Luvassa entistä enemmän energisiä pienvenesatamia

SAMKin Minna Keinänen-Toivola (toinen oik.) toimii CBSmallPorts-hankkeen vetäjänä. Helmikuussa yhteistyökumppanit tapasivat Helsingin Venemessuilla.

Raumalla on tehty mittavia investointeja pienvenesatamiin parin viime vuoden aikana EU-rahalla.

PortMate-projektissa (www.portmate.eu) nousi esille, miten tärkeää satamien energiatehokkuus on. Pienvenesatamien energiatehokkuus säästää rahaa ja ympäristöä.

Keskisen Itämeren pienvenesatamien kehittäminen jatkuu uudessa EU-projektissa.

CBSmallPorts-projektissa on kaksi pääteemaa: satamien energiatehokkuus ja satamien yhteismarkkinoinnin kehittäminen. Satamien energiatehokkuuden nykytila kartoitetaan.

Satamille tehdään käytännön ohjeet niiden energiatehokkuuden parantamiseksi, ja ohjeistus on jatkossa kaikkien satamien käytettävissä.

Kuudessatoista satamassa tehdään energiatehokkaita investointeja, kuten asennetaan aurinkopaneeleja ja led-valaistusta. Myös peruspalveluita, kuten laitureita ja laitureiden vesi- ja sähköpistokkeita parannetaan.

Kaikkiaan projektissa on mukana 30 pienvenesatamaa keskisen Itämeren alueelta.

Projektin vetäjä Minna Keinänen-Toivola Satakunnan ammattikorkeakoulusta kertoo, että projektin tuloksena kaikki voittavat. Satamat saavat enemmän kävijöitä ja veneilijät kehittyneitä vihreitä palveluita. Satamien ympäristövaikutukset pienenevät, millä on osaltaan vaikutusta Itämeren tilan paranemiseen.

Toisena keskeisenä toimena on satamien markkinointiyhteistyön lisääminen. Satamien haasteena on lyhyt veneilykausi, kilpailu ihmisten ajasta ja rajalliset resurssit kehittämiseen.

Korona-aika on nostanut lähimatkailun kiinnostusta. Pienvenesatamat tarjoavat palveluita ja elämyksiä satamien käyttäjille, kuten veneilijöille, automatkailijoille, karavaanareille ja pyöräilijöille.

Pienvenesatamat ovat ilmastoystävällisen vapaa-ajan viettotavan solmukohtia.

CBSmallPorts toimii pienvenesatamat yhteen kokoavana tahona. Satamista on tietoa hajallaan eri lähteistä, jotka kootaan yhteen nettisivukokonaisuuteen. CBSmallPortsissa hyödynnetään myös laajasti sosiaalista mediaa.
Satamia esitellään lisäksi Helsingin, Tukholman ja Düsseldorfin venemessuilla.

CBSmallPorts-projektia rahoittaa EU:n Interreg Central Baltic-ohjelma ja se kestää 2,5 vuotta.
Projektin budjetti on kaksi miljoonaa euroa, investointeja tehdään yli 800 000 eurolla.

Vetovastuussa on Satakunnan ammattikorkeakoulu, ja kumppaneita on kaikkiaan yhdeksän Suomesta, Ruotsista, Virosta ja Latviasta.
Projektin liitännäiskumppanina on Suomen Purjehdus ja Veneily ry. Partnerit on valittu siten, että ne edustavat laajaa osaamista aihepiiristä.

Minna Keinänen-Toivola, SAMK