Luvallisesti juhlan tuntua ilotulitteista ja tulista lauantaina

Elävät tulet ja ilotulittaminen on sallittua venetsialaisissa, jos metsäpalovaroitus ei astu voimaan. Raumalla saa ampua raketteja iltakuudesta puoleenyöhön taajama-alueen ulkopuolella. Arkistokuva: Pekka Lehmuskallio

Lauantaina on jälleen venetsialaisten aika, joka tarkoittaa monelle tulien ja valojen sytyttämistä sekä rakettien ampumista.

Näillä näkymin Satakunnassa ei ole veneily- ja mökkeilykauden päätöksessä voimassa metsäpalovaroitusta, joka estäisi kokkojen ja nuotioiden polttamisen sekä ilotulitteiden käytön. Palotarkastaja Jari Marttila Rauman paloasemalta painottaa, että asia pitää varmistaa loppuviikolla Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta.

Navakka tuulikin on syy jättää roihut ja tulitteet sytyttämättä.

Varovaisuus niin kokon ja nuotioiden poltossa kuin rakettien käsittelyssä on paikallaan.

– On syytä korostaa, että ilotulitteita ei saa luovuttaa alle 18-vuotiaille. Jos jotain sattuu, vanhemmat ovat vastuussa.

Satakunnan pelastuslaitoksen alueella on ilotulitteille yleinen käyttölupa venetsialaislauantaina kello 18–24.

– Taajamissa on kiellettyä ilotulittaa, eikä sitä pidä tehdä rakennusten, autojen eikä veneidenkään läheisyydessä.

Marttila vinkkaa myös varmistamaan, että ilotulitteet ovat ce-merkittyjä.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes ohjeistaa ampumaan ilotulitteita turvallisesti näin. Kellonaika ei pidä paikkaansa, vaan venetsialaisissa raketteja saa ampua puoleenyöhön.

– Jos esimerkiksi naapurissa on eläimiä, silloin kannattaisi olla paukuttamatta ilotulitteita, lisää Marttila.

Samaa toivoo Helsingin eläinsuojeluyhdistys Hesy, joka perään kuuluttaa tiedotteessaan ilotulitteiden sijaan juhlahumuun muita valonlähteitä, kuten laseresityksiä. Kotieläinten lisäksi luonnoneläimet pelkäävät raketteja.

Moni innostuu illan pimetessä juhliin valoa saadakseen virittämään niin sisälle kuin ulkosallekin elävää tulta, kuten kynttilöitä, lyhtyjä ja soihtuja.

– Niitä ei saa jättää valvomatta ja sijoittelua on syytä miettiä, Marttila sanoo.