Luontokosketus on vasta-ainetta elimistölle ja mielelle

Rauman Ladun Kimmo Kouru muistuttaa, että puiden halaaminen, luonnonmarjojen ja yrttien popsiminen sekä lähdeveden juominen lisäävät elimistön immuunivastetta. Luonnossa liikkuminen rauhoittaa myös mielen. Kuva: Vesa-Ville Väänänen

Luonnossa liikkuminen lisää tutkitusti sekä fyysistä että henkistä hyvinvointia.

– Luontokosketus on ikään kuin immunovasterokotus. Elimistö on kosketuksissa luonnon mikrobien kanssa ja havaitsee, ettei niitä kannata pelätä tai vastustaa. Esimerkiksi siitepölyallergiathan ovat elimistön kannalta turhia ja järjettömiä. Vasta-aineita muodostetaan turhan takia ystävällismielisiin hiukkasiin. Puiden halaaminen, luonnonmarjojen ja yrttien popsiminen sekä lähdeveden juominen lisäävät elimistön immuunivastetta, toteaa Rauman Ladun hallituksen jäsen Kimmo Kouru.

Hän muistuttaa myös, että liikkuminen ja erityisesti luonnossa liikkuminen toimivat masennuslääkkeiden tavoin rauhoittaen elimistöä ja ehkäisten stressiin ja masennuksen syntymistä.

–Tässäkin pätee hieman sama ”rokotusperiaate”. Liikkuminen aiheuttaa pienimuotoisen stressin ja hormonitoiminnan aktivoitumisen. Säännöllinen liikkuminen opettaa elimistölle olemaan stressaantumatta myös turhista arjen asioista.

Luonnossa liikkumista voi harjoittaa jo vaikka tulevana viikonloppuna, jolloin Suomen Latu haastaa kaikki suomalaiset nukkumaan yönsä ulkona.

Jo viidennen kerran järjestettävän Nuku yö ulkona -tapahtuman aikana yönsä voi viettää Metsähotellissa, kansallispuistossa, retkeilyalueella tai omalla takapihalla.

Majoitteena voi olla teltta, laavu, riippumatto, tarppi eli suojakatos tai vaikkapa kuusen alus.

Raumalla on mahdollista yöpyä 29.8. ohjatusti Rauman Latumajalla Tiilivuorella. Majan vieressä olevalla pellolla on runsaasti tilaa majoitteille.

Kimmo Kourun mukaan Latumajan kota on viime aikoina saanut olla rauhassa ilkivallan tekijöiltä, kun paikalla on kameravalvonta ja vartiointi. Kota on käytössä Nuku yö ulkona -tapahtumassa 29.8. ja 5.9. järjestettävässä Retkeilykiertue-tapahtumassa. Kuva: Juha Sinisalo

Latumaja on avoinna lauantai-iltana ainakin kello 22:een asti. Majan palveluja voi käyttää muun muassa iltapalan laitossa, peseytymisessä ja wc:ssä käynnissä. Majarakennuksen yhteydessä on myös uudistettu ulko-wc.

Retkeilyn saloihin ja varusteisiin voi perehtyä vielä tarkemmin 5. syyskuuta Latumajalla, jossa Rauman Latu isännöi Suomen Ladun Retkeilykiertue-tapahtumaa.

Kourun mukaan vastaavaa tapahtumaa ei ole järjestetty Raumalla ainakaan 15 vuoteen.

– Suomen Ladulla on ollut eri teemoja, joiden ympärillä on järjestetty tapahtumia. On esitelty muiden muassa geokätköilyä, rullaluistelua ja sienestämistä. Tänä vuonna teemana on retkeily, ja me onnistuimme saamaan tämän teemakiertueen Raumalle.

Koko perheen Retkeilykiertueella pääsee kokeilemaan esimerkiksi teltan pystyttämistä ja tutustumaan riippumattoihin ja muihin majoitteisiin sekä erilaisiin retkeilyvarusteisiin.

Luvassa on myös tietoa merkityistä retkeilyreiteistä ja jokamiehenoikeuksista sekä Rakastu Retkeilyyn -kurssista, jonka Rauman Latu järjestää syyskuun lopulla.

– Rakastu Retkeilyyn -kurssi on tarkoitettu vasta-alkajille, joilla ei ole aikaisempaa kokemusta luonnossa yöpymisestä. Kurssilla puhutaan varusteista, retkiruuista, retkeilyetiketistä sekä yöpymisestä. Retkeilytaitojen opettelu mahdollistaa turvallisen omatoimiretkeilyn, Kouru kertoo.

Kurssilaisten kesken järjestetään myöhemmin vaellusretki lähialueen luontokohteeseen.

Koronaepidemia sai raumalaiset lähtemään keväällä luontoon ja sama meno on jatkunut kesälläkin. Kourun mukaan erityisesti Rauman saaristossa on liikkunut omatoimiretkeilijöitä ja luontopoluilla on nähty runsaasti retkeilijöitä.

– Myös Rauman kaupunki kannustaa raumalaisia omatoimiretkeilyyn ja luonnossa liikkumiseen. Kaupunki onkin muun muassa kunnostanut luontopolkuja ja luontokohteita, kaupungin liikunnanohjaajana työskentelevä Kimmo Kouru kertoo.

Nuku yö ulkona -tapahtuma la 29.–30.8. Ohjattu yöpyminen Tiilivuorella Rauman Latumajalla, Lemmenkujantie 61. Paikalle voi saapua lauantai-iltana kello 19 alkaen.

Retkeilykiertue Latumajalla la 5.9. klo 10–17. Koko perheen kiertuetapahtuma on maksuton.
Sekä Nuku yö ulkona- että Retkeilykiertue-tapahtumiin toivotaan ennakkoilmoittautumista: rauman.latu@gmail.com.