Lukon päävalmentaja toivoo, että joukkue ja yleisö päätyvät naimisiin

Lukko on liigassa voitolla ja pisteillä mitattuna kärkipään kotijoukkueita. Kuva: Juha Sinisalo

Jääkiekkoliigassa käydään mielenkiintoista kamppailua pudotuspeliasetelmista. Kun takana on kaksi kolmannesta 60 ottelun runkosarjasta, Rauman Lukko 65 pisteellään on kohtuullisen hyvissä asemissa viidentenä.

Sijoitukset vaihtuvat kuitenkin äärimmäisen tasaisessa sarjassa nopeasti, sillä esimerkiksi kymmenentenä majailevalla Porin Ässillä on kasassa 61 pistettä.

Satakunnan kiistakumppanit kohtaavat jälleen lauantaina Porissa. Jaossa on jatkuvasti arvokkaita pisteitä.

– Nyt jaetaan niitä pisteitä, jotka tekevät kevään huuman mahdolliseksi. Kaikki haluavat varmasti osallistua hyvään kevääseen, mutta että se olisi mahdollista, raaka duuni pitää tehdä nyt, Lukon päävalmentaja Pekka Virta muistuttaa.

Lukko ilmoitti kuluvalla viikolla käyttäneensä sopimuksessa olleen vuoden option Virran kanssa. KalPasta saapunut valmentaja seisoo siis Lukon penkin takana kevääseen 2020 saakka.

Jo sitä ennen hän haaveilee näkevänsä KalPan hopeakevään tyyppisen hurmoksen, jossa ihmiset nauttivat ja jännittävät täydessä hallissa joukkueen tukena.

– Kun lähdin KalPasta, niin juhlallisuuksissa mediakuutiolle kerättiin jotain kuolemattomia lausahduksiani. Yksi niistä meni jotenkin niin, että vielä kun saadaan joukkue ja yleisö naimisiin, alkaa tapahtua ihmeitä, Virta kertoo.

Jo nyt Raumalla voi sanoa ihmisten olevan ainakin kihloissa Lukon kanssa, sillä jääkiekon asema kaupungissa on tunnetun vahva.

21 kotiottelun yleisökeskiarvo 3389 on nousussa alkusyksystä ja on myös noin 40 000 ihmisen asukasmäärään suhteutettuna kelvollinen. Edellisinä kausina keskiarvo on kuitenkin kivunnut lähemmäs 4 000 katsojan maagista rajaa.

Lukon päävalmentaja sanoo ymmärtävänsä, että jos tammikuu on haastavaa aikaa pelaajille, on se sitä myös katsojille. Pelejä on paljon, tipattomat tammikuut menossa, joulut ja uudetvuodet näkyvät pankkitilillä, tekemistä riittää ja niin edelleen.

Toisaalta tarjolla on voittavaa jääkiekkoa.

Lukko on voittanut kotiyleisönsä edessä eniten pelejä liigassa Tapparan kanssa (16) ja kerännyt neljänneksi eniten pisteitä (44) aivan Kärppien, Tapparan ja HIFK:n vanavedessä.

Lukon pelaajat ja toimisto pitivät syksyllä palaveripäivän Helmirannassa. Sen tuloksena joukkue päätti palata voittopelin jälkeen jäälle kiittämään vielä uudelleen kannattajia. Kuva: Juha Sinisalo

Virta on kiitellyt halliin saapuneita ihmisiä, koska kotiyleisö voi antaa joukkueelle yllättävän paljon energiaa tehdä pelin kannalta ratkaisevia asioita.

– Kaikki isot asiat koostuvat pienistä asioista. Samalla tavalla hyvä jääkiekkopeli koostuu kymmenistä pienistä teoista, kuten takakarvaamisesta, laukausten peittämisestä, taklaamisesta, oman maalivahdin suojelemisesta ja niin edelleen.

Ehkä siis rahtunen liigan parhaan alivoiman kunniasta kuuluu myös Äijänsuolla äänijänteensä avanneille.

– Kun yleisö on mukana pelissä, ihmisten kannustus ja reaktiot ruokkivat pelaajia tekemään näitä voittavia suorituksia. Maalin tekeminen on se kliimaksi, mutta kun yleisöä on tarpeeksi, myös muita tällaisia pienempiä pelin hienouksia nousee esiin, Virta avaa.

Virta kutsui syksyllä Lukon pelaajat ja toimiston väen yhteiseen palaveriin Helmirantaan. Seuraväki pohti porukalla, miten Lukon ottelutapahtumista voisi tehdä katsojien kannalta entistä paremman.

Jotkut ideat jäivät muhimaan tulevaisuuteen, kuten vaihtoaitioiden siirtäminen hallin toiselle puolelle. Pääkatsomon ei tarvitsisi katsoa Lukon vaihtopenkin selkiä ja vastaavasti joukkue näkisi edessään täydet penkkirivit eikä lehdistökatsomon unisia kynämiehiä.

No, pelaajat ottivat palaverista kontolleen ainakin yhden asian, joka on ollut nähtävissä voittopelien jälkeen. Lukon joukkue palaa vielä kevyemmässä varustuksessa pukukopista juhlimaan jäälle ja kiittämään kannattajia.

Tällaiset yhteiset hienot hetket ovat osa joukkueurheilun ydintä. Siksi niistä toivoisi jäävän nauttimaan muidenkin katsojien kuin faniporukan.

– Loppuviimeksi se on niin, että yleisö tekee halliin tunnelman, vaikkei yhtään liekinheitintä olisi missään, Virta naulaa.

Ässät-Lukko lauantaina Porin Isomäessä kello 18.30.