Linnan juhlissa nähdään raumalaista haute couturea

Kansanedustaja Kristiina Salosen puvun nyplätty pitsitatuointi herättää taatusti huomiota punaisella matolla.

Ei ole liioiteltua käyttää luonnehdintaa ”haute couture”, kun puhutaan raumalaisen kansanedustajan Kristiina Salosen tänä vuonna tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla kantamasta juhlapuvusta.

Muotimaailmassa käytetty ranskankielinen nimitys viittaa kalliisiin ja korkeatasoisiin, mittatilaustyönä käsintehtyihin muotiluomuksiin, jotka ovat kuin taideteoksia.

Juuri tällaisen taideteoksen ovat Saloselle suunnitelleet – ja myös valmistaneet raumalaislähtöinen vaatesuunnittelija Laura Hannula sekä pitsitaiteilija Tarmo Thorström.

Viimeistelyä vaille olevassa juhlaluomuksessa ainutlaatuista ja ennen näkemätöntä on Salosen toisen käden peittävä raumanpitsitatuointi.

– Halusimme muunnella tatuointia pitsimuotoon ja tuoda raumanpitsiä epäsymmetrisesti lähelle ihoa, kertoo Thorström.

Tatuoinnin historiaan perehtyneet suunnittelijat poimivat ideansa värikkäistä merimiestatuoinneista, joiden kuvastoon kuuluu merenneitoja, ankkureita ja lintuja.

Salosen pukua varten nyplätyssä pitsissä on mukana myös perinteisiä raumanpitsielementtejä.

– Puvun pitsitatuointi liittyy hienosti vanhan purjelaivakaupungin historiaan, Thorström selvittää.

Toisensa entuudestaan tuntenut kaksikko oli jo useampana vuonna yhdessä ideoinut Saloselle linnan juhlien pukua, mutta joka vuosi kansanedustajan puvun oli ehtinyt suunnitella joku toinen.

– Olimme aina Tarmon kanssa myöhässä. Tänä vuonna päätimme ehtiä ensimmäiseksi, ja heti, kun Salosen uudelleenvalinta varmistui, tarjouduimme suunnittelemaan hänelle juhlapuvun.

Kaksikolle oli alusta asti selvää, että mikäli Linnan juhliin jotain tehdään, sen pitää olla aivan uutta ja sellaista, jossa oma tyyli ja kädenjälki näkyvät selkeästi.

Nyplätty pitsitatuointi on näkyvä yksityiskohta puvussa, jonka kangas on liukuvärjättyä silkkiä.Thorström on nyplännyt Salosen raumanpitsitatuoinnin puuvillalangasta, joka on perinteistä pellavaista nypläyslankaa paksumpaa.

– Se on melkein virkkauslankaa. Näin kuviot saadaan näyttävämmin esille.

Laura Hannulan ompelemassa puvussa hyödynnetään Salosen vuonna 2011 käyttämän itsenäisyyspäivän juhlapuvun kangasta.

Neljä vuotta sitten kansanedustaja edusti Linnan juhlissa Suomen kansallisoopperan raumalaislähtöisen pukusuunnittelijan Erika Turusen luomuksessa.

Kristiina Saloselle on tärkeää, että hän voi Suomen suurimmassa juhlassa nostaa esille suunnittelijoita, tekijöitä ja osaajia Satakunnasta.

– Aika usein he ovat olleet Raumalta. Olen ylpeä paikallisuudesta, ja liputan mielelläni monissa asioissa satakuntalaisten ja raumalaisten asioiden puolesta, Salonen kertoo.

Hän onkin halunnut käyttää juhlan meikkiin ja kampaukseen raumalaisia ammattilaisia, vaikka se hänen mukaansa asettaa henkilökohtaisesti aika paljon lisähaastetta itsenäisyyspäivän aikatauluihin.

