Lisää makua kotikeittiöstä! – usein valmiiksi marinoitu tarkoittaa myös pidempää listaa lisäaineita

Marinadit ovat helppo tapa saada syvempää, aitoa makua ruokaan. Kun ulkomuistissa on muutama hyvä marinadiresepti, voi oranssit valmismarinadit jättää vähemmälle.

Tosin valmiiksi marinoiduissa tuotteissa on eroja, joskus ne ovat laadukkaita, kun raaka-aineina on käytetty vaikkapa yrttejä ja öljyä. Mutta tarkkana kannattaa olla, sillä usein valmiiksi marinoitu tarkoittaa myös pidempää listaa lisäaineita.

Helpointa on käyttää marinointiin pakastepussia. Sen sisällä marinadin saa hyvin sekoitettua painellen ja pyöritellen tasaisesti kaikkialle.

Aasialainen marinadikastike kasviksille
0,5 dl rypsiöljyä
1 tl raastettua inkivääriä
1 valkosipulinkynsi
2 rkl kookossokeria
1 rkl kalakastiketta
1 rkl soijakastiketta
1 limen mehu
puolikas raastettua limen kuorta

Jogurttimarinadi kanalle
2 dl maustamatonta jogurttia
1 sitruunan mehu
1 dl lehtipersiljaa
1 tl suolaa
2 valkosipulinkynttä

Tahmea marinadi punaiselle lihalle
0,5 dl ketsuppia
1 rkl soijakastiketta
2 rkl fariinisokeria
1 rkl sitruunamehua
1–2 rkl chilikastiketta
1 valkosipulin kynsi

Tulinen marinadi
1 dl sweet chili -kastiketta
1 chili pilkottuna
1 limen mehu
1 valkosipulinkynsi

Curryn ystäville kanamarinadi
2 dl kookosmaitoa tai kermaa
2 tl curryjauhetta
1 tl suolaa
1 tl paprikajauhetta

Yrttimarinadi kalalle
1 rkl hunajaa
1 sitruunan mehu
0,5 dl öljyä
1 valkosipulinkynsi
2 rkl valkoviinietikkaa
kourallinen basilikaa ja lehtipersiljaa

Simppeli öljymarinadi
0,5 dl öljyä
1 valkosipulinkynsi
1 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua
1 rkl silputtua rosmariinia
1 rkl silputtua basilikaa

Marinadi juustolle
1 dl öljyä
1 tl kuivattua chiliä
1 tl kuivattua oreganoa
1 tl kuivattua timjamia

Marinadi katkaravuille
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl hunajaa
1 rkl soijakastiketta
suolaa ja pippuria maun mukaan

Marinoitu juusto
1 pallo mozzarellaa tai 1 kuutio fetaa
juustomarinadia

Valmista juustomarinadi sekoittamalla aineet purkissa. Lisää juusto ja anna marinoitua vuorokausi. Juusto säilyy pari päivää.

Marinoitu punasipuli
2 punasipulia
0,5 dl öljyä
0,5 dl punaviinietikkaa
2 rkl sokeria
neljännes tl suolaa

Kuori ja viipaloi punasipulit mahdollisimman ohuiksi siivuiksi. Upota marinadiin ja anna maustua jääkaapissa vuorokausi.

Kasvislisuke aasialaiseen marinadiin
2 porkkanaa
puolikas kurkku
1 paprika
puolikas parsakaali

Leikkaa kurkuista ohuita, muutaman sentin pituisia tikkuja. Leikkaa paprika pieniksi paloiksi. Raasta porkkana. Hienonna parsakaalin kukinnot. Lisää joukkoon aasialaista kasvismarinadia ja anna vetäytyä hetki. Tarjoa lisukkeena esimerkiksi kasvispihveille tai kanalle.