Lukko-kannattajien yleisin kommentti Pekka Virralle on edelleen ”kiitos”

Pekka Virta on poikkeuksellisesti vielä ilman päävalmentajapaikkaa.


Äijänsuon kaukalossa on käynnissä TPS:n ja SaiPan välinen kamppailu, kun katsomon ylärivissä, hieman katseilta piilossa, kamppailua seuraa mies ilme peruslukemilla.

Hän on Pekka Virta, joka on saapunut paikalle valtakunnan median asiantuntijan roolissa.

Lukon mestaruuteen vuonna 2021 luotsannut Virta huomauttaa kuitenkin toimittajalle nopeasti, että hänen tittelinsä ei ole vaihtunut asiantuntijaksi tai kommentaattoriksi.

– Ehdottomasti haluan vielä valmentaa jossain. En vain tällä hetkellä ole niin aktiivisesti etsinyt uutta pestiä.

Hän kertoo, että on ”valmennuskilometreillään” nauttinut nykyisestä tilanteestaan paljon.

Tilanne on hänelle uusi, sillä hän on koko 2000-luvun valmentanut käytännössä yhtäjaksoisesti, ja aina päävalmentajana.

– Olisihan ulkomailla monenlaisilla sarjatasoilla paikkoja auki, mutta en halua tässä vaiheessa kesää väkisin lähteä mihinkään. Tartun sitten, kun löytyy juuri minulle sopiva pesti, Virta pohtii.

Virta on viimeksi valmentanut huhtikuussa Nybro Vikingsin peräsimessä Ruotsin kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla.

54-vuotias valmentaja jätti kuitenkin pestin nousukarsintojen aikaan henkilökohtaisten syiden vuoksi. Virta ei halua avata tälläkään hetkellä lähtöään sen enempää, mitä aiemmin asiasta on tiedotettu.

– Hyvät suhteet ja tunnelmat jäivät molemmin puolin, Virta kertoo.

Ruotsin kolmanneksi korkein sarjataso kuulostaa SM-liigaa 17 kauden ajan valmentaneelle hypyltä alaspäin, mutta Virta vakuuttaa sarjan olleen paljon kovatasoisempi kuin Suomessa ymmärretään.

Nybro Vikings vieläpä nousi kauden päätteeksi Allsvenskaniin, joka on täysiverinen ammattilaissarja.

Ensimmmäinen valmennuspesti ulkomaille opetti Virralle paljon. Hän kertoo, että Ruotsissa ollaan Suomea vielä enemmän edellä siinä, miten ihmisiä johdetaan ja kohdellaan.

– Tuntui, että siellä etenkin agentit vaikuttivat selvästi enemmän asioihin muun muassa seurajohdon suuntaan.

– Pelaajien käsittelyssä piti olla entistä tarkempi, mutta loppujen lopuksi kysymys on ihan niistä samoista asioista, eli miten pelaaja saadaan sitoutumaan joukkueeseen ja sen pelitapaan, Virta muotoilee.

Kesää niin mökillään kuin sähköpyöränsä selässä viettänyt Pekka Virta elää ja hengittää edelleen jääkiekkoa aktiivisesti, vaikka hän ei minkään joukkueen palkkalistoilla olekaan.

Hänen mukaansa pieni tauko ja etäisyys auttavat näkemään lajia uudelta kantilta.

Tuttua pelitapaansa hän ei tuumaustauon aikana lähde liiaksi uudistamaan, vaan luottaa omanlaiseen näkemykseen jääkiekosta.

Hän luottaa siihen, että kunnianhimoinen kiekkokontrolliin perustuva pelitapa toimii, kunhan ympärillä on oikeanlainen pelaajisto sen toteuttamiseen.

Eikä pelaajiston tarvitse olla siihen heti valmis, vaan Virran mukaan pelaajat oppivat pelitapaan projektin edetessä, kuten kävi KalPan ja Lukon peräsimessä.

Äijänsuon katsomon yläparvella Virta saa olla yllättävän rauhassa, vaikka pelkkä vierailu paikallisessa ravintolassa saa varmasti pöydän notkumaan tarjotuista juomista.

– Katsomoon tullessani minut kyllä huomattiin. Edelleen Lukko-kannattajat niin Raumalla kuin muuallakin Suomessa pysäyttävät, ja sana jonka he sanovat on ”kiitos”.

– Se on jotenkin tosi hienosti muotoiltu, sillä se kertoo miten valtava asia se mestaruus vuosikymmenten odottelun jälkeen on monelle ollut.