– Kampauksestani on vastannut useana vuonna Maarit Heinonen ja meikistä Eveliina Bragge sekä Satu Laine. Toivon, että tämä osaltaan auttaa meitä kaikkia näkemään sen, että meillä on Raumalla kyllä aivan sitä kaikkea, mitä ”isolla kirkollakin” on.

Hannulan ja Thorströmin pukuun suunnittelema pitsitatuointi on Salosen mielestä erilainen ja rohkea.

– Olen ollut nyt useampana vuotena tasavallan presidentin vastaanotolla pukeutuneena jonkinlaiseen pitsipukuun. Siksi uusi tapa pitsin käyttöön oli minusta tärkeää, innostuin ajatuksesta.

Turusen vuonna 2011 suunnitteleman juhlapuvun kankaan kierrätysidea tuli Saloselta itseltään, sillä hänen mukaansa on järkevää, että juhlapukuja voidaan uudistaa ja käyttää useamman kerran.

– Kertakäyttöisyyttä minun itseni on vaikea hyväksyä.

Salonen on jo käynyt itse puvun viimeisessä sovituksessa, mutta pitsitatuointi ei ollut silloin vielä valmis.Hän kertoo tuskailleensa sitä, ettei hän osaa arvioida, miltä se näyttää.Suunnittelijat keksivät tehdä kuvamuokkauksella Saloselle ”valmiin” puvun.

– Näin kuvan aamulla, ja nyt en malta odottaa, että pääsen sovittamaan valmista pukua. Siitä tulee hieno!

Linnan juhlien pukuprojektin innoittamana Hannula ja Thorström päättivät perustaa oman tuotemerkin, Kiarun.

– Kristiinan puku oikeastaan yhdisti meidät lopullisesti. Haluamme tuoda nyplättyä pitsiä lähemmäs ihmisten pukeutumista. Raumanpitsiähän näkee lähinnä pöytäliinoissa, Hannula selvittää.Kaksikko on suunnitellut Kiaru-tuotemerkillä tilausmalliston, jonka vaatteet ”eivät ole halpoja, mutta kuitenkin ihan saavutettavissa”.

– Mallisto on tarkoitettu naisille, jotka haluavat vähän spesiaalia ja jotka haluavat kannattaa oman paikkakuntansa osaamista. Näiden asujen vahvuus on se, ettei niitä voi kopioida, Thorström sanoo.

– Jos joku haluaa yrittää, niin siitä vaan, Hannula nauraa ja viittaa siihen, että Kiaru-mallisto on niin vahvaa ja spesiaalia käsityötä, ettei vaatteita kannata lähteä matkimaan.

Lapista kotoisin oleva ja Piikkiössä asuva Laura Hannula on tehnyt koko ikänsä käsitöitä. Siihen hänet ovat totuttaneet isoäiti, äiti sekä pappa, joka aikoinaan opetti Lauran nypläämäänkin.

– Tästä ei tulisikaan mitään, ellei Laura ymmärtäisi pitsin päälle, Thorström nauraa.

Vuonna 2012 Hannula valmistui Turun ammattikorkeakoulusta vaatesuunnittelijaksi. Hän on tehnyt asuja muiden muassa pitsimissikilpailuun vuosina 2011 ja 2012.Yrityksensä Laura Ann -nimissä hän valmistaa tilaustyönä erilaisia asuja, kuten hääpukuja.

Kristiina Salonen kertoo tänä vuonna juhlivansa itsenäistä Suomea hieman synkemmissä tunnelmissa.Terroristi-iskut, valtioiden väliset kriisipesäkkeet, kasvavat pakolaisvirrat ja kotimaan työttömyys sekä huono-osaisuus vetävät vakavaksi.

– Toivonkin, että juuri tänä itsenäisyyspäivänä kertaisimme omaa ja maailman historiaa. Tästä ajasta voi löytää yhtäläisyyksiä historiaan. Tärkeintä olisi nyt nähdä ne asiat, joita emme halua historiastamme toistaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut