Lisää tilaa minimalistihaasteella – Tero Suhonen luopui tammikuun aikana yhteensä 500 tavarasta

Lemonatorin t-paita jäi Tero Suhosen hyllyyn siivousoperaation jälkeenkin, mutta useamman urheiluvälineen hän lahjoitti eteenpäin niitä enemmän tarvitseville. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Tero Suhonen luopui tammikuun ensimmäisenä päivänä yhdestä turhasta tavarasta, vuoden toisena kahdesta ja kolmantena kolmesta. Kun hän jatkoi koko tammikuun samaan malliin ja luopui kuun viimeisenä päivänä vielä neljästä ekstraesineestä, oli hän kuukauden mittaisen projektin aikana karsinut kodistaan ja Ruokapuoti Lumon toimistotiloista kaikkiaan 500 tavaraa.

– Tutustuin tähän The Minimalist gameen muutama vuosi sitten ja pari kertaa aloittelinkin sitä jo aikaisemmin. Vasta nyt se tuli vietyä maaliin, Suhonen taustoittaa ideasta.

Ensimmäisinä päivinä sormet syyhysivät reipastahtisempaan tavaroiden karsimiseen.

– Tiesin kuitenkin, mitä odottaa loppupäässä, joten maltoin mieleni, Suhonen kertoo.

Kuukauden aikana kierrätykseen ja kiertoon lähti muun muassa vanha tietokone, vaatteita, pussillinen henkareita, kaapeleita ja latureita, urheiluvälineitä...

– Minulla oli vielä tallella esimerkiksi SPR:n kirpparilta naamiaisiin ostamani moottoripyöräilyasu, jota oli käyttänyt vain kertaalleen. Nyt päätin, että siitä on tullut aika luopua.

Projektin tiimoilta piti kohdata myös tavaroita, joihin liittyy tunteita ja muistoja. Terolle ison haasteen asetti keltainen Lemonatorin t-paita.

– En ole pitänyt sitä moniin vuosiin, mutta kun olen sen parikymppisenä ostanut ja siinä on nimmarit ja kaikki, oli siitä luopuminen tässä kohtaa liian iso rasti ja jätin paidan säästöön.

– Projekti onkin paikoin ollut hauskaa painimista oman mielen ja tunteiden kanssa, kun eteen on tullut paljon tunnearvoa sisältäviä tavaroita, Suhonen puntaroi.

Vuoden alku on monesti uuden aloittamisen aikaa ja parhaillaan vallalla on myös niin sanottu konmarittaminen eli kodin tavaroiden karsiminen.

Kun Tero kertoi omasta siivouskuukaudestaan Facebookissa, ilmoittautui samaan haasteeseen mukaan jo noin kymmenkunta hänen tuttavaansa. Yhteistä karsintakuukautta vertaistuen voimalla ehdoteltiin maaliskuulle.

– Minullekin jäi vielä karsittavaa kotona ja puodilla, joten voisin hyvin lähteä uudelleen kuukauden projektiin mukaan.

– Mietin, että aiheen ympärille voisi luoda vaikka Facebook-tapahtuman, hän pohtii.

Kuuntele aiheesta lisää: www.theminimalists.com/podcast/