Lukon pesäpallonaiset valitsivat taas Kylä-Kausen kapteenikseen: "Silloin on aina hienoa olla kapteeni, kun kaikki menee hyvin"

Enni Kylä-Kause jatkaa Lukon kapteenina. Hänet valittiin tehtävään joukkueen omassa äänestyksessä. Arkistokuva: Pekka Lehmuskallio

Lukon pesäpallonaiset jatkavat tutussa komennossa. Vaikka Enni Kylä-Kause teki vasta tammikuun lopulla päätöksen pelaamisen jatkamisesta, hän on tulevana kesänä jälleen joukkueen kapteeni.

Kylä-Kause ansaitsi natsansa joukkuekavereiden äänestyksessä. Varakapteeneiksi valikoituivat Niina Jokinen ja Kaisa-Maija Rosvall.

Ketä itse äänestit?

– Se on vaalisalaisuus. Mutta itseäni en äänestänyt. En mä semmoinen ole, Kylä-Kause naurahtaa.

Lukon kapteeni hän on ollut kahdella edelliselläkin kaudella eli siitä asti, kun palasi Lapuan Virkiästä takaisin kasvattajaseuraansa.

– Valinta on aina kunnia-asia ja kiva juttu. Osoittaa se sen, että edellisinä vuosina on tehnyt jotain oikeinkin, Kylä-Kause puntaroi.

Hän sai kunnian olla Lukon kapteeni, kun raumalaiset juhlivat seurahistoriansa ensimmäistä mitalia. Taipaleella on ollut kuitenkin vastoinkäymisiä, sillä Lukon pelinjohtajan viuhka on ollut kuin kuuma peruna.

Se on kiertänyt kädestä toiseen, kun pelinjohtajat ovat vaihtuneet.

– Silloin on aina hienoa olla kapteeni, kun kaikki menee hyvin. Tässä on kuitenkin ollut aikamoisia tilanteita. Monta kertaa olen mennyt itkien kotiin, Kylä-Kause paljastaa.

– Joukkueen edessä on pitänyt näyttää, että kyllä tästä selvitään. Ne asiat on sitten pitänyt surra omassa yksinäisyydessä.

Edessä olevaan kesään Lukko on lähdössä Tuomo Pekkalan opeilla. Hänen piti olla tiimissä kakkospelinjohtaja, mutta viuhka ilmestyi käteen, kun Antti Yli-Saunamäki päätti vetäytyä syrjään.

– Pelinjohtajan kanssa on ainakin helppo jutella, Kylä-Kause kehuu.

Lukon uusvanha kapteeni puntaroi omaa tulevaisuuttaan pitkään. Hän sai viime kauden lopulla sormivamman, joka alkoi kiusata lopulta arkielämääkin.

Käsi leikattiin, ja edessä oli pitkä kuntoutus, joka jatkuu edelleen.

Harjoituksista Kylä-Kause ei silti pysynyt poissa, vaikka hänellä ei minkäänlaista sopimusta ollutkaan. Hän hyppäsi mukaan valmennukseen, kun Yli-Saunamäki poistui kuvioista.

Millaisessa kunnossa olet nyt?

– Semmoisessa kun tällainen hiukan alle kolmekymppinen ihminen voi olla, Kylä-Kause naurahtaa.

– Olen mä tämän sormen kanssa treenannut. Kuntoutus jatkuu, mutta olen pelikunnossa.

Ja siitä on toki jo todistekin. Kylä-Kause oli mukana SM-alkuturnauksessa, josta Lukko ei varsinaiseen halli-SM-turnaukseen selviytynyt.

Koko Lukon kapteenisto muodostuu raumalaisen pesäpallokoulun kasvateista. Kylä-Kause on pelannut urallaan myös Lapualla, Rosvall on koukannut Pesäkarhujen kautta ja Jokinen on pelannut superpesistasolla myös Kankaanpään Mailassa.

Millaisia ovat adjutanttisi, Enni Kylä-Kause?

– ”Nipa” ysyy pelitilanteissa rauhallisena. Lisäksi hän jaksaa puhua varmaan vuorokauden, jos joku haluaa puhua hänelle.

– ”Kaisiksesta” taas olen tosi ylpeä. En olisi jotain viisi vuotta sitten uskonut, että hän on joskus kapteenistossa. Hän on kasvanut tosi paljon. Se on hieno juttu.