaalla.

– Kurssin aluksi lämmitellään vartalo vetreäksi ja harjoitellaan perustekniikkaa. Sitten opetellaan yksi koreografia ja lopuksi vielä venytellään, Rannikko kertoo kurssinsa annista.

Hänen mukaansa afrikkalainen tanssi sopii kaiken tasoisille tanssijoille, eikä aikaisempaa afrotanssikokemusta tarvitse olla.

– Raumalla on paljon aktiivisia liikkujia, jotka pärjäävät kurssillani varmasti, hän vakuuttaa.

Voimistelu, tanssi ja Afrikka ”monessa muodossaan” on kuulunut Lilli Rannikon elämään jo pitkään.

Vuonna 1998 hän lähti Etelä-Afrikkaan työskentelemään kansainvälisessä liikunnan kehitysyhteistyöjärjestössä.

Siellä hän tutustui ensimmäisen kerran afrikkalaiseen tanssiin ja musiikkiin. Suomeen palattuaan, vuonna 2003, hän aloitti länsiafrikkalaisen tanssin.

Vuosina 2011–2012 Rannikko opiskeli alaa Guineassa Sorel Contén tanssikoulussa sekä yksityisessä balettiseurueessa.Hän on lisäksi opiskellut tanssia useiden Guinean kansallisbaletin artistien ja opettajien johdolla.

– Käyn edelleen kerran vuodessa Guineassa saamassa lisäoppia. Tanssi on siellä hyvin merkittävässä roolissa ihmisten jokapäiväisessä elämässä. Joka korttelissakin on omat balettiryhmänsä, hän selvittää.

Kasvatustieteen maisteriksi ja luokanopettajaksi opiskellut Rannikko asuu nykyään Helsingissä, jossa hän päivisin opettaa koulussa liikuntaa ja tanssia.

Iltaisin ja viikonloppuisin hän vetää afrikkalaisen tanssin kursseja muiden muassa helsinkiläisissä opistossa.

Dounya Fanyi Fanin/Lilli Rannikon Afrikkalaisen tanssin workshop Raumalla Karin koulussa la 13.10. klo 13–15. Maksu 20 e tasarahalla paikan päällä.

https://dounyafanyifan.wordpress.com/

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut